ycipk-4i9y8i

10 naturalnych składników, których warto szukać w kosmetykach

Kupując krem, tonik albo balsam szukasz w nim składników pochodzenia naturalnego. I bardzo dobrze, bo to, co pochodzi z natury, najlepiej wpływa na naszą skórę, włosy i paznokcie. Żeby jednak świadomie wybierać produkty, poznaj właściwości dziesięciu najczęściej używanych w przemyśle kosmetycznym naturalnych składników.
Głosuj
Głosuj
Podziel się
Opinie
10 naturalnych składników, których warto szukać w kosmetykach
(123RF)
ycipk-4i9y8i

Kupując krem, tonik albo balsam często szukasz w nim składników pochodzenia naturalnego. I bardzo dobrze, bo to, co pochodzi z natury, najlepiej wpływa na naszą skórę, włosy i paznokcie. Żeby jednak świadomie wybierać produkty, poznaj właściwości dziesięciu najczęściej używanych w przemyśle kosmetycznym naturalnych składników.

Róża

Olejek różany należy do najcenniejszych i najdroższych na świecie. Jeden kilogram pozyskuje się aż z pięciu ton kwiatów róży damasceńskiej. Specyfik ten świetnie sprawdza się w pielęgnacji skóry suchej. Łagodzi podrażnienia, zmniejsza zaczerwienienia, dodaje blasku, nawilża, uszczelnia naczynia krwionośne. Stosuje się go także do złagodzenia problemów skóry trądzikowej. Wartościowy olejek można znaleźć w kremach, tonikach, naturalnych mydłach. Można również samodzielnie wzbogacić nim niektóre kosmetyki. W tym celu do każdych 25 ml produktu należy dodać 5-10 kropli olejku.

ycipk-4i9y8i

Owies

To jedno z tych zbóż, które od wieków wykorzystywane było w medycynie jako pomoc w leczeniu wielu schorzeń - od podagry i reumatyzmu, po wysypkę. Wykorzystuje się go również w kosmetyce. Zawarty w nim beta-glukan ma właściwości silnie nawilżające, ponadto jego budowa zbliżona jest do kwasu hialuronowego. Między innymi z tego powodu znajduje zastosowanie w kosmetykach dla skóry dojrzałej. Łagodzi podrażnienia, działa zmiękczająco i regenerująco, pomaga również w leczeniu trądziku. Ze względu na swoje działanie blokujące wpływ promieniowania ultrafioletowego, często jest składnikiem preparatów przeciwsłonecznych.

Nagietek

Znany z ogródków i rabatek miejskich nagietek ma silne działanie regenerujące, działa przeciwzapalnie i bakteriobójczo oraz przyspiesza gojenie się ran. Należy więc używać nie tylko mydeł, ale także innych kosmetyków, w składzie których się znajduje. Nagietek nadaje się idealnie do pielęgnacji skóry suchej, nawet ze skłonnością do pękania oraz skóry wrażliwej. Warto więc szukać go w preparatach nawilżających i regenerujących, a maść z wyciągiem z tej rośliny stosować na spękane wargi.

ycipk-4i9y8i

Lawenda

Pięknie pachnie, uspokaja, odpręża, a do tego świetnie działa na skórę. Olejek z lawendy ma silne właściwości antyseptyczne, odmładzające i wygładzające, oczyszcza, tonizuje, poprawia ukrwienie skóry i zmniejsza jej zaczerwienienie. Kosmetyki z wyciągiem z kwiatów lawendy można stosować do każdego rodzaju cery.
Pomagają one również w walce z egzemą, łupieżem czy grzybicą. Właściwości lawendy wykorzystywane są do produkcji kosmetyków antycellulitowych.

Olej arganowy

Pochodzący z Maroka olej arganowy w ciągu ostatnich kilku lat zyskał sławę jako skuteczny pogromca zmarszczek. Ze względu na cenne właściwości (w 80 procentach składa się z nienasyconych kwasów tłuszczowych, jest bogaty w witaminę E oraz polifenole o działaniu antyoksydacyjnym i przeciwrodnikowym) stosuje się go w pielęgnacji cery, włosów i paznokci. Jest doskonałym środkiem nawilżającym. Używany regularnie może pomóc dłużej zachować młodą skórę. Ma również działanie przeciwzapalne, dzięki czemu jest wykorzystywany w kosmetykach przeciwtrądzikowych. Polecany jest też do pielęgnacji cery alergicznej, wrażliwej, suchej i dojrzałej. Równie dobrze można go stosować samodzielnie, po prostu wcierając w ciało czy włosy.

