Zielono mi!

Zieleniny nigdy za dużo. Najlepsze są świeże warzywa jedzone na surowo. Ale gotowane, duszone na łyżce oliwy z oliwek, mrożone, przetworzone na sok - niewiele tracą ze swoich niezwykłych właściwości.

Obraz
Źródło zdjęć: © Jupiterimages

Zieleniny nigdy za dużo. Dietetycy oszaleli na punkcie warzyw i owoców. Najlepsze są świeże i jedzone na surowo. Ale gotowane, duszone na łyżce oliwy z oliwek, mrożone, przetworzone na sok - niewiele tracą ze swoich niezwykłych właściwości. Zawierają witaminy, żelazo, miedź, cynk, potas. Biochemicy odkrywają w pospolitej kapuście, czosnku czy pomidorach, niezwykłe cząstki, które strzegą nasz organizm przed chorobami.

Pół kilograma dziennie

Dietetycy uważają, że każdy z nas powinien zjadać co najmniej pół kilograma owoców i warzyw, nie wliczając w to ziemniaków. Zdaniem naukowców, dieta bogata w jarzyny i owoce może ograniczyć ryzyko chorób serca o 20% - 30%. Dieta zbliżona do wegetariańskiej chroni przed wieloma postaciami raka.

Najkorzystniejsze dla organizmu jest zjadanie pięciu porcji owoców i warzyw dziennie. Do każdego posiłku powinniśmy zjadać pomidor, marchewkę, sałatę, jabłko, pomarańczę - słowem przynajmniej jedno warzywo lub jeden owoc. Najzdrowsze są warzywa i owoce jedzone w sezonie ich dojrzewania.

Zamiast pastylek

Lecznicze zastosowanie pokarmów ceniono od czasów biblijnych, dopóki w drugiej połowie XIX wieku nie nastąpił szybki rozwój przemysłu farmaceutycznego. Teraz znów wracamy do natury. Co czwarty wytwarzany na świecie lek produkuje się na bazie substancji roślinnych. Wiadomo już z całą pewnością, że rośliny spożywane codziennie są aktywne farmakologicznie.

ZIELONE PRZEPISY:

Inne przepisy... Zielone zdrowie

Jedzone w całości, w swej naturalnej postaci, mają przewagę nad wszystkimi ekstraktami i pastylkami. Nigdy nie działa w nich tylko jeden czynnik. To właśnie wymyślony przez naturę bardzo skomplikowany koktajl ma dobroczynne działanie. Każda marchewka, kapusta, burak, czosnek jest wielkim magazynem zawierającym po kilka tysięcy różnych składników odżywczych.

Bezpieczne warzywa

Większość warzyw i owoców zmniejsza produkcję cholesterolu w wątrobie i uwalnia krew od jego nadmiaru. Włókna zawarte w warzywach nie podlegają strawieniu przez kwas żołądkowy i przechodzą do jelita grubego. Zapewniają właściwą pracę jelit, działają jak wycior, wymiatający strawiony pokarm wraz z zawartymi w nim toksycznymi i rakotwórczymi substancjami.

ZIELONE PRZEPISY:

Źródło artykułu: WP Kobieta
Wybrane dla Ciebie
Sochacka wygrała nagrodę. Powiedziała o swojej mamie
Sochacka wygrała nagrodę. Powiedziała o swojej mamie
Był gwiazdą "Harrego Pottera". Zmagał się z chorobami
Był gwiazdą "Harrego Pottera". Zmagał się z chorobami
Olejnik już nosi najmodniejsze buty jesieni. To prawdziwy hit
Olejnik już nosi najmodniejsze buty jesieni. To prawdziwy hit
Przekonywali ją do zabiegów medycyny estetycznej. Tak reagowała
Przekonywali ją do zabiegów medycyny estetycznej. Tak reagowała
Mery Spolsky w odważnej stylizacji. Na gali #Wszechmocne 2025 zaszalała z prześwitami
Mery Spolsky w odważnej stylizacji. Na gali #Wszechmocne 2025 zaszalała z prześwitami
"Leżałam w łóżku i płakałam". Łucyan na scenie mówiła o tym, co przeżyła
"Leżałam w łóżku i płakałam". Łucyan na scenie mówiła o tym, co przeżyła
Wlej do ciepłej wody i przetrzyj półki. Kurz zniknie z mebli na długo
Wlej do ciepłej wody i przetrzyj półki. Kurz zniknie z mebli na długo
Choruje na rzadką chorobę. Powiedział, czego się boi
Choruje na rzadką chorobę. Powiedział, czego się boi
Zakochał się w przyjaciółce żony. Słono za to zapłacił
Zakochał się w przyjaciółce żony. Słono za to zapłacił
Wlej do pnia, a nie zostanie po nim ślad. Bez użycia koparki
Wlej do pnia, a nie zostanie po nim ślad. Bez użycia koparki
Janachowska na gali #Wszechmocne 2025 zadała szyku. Klasa sama w sobie
Janachowska na gali #Wszechmocne 2025 zadała szyku. Klasa sama w sobie
Pies robi tak, gdy go przytulasz? Od razu przestań
Pies robi tak, gdy go przytulasz? Od razu przestań