Zła dieta wpływa na inteligencję dzieci
Dzieci, które jedzą dużo przetworzonej żywności, np. chipsów i słodyczy, mają nieco niższy iloraz inteligencji niż rówieśnicy na zdrowszej diecie - wynika z pracy opublikowanej w piśmie "Journal of Epidemiology and Community Health".
10.02.2011 | aktual.: 10.02.2011 23:04
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Dzieci, które jedzą dużo przetworzonej żywności, np. chipsów i słodyczy, mają nieco niższy iloraz inteligencji niż rówieśnicy na zdrowszej diecie - wynika z pracy opublikowanej w piśmie "Journal of Epidemiology and Community Health". Zdaniem autorów pracy - naukowców z Uniwersytetu w Bristolu - sugeruje to, że niezdrowa dieta może źle wpływać na rozwój mózgu.
W przeprowadzonych przez nich badaniach, przeanalizowano dane zebrane wśród niemal 4 tys. dzieci, które uczestniczyły w długofalowym badaniu pt. Avon Longitudinal Study of Parents and Children.
Przy pomocy ankiet od rodziców zebrano informacje na temat rodzaju pokarmów spożywanych przez maluchy w wieku 3, 4, 7 oraz 8,5 lat. Dzieci poddano testom na inteligencję w wieku 8,5 lat. W analizie brano pod uwagę czynniki, które mogą mieć wpływ na iloraz inteligencji (IQ) dzieci, a także poziom wykształcenia matki, przynależność do grupy społecznej oraz długość okresu, w którym dziecko było karmione piersią.
Okazało się, że maluchy, które w wieku 3 lat jadły dużo przetworzonej żywności - bogatej w niezdrowe tłuszcze typu trans oraz w cukry proste - miały nieco niższe IQ (o kilka zaledwie punktów) w wieku 8,5 lat niż rówieśnicy, którzy jedli dużo warzyw, owoców, węglowodanów złożonych, ryb.
Tłuszcze trans są wszechobecne w przemyśle spożywczym - można je znaleźć w słodyczach, chipsach, potrawach smażonych. Mają bardzo szkodliwy wpływ na układ krążenia - podnoszą poziom "złego" cholesterolu, obniżają poziom "dobrego", zwiększają ryzyko miażdżycy naczyń, mogą też przyspieszać rozwój demencji.
Jak komentują naukowcy, badania te wskazują, że nawyki żywieniowe we wczesnym dzieciństwie mogą mieć długoterminowe skutki.
- Rozwój mózgu przebiega znacznie szybciej we wczesnym okresie życia, kiedy to przyrasta najwięcej komórek nerwowych. Dlatego, wydaje się, że czynniki oddziałujące na niego później są mniej istotne - komentuje prowadząca badania dr Pauline Emmett.
Zdaniem rzecznik Brytyjskiego Stowarzyszenia Dietetyków Fiony Ford, wyniki badań wskazują, że więcej młodych rodziców wymaga edukacji na temat zdrowego żywienia dzieci.
W uproszczeniu, wystarczy przestrzegać kilku zasad: spożywać pięć porcji warzyw i owoców dziennie, ograniczyć spożycie cukrów prostych i niezdrowych tłuszczów trans, zwiększyć spożycie produktów zbożowych z pełnego ziarna.
(PAP/ma)
POLECAMY: DIETA POMAGA LECZYĆ DZIECI CHORE NA ADHD