Z chrupiącą skórką... Wypiekacz do chleba dla całej rodziny
Jesteś wielbicielem gotowania i starasz się żyć oszczędniej? A może masz specjalne wymagania co do jedzenia? Wypiekacz do chleba będzie idealnym wyborem. Dzięki niemu przygotujesz nie tylko domowy chleb, ale też ciasto na pizzę czy kopytka.
Wypiekacz do chleba – dla kogo?
Wypiekacz do chleba to urządzenie niezwykle przydatne dla każdego wielbiciela gotowania, który chce mieć pewność co do jakości przygotowywanych przez siebie przysmaków. Będzie też bardzo dobrym wyborem dla osób z różnymi alergiami czy nietolerancjami pokarmowymi, które z pełną świadomością unikają niektórych składników. Wypiekacze do chleba są użyteczne nie tylko dla jednoosobowych gospodarstw domowych. Można w nich przygotować wypieki dla całej rodziny.
Jak działa wypiekacz? Bardzo prosto. Wystarczy umieścić w komorze potrzebne składniki, a resztę wykona za nas urządzenie. Pozwala to nie tylko zaoszczędzić czas, ale i energię. Do wypieczenia chleba potrzebne są określone proporcje poszczególnych półproduktów oraz ściśle określony czas i temperatura. Dzięki automatycznym programom wypiekacz jest w stanie wymieszać ciasto do pożądanej konsystencji, zostawić do wyrośnięcia, po czym upiec w konkretnej temperaturze.
Wypiekacz do chleba – automatyczne programy pieczenia
Jedną z największych zalet tego niewielkiego urządzenia jest możliwość przygotowania różnego rodzaju chleba. Dzięki odpowiednim programom automat wypiecze tradycyjny chleb pszenno-żytni, chleb bezglutenowy, razowy, francuski (biały) czy nawet tostowy. To jednak nie wszystko. Niektóre modele mogą przygotować także ciasto na pizzę, a nawet słodki dżem.
Wypiekacz do chleba – kwestie techniczne
Przy wyborze wypiekacza należy kierować się konkretnymi parametrami, które pozwolą wybrać model dopasowany do własnych potrzeb. Co się liczy?
Obudowa
Jednym z podstawowych parametrów, które świadczą o jakości urządzenia, jest obudowa. Na rynku dostępne są najczęściej modele z plastiku albo z metalu, przy czym te z plastiku są zazwyczaj tańsze i mniej trwałe, ponieważ mogą szybko się połamać. Lepszym wyborem będzie więc aluminium albo stal nierdzewna, która jest dość ciężka, ale za to zapewnia najlepszą trwałość.
Moc
Moc świadczy o tym, jak długo wypiekacz może pracować bez wyłączania w konkretnej temperaturze. W sklepach znajdziemy modele o mocy od ok. 500 W do nawet powyżej 1000 W, niemniej te z najniższą mocą dobrze sprawdzą się przy przygotowaniu niezbyt ciężkiego ciasta, a do chleba np. razowego rekomenduje się sprzęty minimum 750–800 W mocy.
Komory
Kolejną kwestią jest pojemność komory, jej materiał oraz położenie. Im większa ona jest, tym cięższy chleb można upiec. Jeśli urządzenie jest przeznaczone dla jednej osoby lub pary, wtedy warto wybrać model, w którym zmieści się pół kilograma chleba. Dla rodzin przydadzą się sprzęty, które wypieką kilogramowe bochenki i większe. Dobrze jest wybierać komory pokryte nieprzywierającą powłoką, które pozwolą bez problemów wyjąć pieczywo ze środka urządzenia.
Niektóre urządzenia mają pionową, a inne poziomą komorę. Wypiekacze pionowe zajmują mniej miejsca, ale większość z nich zawiera jedno mieszadło, dlatego nadają się do wypiekania małego chleba. Komory poziome zaś zajmują więcej miejsca, ale za to mogą wypiekać większe bochenki.
Liczba mieszadeł
Wypiekacze do chleba mogą mieć dwa mieszadła albo jedno. Jedno dobrze sobie radzi z bochenkami ważącymi mniej niż jeden kilogram. Dwa mieszadła przygotują ciasto na chleb o wadze powyżej kilograma.