Blisko ludziWysportowana 68-latka wydała książkę ze słodkimi przepisami

Wysportowana 68‑latka wydała książkę ze słodkimi przepisami

Carolyn Hartz mimo zdiagnozowanej cukrzycy nie zrezygnowała z łakoci. W swojej książce wyjaśnia, jak piec, aby czuć się zdrowo i wyglądać jak modelka.

Wysportowana 68-latka wydała książkę ze słodkimi przepisami
Źródło zdjęć: © Instagram

29.09.2015 | aktual.: 26.09.2018 12:02

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Carolyn Hartz, podobnie jak inne babcie, uwielbia piec dla swoich najbliższych. Na tle innych pań w podeszłym wieku wyróżnia się jednak figurą, którą może pozazdrościć jej niejedna młoda kobieta. 68-latka mimo zdiagnozowanej cukrzycy nie zrezygnowała z łakoci, ale znalazła sposób, jak piec, aby nie zagrażało to jej zdrowiu i idealnym kształtom.

W wieku 41 lat Hartz dowiedziała się, że choruje na cukrzycę. Przez lata nie stroniła od słodyczy i sporych ilości cukru, dlatego trudno jej było radykalnie zmienić swoją dietę. Z bólem serca zrezygnowała na rok z cukru, ale jak sama przyznaje, to był jeden z najgorszych okresów w jej życiu. Ze swoim problemem udała się więc do gastroenterologa i wprowadziła nowe zasady codziennego jadłospisu.

W trakcie badań u specjalisty Carol dowiedziała się też, że nie toleruje glutenu. Fakt ten zrodził dodatkowe wyzwanie dla kobiety, ponieważ wiele produktów bezglutenowych w swoim składzie ma sporo cukru. W swoich przepisach nie używa więc ani klasycznej mąki z glutenem czy cukru. Odkryła za to zdrowsze a równie pyszne zamienniki w tym ksylitol, syrop z agawy, mąkę ryżową czy z tapioki.

Bezglutenowe wypieki bez cukru autorstwa Hartz kuszą wyglądem i smakiem. Odpowiednie wyważenie składników sprawia, że mogą śmiało konkurować z najlepszymi tortami i ciastami, w których jest zarówno sporo cukru, jak i mąka pszenna. 68-latka podkreśla, że czuje się lepiej niż kiedykolwiek - gra w koszykówkę i szczyci się znakomitą figurą. Swoimi sekretnymi przepisami postanowiła podzielić się w książce "Pieczenie bez cukru".

pieczeniecukrzycadeser
Komentarze (32)