FitnessWyrzucasz skórkę od banana? To duży błąd

Wyrzucasz skórkę od banana? To duży błąd

Wyrzucasz skórkę od banana? To duży błąd
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
Paulina Ermel

15.10.2017 11:51

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Od teraz zupełnie inaczej będziesz patrzeć na skórkę od banana. Jest ona potrzebna nie tylko do tego, żeby ochronić owoc. Możemy ją wykorzystać na wiele sposobów. Niektóre z nich warto zapamiętać.

Wybielanie zębów, łagodzenie bólu głowy i usuwanie pryszczy? Z tym wszystkim upora się właśnie skórka od banana. Zacznijmy jednak od początku.

Banan to jeden z najbardziej wartościowych owoców na świecie. Posiada mnóstwo potasu i niezbędnych do życia witamin. Owoc ten jest jednym z najbardziej odżwyczych produktów żywnościowych. A sama skórka, w której rośnie, w niczym mu nie ustępuje.

Jak wykorzystać skórkę?

Na przykład do wybielania zębów. Brzmi co najmniej dziwnie, prawda? Okazuje się jednak, że nacieranie zębów skórką przed każdym ich szorowaniem pozwoli rozjaśnić je już w kilka tygodni!

Za pomocą skórki od banana pozbędziesz się także brodawek, wyprysków i trądziku. Wystarczy przykładać ją na zmieniony obszar regularnie przez cały tydzień (lb przykleić, jeśli mamy możliwość pozostania w domu). Nie dość, że skórka od banana przyczyni się do usunięcia zmian, to jeszcze zabezpieczy przed ewentualnym wznowieniem. Enzymy zawarte w skórce od banana przyspieszają procesy gojenia. Tak samo należy postępować w… zmarszczek! Pocieranie skórką banana dotkniętych procesami starzenia skóry miejsc, pozwoli je złagodzić. Efekty powinny być widoczne już po tygodniu regularnego stosowania.

Dopadają cię nieprzyjemne bóle głowy? Wystarczy, że umieścisz schłodzoną skórkę od banana na czole, a efekty przejdą najśmielsze oczekiwania.

To nie wszystko, co można zrobić przy użyciu tego cennego produktu. Jeśli natrzemy skórką od banana skórzane buty, ubrania albo produkty wykonane ze srebra, będą wyglądały jak nowe.

W kuchni azjatyckiej liście bananów używane są jako naturalne wzmacniacze smaku. Jednym z najprostszych sposobów na zachowanie wilgości i świeżo mięsa z kurczakaest umieszczenie skórki banana na wierzchu każdej piersi, którą się wypieka.

Na sam koniec coś dla miłośników roślin i ogrodów. Wysuszoną i utartą skórkę od banana możemy wykorzystać do przygotowania nawozu. Tak przygotowane podłoże pozwoli roślinom rosnąć szybciej.

owocewitaminybanany
Komentarze (147)