Blisko ludziWysportowana 68-latka wydała książkę ze słodkimi przepisami

Wysportowana 68‑latka wydała książkę ze słodkimi przepisami

Wysportowana 68-latka wydała książkę ze słodkimi przepisami
Źródło zdjęć: © Instagram
29.09.2015 12:16, aktualizacja: 26.09.2018 12:02

Carolyn Hartz mimo zdiagnozowanej cukrzycy nie zrezygnowała z łakoci. W swojej książce wyjaśnia, jak piec, aby czuć się zdrowo i wyglądać jak modelka.

Carolyn Hartz, podobnie jak inne babcie, uwielbia piec dla swoich najbliższych. Na tle innych pań w podeszłym wieku wyróżnia się jednak figurą, którą może pozazdrościć jej niejedna młoda kobieta. 68-latka mimo zdiagnozowanej cukrzycy nie zrezygnowała z łakoci, ale znalazła sposób, jak piec, aby nie zagrażało to jej zdrowiu i idealnym kształtom.

W wieku 41 lat Hartz dowiedziała się, że choruje na cukrzycę. Przez lata nie stroniła od słodyczy i sporych ilości cukru, dlatego trudno jej było radykalnie zmienić swoją dietę. Z bólem serca zrezygnowała na rok z cukru, ale jak sama przyznaje, to był jeden z najgorszych okresów w jej życiu. Ze swoim problemem udała się więc do gastroenterologa i wprowadziła nowe zasady codziennego jadłospisu.

W trakcie badań u specjalisty Carol dowiedziała się też, że nie toleruje glutenu. Fakt ten zrodził dodatkowe wyzwanie dla kobiety, ponieważ wiele produktów bezglutenowych w swoim składzie ma sporo cukru. W swoich przepisach nie używa więc ani klasycznej mąki z glutenem czy cukru. Odkryła za to zdrowsze a równie pyszne zamienniki w tym ksylitol, syrop z agawy, mąkę ryżową czy z tapioki.

Bezglutenowe wypieki bez cukru autorstwa Hartz kuszą wyglądem i smakiem. Odpowiednie wyważenie składników sprawia, że mogą śmiało konkurować z najlepszymi tortami i ciastami, w których jest zarówno sporo cukru, jak i mąka pszenna. 68-latka podkreśla, że czuje się lepiej niż kiedykolwiek - gra w koszykówkę i szczyci się znakomitą figurą. Swoimi sekretnymi przepisami postanowiła podzielić się w książce "Pieczenie bez cukru".

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Komentarze (32)
Zobacz także