5 produktów, których lepiej unikać zimą
Jesienią i zimą lubimy się rozgrzać, by uniknąć infekcji. Gorąca herbatka albo mleko? Wbrew pozorom niekoniecznie. Sprawdźcie, jak nie wyziębiać organizmu, gdy za oknem coraz zimniej.
04.11.2014 | aktual.: 04.11.2014 13:43
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Jesienią i zimą lubimy się rozgrzać, by uniknąć infekcji. Gorąca herbatka albo mleko? Wbrew pozorom niekoniecznie. Sprawdźcie, jak nie wyziębiać organizmu, gdy za oknem coraz zimniej.
Według zasad tradycyjnej medycyny chińskiej każde jedzenie ma energię, która oddziałuje na nasz organizm. Są potrawy działające rozgrzewająco (yang), wyziębiająco (yin) lub neutralne. Jak się nietrudno domyślić, gdy robi się zimno, powinniśmy rezygnować z potraw wyziębiających. Oto lista produktów, którym w okresie jesienno-zimowym mówimy nie:
Herbata
Dla beduinów parująca herbata to podstawowy napój. Być może nie zaglądali do podręczników chińskiej medycyny, ale doskonale wiedzą, że wypicie tego gorącego naparu aktywuje wewnętrzny klimatyzator.
Na szczęście nie musimy całkiem rezygnować z herbaty. Jej energię możemy zmienić, dodając rozgrzewające dodatki, takie jak imbir czy kardamon.
Cytrusy
Nie bez powodu nie rosną one w naszej szerokości geograficznej. Owoce cytrusowe mają silne właściwości wychładzające i organizm musi włożyć wiele wysiłku w „ogrzanie” ich przed strawieniem. Szukasz źródeł witaminy C? Dzienne zapotrzebowanie zaspokoi łyżka posiekanej natki pietruszki, połówka papryki czy kilka różyczek brokuła.
Mleko krowie
A także jego przetwory (jogurt, kefir, śmietana etc.) osłabiają nas w walce z wirusami. Nie dość, że działają wyziębiająco, to jeszcze zwiększają ilość produkowanego przez organizm śluzu. Jego nadmiar zwiększa prawdopodobieństwo infekcji układu oddechowego i problemów jelitowych. Na szczęście nie musisz żyć bez nabiału – wystarczy zamienić mleko krowie na kozie.
Białe pieczywo
Kanapka na śniadanie i biegiem do pracy? Po takim śniadaniu będziesz trząść się z zimna. Rano lepiej zjeść owsiankę lub kaszę jaglaną na ciepło z rozgrzewającymi przyprawami, np. cynamonem.
Surowe warzywa i owoce
Według chińskich podręczników wychładzają organizm, jednak ich ugotowanie zmienia energię z yin na yang. Zamiast sałatki owocowej zimą przygotuj aromatyczne pieczone jabłka. Surówki możesz zastąpić warzywami gotowanymi na parze, dzięki czemu zachowają większość witamin i składników odżywczych.
Tekst: Anna Chorowiec, * hellozdrowie.pl*