3 proste przepisy na zimową kawę. Nie wydawaj fortuny w kawiarniach!
Jedną z większych przyjemności podczas jesieni i zimy jest przesiadywanie w przytulnych kawiarniach. To, co najbardziej nas w nich kusi to wszelkie przepyszne kawy o charakterystycznych dla mroźnych dni aromatach. Ich cena potrafi jednak nieco zrujnować nasze portfele, więc nadszedł czas na małą lekcję przygotowywania gorących kawowych napojów w domu. Twoi bliscy oszaleją na ich punkcie!
KAWA PIERNIKOWA
Ten prosty przepis z szybkością światła wprowadzi cię w świąteczny klimat. Pyszna kawa pachnie piernikiem, który od razu kojarzy nam się z zimą. Doskonała na rozgrzewkę po spacerze na mroźnym powietrzu oraz jako poranny zastrzyk energii.
Składniki:
- szklanka mleka
- 200 ml świeżo zaparzonej kawy
- 1 płaska łyżeczka przyprawy do piernika
- 2 łyżeczki kakao
Mleko przelewamy do niewielkiego garnuszka i podgrzewamy. W międzyczasie parzymy świeżą i aromatyczną kawę. Do gorącego mleka wsypujemy kakao i mieszamy, dopóki się nie rozpuści. Następnie wsypujemy przyprawę do piernika i wlewamy kawę. Mieszamy i jeszcze chwilę podgrzewamy. Następnie rozlewamy do kubków.
KAWA IRISHMAN
Połączenie kawy i likieru kawowego na bazie whiskey to prawdziwie smakowite doznanie. Nikt nie powstrzyma się przed tą kombinacją. Jest bardzo aromatyczna i intensywna w smaku. Jej zapach w mig roznosi się po całym pomieszczeniu. Miętowy dodatek dodaje jej charakteru i eleganckiego wyrazu. Jest naprawdę przepyszna.
Składniki:
- 150 ml świeżo zaparzonej kawy
- 30 ml likieru kawowego z dodatkiem whiskey
- 30 ml likieru miętowego
- bita śmietana do ozdoby
Zaparz świeżo mieloną kawę i wlej do kubka. Dolej do niego likiery i dobrze wymieszaj. Górę udekoruj bitą śmietaną. Dobrym pomysłem jest także przyozdobienie jej listkami mięty, które wzmocnią miętowy aromat.
KAWA Z CHILLI
Odważni poszukiwacze smaków zachwycą się połączeniem kawy i ostrej papryczki. Przyjemne uczucie gorącej kawy, które od środka przepełnia nas przyjemnym ciepłem, spotęgowana jest jeszcze ostrym smakiem. Można przygotować ją zarówno ze świeżej papryczki, jak i z dodatkiem szczypty suszonej.
Składniki:
- 80 ml kawy
- łyżeczka deserowego kakao
- 80 ml mleka
- kawałek świeżej ostrej papryczki
Mleko podgrzej w garnuszku i rozpuść w nim kakao. Dodaj kawałek papryczki lub szczyptę suszonej i ostrej. Gotuj na małym ogniu ok 3-4 minuty, a następnie dolej świeżo zaparzoną kawę. Całość podawaj w wysokich szklankach. Jeśli kawa wyszła za ostra, smak ten możesz złagodzić, dodając więcej kakao lub rozpuszczonej czekolady.