ycipk-4i9y8i

Jojoba

Olej jojoba ma skład niezwykle zbliżony do sebum wydzielanego przez ludzką skórę. Dzięki temu jest naturalnym nawilżaczem wykorzystywanym do produkcji kosmetyków dla skóry suchej.
Olej składa się m.in. z bakteriobójczego i grzybobójczego skwalenu, witamin A (ma działanie przeciwstarzeniowe), E (spowalnia starzenie, regeneruje) i F (działa wzmacniająco). Jojoba jest bardzo ceniona m.in. za świetne wchłanianie, dzięki czemu nie pozostawia na skórze tłustego filmu. Poprawia natomiast jej elastyczność i zapobiega odwodnieniu, poza tym odżywia, zmiękcza, nawilża i natłuszcza. Jest również naturalnym filtrem przeciwsłonecznym, jego SPF wynosi 4.

Miód

Kojarzony głównie z kuchnią, znajduje zastosowanie w kosmetyce. Wygładza skórę, odżywia i nawilża. Jest ceniony za swoje właściwości przeciwzapalne, antybakteryjne i regeneracyjne. Kiedy szczególnie warto stosować kosmetyki z miodem w składzie? Gdy chcemy jak najdłużej zachować młody wygląd. To zasługa m.in. zawartych w miodzie witamin „przeciwstarzeniowych”: A, C i E, które walczą z wolnymi rodnikami i zatrzymują wodę. Miodowe kosmetyki można również zrobić samodzielnie. Polecamy szczególnie maseczki do skóry suchej, peelingi oraz kąpiel w miodzie: w wannie wody trzeba rozpuścić 500 gram miodu, a żeby poczuć się jak Kleopatra, można też dodać litr mleka.

ycipk-4i9y8i

Aloes

Kosmetyki z aloesem są cenione m.in. za to, że szybko się wchłaniają. Działają przeciwbakteryjnie i przeciwzapalnie, więc służą cerze trądzikowej. Sok z aloesu skutecznie usuwa wypryski bez pozostawiania śladów i blizn. Równie często aloes znajdziemy w kosmetykach do cery dojrzałej. Spowalnia on bowiem procesy starzenia się skóry, zwiększa jej odporność na wiotczenie oraz rozjaśnia powstające wraz z wiekiem ciemne plamy. Jest także ratunkiem dla skóry suchej: zwiększa jej nawilżenie i przyspiesza regenerację.

Drzewo herbaciane

Olejek z drzewa herbacianego ma właściwości oczyszczające, ściągające i normalizujące pracę gruczołów łojowych. Właśnie dlatego znajdziemy go w kosmetykach wspomagających leczenie trądziku, łupieżu i łojotoku. Stosuje się go jako składnik środków przeznaczonych do pielęgnacji cery tłustej, z rozszerzonymi porami, zanieczyszczonej. Olejek można również stosować samodzielnie (ale uwaga, ma dosyć silne działanie wysuszające). Jako jedyny olejek nie wymaga rozcieńczania, choć oczywiście można to robić. W warunkach domowych pozwala pozbyć się opryszczki. W tym celu zmienione chorobowo miejsce należy posmarować odrobiną olejku.

ycipk-4i9y8i

Algi morskie

Zawierają proteiny, polisacharydy, polifenole, lipidy, witaminy oraz mikroelementy, które łatwo przenikają przez skórę i wspomagają jej funkcjonowanie. Choć ich rodzajów jest mnóstwo i mają bardzo szerokie zastosowanie w kosmetyce, warto zwrócić na nie uwagę. Pomagają zregenerować zniszczoną skórę, chronią ją przed wpływem wolnych rodników, opóźniając efekty starzenia, nawilżają i regulują wydzielanie sebum. Ponadto poprawiają krążenie, łagodzą podrażnienia, wzmacniają barierę lipidową skóry, przyczyniają się do redukcji cellulitu.

Agnieszka Majewska/(am)/(kg), kobieta.wp.pl

Polecamy także:

* Kremy BB, CC, DD, EE i co dalej?*

* Sekret młodości? Picie herbaty i pielęgnacja cery*

* Mity na temat kosmetyków przeciwstarzeniowych*

Najpopularniejsze kosmetyki do makijażu w atrakcyjnych cenach. Sprawdź! >>

Polub WP Kobieta
0
komentarze
Głosuj
Głosuj
0
Wow!
0
Ważne
0
Słabe
0
Straszne
Trwa ładowanie
.
.
.

ycipk-4i9y8i

ycipk-4i9y8i
ycipk-4i9y8i