Wysyp sól na gąbkę. Oszczędzisz czas i pieniądze
Czy zastanawialiście się kiedyś, co kryje się w tak często używanej gąbce do naczyń? Strach się bać! Niepozorny przedmiot to siedlisko gnijących resztek i bakterii. Na szczęście istnieje prosty sposób, aby go wyczyścić.
13.12.2023 | aktual.: 15.12.2023 09:54
Trudno wyobrazić sobie życie bez przydatnych i poręcznych gąbek do zmywania naczyń. Tak naprawdę nie służą wyłącznie do tego, za ich pomocą można z łatwością wysprzątać cały dom – zarówno duże powierzchnie, jak i trudno dostępne zakamarki. Nic dziwnego, że zawierają w sobie dużo brudu, szkodliwych bakterii i drobnoustrojów. Czy w takim razie po każdym użyciu należy je wyrzucać? Oczywiście, że nie, kto by na to zarobił? Wystarczy wiedzieć, jak dobrze wyczyścić i zdezynfekować zmywaki.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Jak często należy wymieniać gąbki? Jasne zasady
Być może nie zawsze zdajemy sobie z tego sprawę, ale gąbki do naczyń to prawdziwe siedlisko bakterii. Tymczasem w kuchni wypadałoby zachować wysoki standard czystości, aby nie zaszkodzić sobie i bliskim. Regularne wymienianie gąbki do mycia naczyń na nową to podstawa. Jeśli tego nie zrobimy, bakterie zaczną się w niej swobodnie rozmnażać, a my podczas mycia będziemy je rozsmarowywać po naczyniach.
Jeśli przy okazji używamy płynu do mycia naczyń, nic nie powinno się stać, jednak często zdarza nam się chwycić wilgotny zmywak i odruchowo coś nim przetrzeć… No właśnie - w tym tkwi problem. Dlatego przyrządy do mycia naczyń warto wymieniać nawet co tydzień, w zależności od tego, jak intensywnie ich używamy. Ich żywotność można przedłużyć, jeśli o nie dbamy, dokładnie czyścimy i dezynfekujemy.
Kiedy i jak czyścić gąbki do naczyń? Bardzo prosty patent
Jeśli gąbka wygląda jeszcze całkiem solidnie i szkoda nam jej wyrzucać, możemy ją szybko odświeżyć, stosując ten prosty i tani trik. Nie wymaga ani dodatkowych nakładów finansowych, ani nawet wyjścia do sklepu – wszystkie składniki mamy pod ręką. Aby gąbka do mycia naczyń ponownie stała się higienicznie czysta i bezpieczna, wystarczy włożyć ją do miski, posypać zwykłą solą kuchenną i skropić octem. Następnie zalewamy wszystko wrzątkiem i czekamy około kwadransa.
Bakteriobójcze właściwości soli i octu zahamują rozwój bakterii i szkodliwych drobnoustrojów, a wrząca woda dokończy dzieła. Tak potraktowana gąbka stanie się ponownie idealnie czysta i gotowa do dalszej służby w kuchni.
Zapraszamy na grupę FB – #Samodbałość. To tu będziemy informować na bieżąco o wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!