Alternatywnym sposobem walki z podwyższonym poziomem cholesterolu jest stosowanie ziół oraz nasion, które spożywane regularnie w naturalny sposób obniżą jego poziom.
Wysoki poziom cholesterolu we krwi to problem dotyczący wielu osób. Przyczyną takiego stanu jest zła dieta, stres, brak aktywności fizycznej oraz złe nawyki żywieniowe. Najważniejsze to zaprowadzić zmiany w swoim sposobie żywienia poprzez ograniczenie produktów, które są obfite w nasycone kwasy tłuszczowe oraz w cholesterol (mięso, jaja, wędliny, żółte sery, tłuste mleko, smalec, podroby, śmietana).
Kolejną ważną zmianą powinno być wzbogacenie jadłospisu o błonnik pokarmowy, który jest sprzymierzeńcem w walce z nadmiarem cholesterolu we krwi. Zmiany powinny również dotyczyć poziomu aktywności fizycznej. Ruch pomaga w utrzymaniu prawidłowej masy ciała, a także w udrożnieniu naczyń krwionośnych.
Alternatywnym sposobem walki z podwyższonym poziomem cholesterolu jest stosowanie ziół oraz nasion. Mogą one skutecznie obniżyć jego poziom.
Tekst: Weronika Weremko-Oszuścik, dietetyk/dieta4u.pl
Siemię lniane
Siemię lniane to skarbnica mikroelementów, a także kwasów omega-3, witaminy E, substancji balastowych i śluzowych oraz fitoestrogenów. Jest to środek osłaniający przewód pokarmowy. Nasiona zanurzone w wodzie tworzą śluz, który przemieszczając się po spożyciu do jelita grubego zatrzymuje substancje szkodliwe i zapobiega ich wchłanianiu.
Dzięki zawartości w ziarnach niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych zapobiega miażdżycy i pozwala na utrzymanie prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi. Siemię można stosować w postaci całych ziaren lub zmielonych. Po zmieleniu trzeba je od razu zużyć lub zamknąć w pudełku (bez dostępu światła).
Ostropest plamisty
Stosowany jest przede wszystkim ze względu na swoje właściwości odtruwające. Główne znaczenie mają zawarte w nim substancje aktywne, zwłaszcza sylimaryna. Działa ochronnie na wątrobę, a to właśnie ona musi sobie radzić z nadwyżką cholesterolu.
Ostropest plamisty chroni wątrobę przed toksynami, wzmacnia ściany naczyń krwionośnych oraz poprawia trawienie.
Nasionka należy zmielić w młynku i posypywać nimi kanapki, dodawać do muesli. Stosuj 1-2 łyżeczki dziennie.
Czystek
Czystkowi przypisuje się wiele właściwości leczniczych. A to z powodu występujących w nim polifenoli, czyli przeciwutleniaczy, które działają antyoksydacyjnie. Neutralizują wolne rodniki, które mogą być odpowiedzialne za rozwój wielu chorób, w tym nowotworów.
Związki występujące w czystku ochraniają naczynia krwionośne i tym samym hamują utlenianie się złego cholesterolu LDL, zapobiegając tworzeniu się blaszek miażdżycowych.
Najwygodniejszym sposobem spożywania jest robienie naparów. Czubatą łyżkę suszonego czystka zalej szklanką wody i zaparzaj przez 5-8 minut.
Lucerna siewna
Rośnie przede wszystkim na Kaukazie. Tam jest bardzo popularną rośliną pastewną, nazywaną alfalafa, co oznacza najlepsza pasza.
Zawiera związki fenolowe oraz fitoestrogeny, składniki mineralne takie jak: wapń, fosfor, jod, selen, żelazo, potas, sód, miedź, magnez, cynk, mangan oraz witaminy takie jak: A, E, K, C oraz luteinę. Lucernę wykorzystuje się również jako środek obniżający poziom cholesterolu we krwi ze względu na występowanie w niej nienasyconych kwasów tłuszczowych.
Dieta wzbogacona o w kwas linolowy i linolenowy, występujące w lucernie, jak również beta-sitosterol pozwalają na redukcję cholesterolu. Lucernę siewną można spożywać w postaci nalewki, wyciągu płynnego lub suchego otrzymanego z ziela. Można ją też jeść na surowo.
Babka płesznik
W łupinach nasion babki płesznik znajduje się śluz. W kontakcie z wodą pęcznieje i dobrze sprawdza się jako środek przeczyszczający. Śluz działa osłaniająco i przeciwzapalnie na przewód pokarmowy.
Zawiera znaczne ilości błonnika, co wpływa na obniżenie poziomu złego (LDL) i zwiększanie poziomu dobrego (HDL) cholesterolu we krwi. Włącz ją do codziennej diety jako element profilaktyki chorób układu krążenia, raka jelita grubego oraz wrzodów.
Babkę płesznik spożywa się w postaci całych nasion w ilości 5-15 g, lub namoczone w przegotowanej wodzie, mleku czy herbacie.