FitnessZłote mleko. Poprawia trawienie i odporność

Złote mleko. Poprawia trawienie i odporność

Złote mleko. Poprawia trawienie i odporność

Kolor, zapach i konsystencja złotego mleka działa na zmysły jak balsam.

1 / 6

400 korzyści zdrowotnych

Obraz
© Fotolia

W medycynie ajurwedyjskiej i chińskiej jest ceniona jako skuteczny środek m.in. przeciwzapalny, przeciwbólowy, przeciwwirusowy, przeciwgrzybiczny. Naukowcy odkryli że kurkumina - podstawowy składnik czynny kurkumy - wykazuje ponad 400 korzyści zdrowotnych.

Dr Saraswati Sukumar, onkolog Uniwersytetu Johna Hopkinsa, przeprowadziła szereg badań, których wyniki przedstawiła w 300 publikacjach naukowych potwierdzając przeciwnowotworowe i przeciwcukrzycowe.

2 / 6

Mikstura z kurkumą

Obraz
© Fotolia

Jest wiele przepisów na przyrządzanie mikstur leczniczych z udziałem kurkumy. Jednym z nich jest Złote mleko - tradycyjny ajurwedyjski napój rozgrzewający.

Złote mleko to połączenie mleka, kurkumy i miodu. Przepis pochodzi z medycyny ajurvedyjskiej. Jak każde mleko wpite na noc ułatwia dobre zasypianie, a pić się go powinno właśnie o tej porze. Oprócz tego to doskonałe smarowidło od wewnątrz na stawy, uelastycznia kręgosłup, usuwa kryształki wapnia. My śpimy a kurkuma zawarta w mleku wspomaga trawienie. Aby odczuć jego właściwości powinno się go pić przez 40 dni.Gdy przeczytacie przepis, zapewne skojarzy się wam z naszym mlekiem z masłem, miodem i czosnkiem, stosowanym na przeziębienia.

3 / 6

Przepis na Złote mleko

Obraz
© Fotolia

Składniki:
- 1/8 łyżeczki do herbaty kurkumy,
- 1/4 szklanki wody,
- 1 szklanka mleka krowiego pasteryzowanego w niskiej temperaturze lub mikrofiltrowanego albo mleka kokosowego lub ryżowego,
- miód (do smaku).

Kurkumę zalać wodą i gotować ok. 8 min, mieszając, aż uzyska się konsystencję pasty. Jeżeli wygotuje się za dużo wody, to ją uzupełnić. (Można przygotować większą ilość pasty z kurkumy i przechowywać ją w lodówce do 40 dni). Jednocześnie zagotować mleko i odstawić. Następnie dodać do przygotowanego mleka gęstą pastę z kurkumy i - gdy przestygnie - posłodzić miodem dla smaku.

Eliksir doskonale zastępuje posiłek, gdy jesteśmy głodni późno wieczorem, i uspokaja przed zaśnięciem. By unormować nadmierny apetyt i wyregulować metabolizm - do gotowania mleka dodać strączek kardamonu i dosłodzić miodem. Najlepiej pić codziennie wieczorem przez 30 dni.

4 / 6

Redukuje ryzyko Alzheimera

Obraz
© Fotolia

Kurkumina zapobiega także utracie pamięci i chorobie Alzheimera. Jak to możliwe? Przyczyną utraty pamięci w chorobie Alzheimera jest nagromadzenie się blaszek amyloidowych w mózgu. W ten sposób zostają zablokowane połączenia między komórkami nerwowymi odpowiedzialnymi za kojarzenie faktów. Związki zawarte w kurkuminie sprawiają, że ten proces zachodzi o wiele wolniej.

5 / 6

Chroni przed rakiem

Obraz
© Fotolia

Kurkumina jest też silnym antyoksedantem. Chroni komórki ciała przed degeneracją. Dzięki temu ma właściwości antyrakowe. Z badań wynika, ze ludzie, którzy regularnie ją spożywają, mają obniżone ryzyko zachorowania na nowotwory piersi, prostaty i jelita.

6 / 6

Ma silne właściwości przeciwzapalne

Obraz
© Fotolia

Twoim problemem są nawracające zapalenia różnych organów? Częściej sięgaj po potrawy z curry. Okazuje się, że kurkumina ma tak silne właściwości antyzapalne, że potrafi łagodzić objawy nawet bardzo poważnych chorób. Powinny spożywać ją osoby cierpiące na artretyzm czy nawet zapalenia jelit.

(gabi)/WP Kobieta

Wybrane dla Ciebie

Komentarze (38)