7 produktów, które przyspieszą spalanie tkanki tłuszczowej z brzucha
Wystający brzuszek oraz nadmiar tkanki tłuszczowej w tej części ciała to jedne z najczęstszych kobiecych kompleksów. Oprócz ćwiczeń z pomocą przychodzi również dieta. Niektóre z produktów spożywczych ułatwią nam drogę do wymarzonej figury, m.in. arbuzy, cytrusy i migdały.
Wystający brzuszek oraz nadmiar tkanki tłuszczowej w tej części ciała to jedne z najczęstszych kobiecych kompleksów. Oprócz ćwiczeń z pomocą przychodzi również dieta. Niektóre z produktów spożywczych ułatwią nam drogę do wymarzonej figury, m.in. arbuzy, cytrusy, migdały.
Zacznijmy od łososia. To popularna i wyjątkowo zdrowa ryba. Znajdziemy w niej m.in. spore dawki cennego kwasu omega-3 oraz białko. Dzięki swoim właściwościom ogranicza odkładanie się tkanki tłuszczowej - zwłaszcza w okolicy brzucha. Warto spożywać go 2-3 razy w tygodniu.
Cytrusy
Wśród diet odchudzających nie brakuje tych na bazie owoców cytrusowych. Sięgając po grejpfruty, pomarańcze czy pomelo, dostarczamy organizmowi sporych dawek błonnika (duży cytrus to ok. 5 g tego składnika, czyli 25 proc. dziennego zapotrzebowania). Zmniejszamy też uczucie głodu, poprawiamy pracę jelit, przyspieszamy przemianę materii
i ograniczamy przyswajanie tłuszczu i cukrów.
Oprócz redukcji wagi, cytrusy (dzięki zawartości witaminy C) wspomagają produkcję hormonów stabilizujących poziom cukru.
Witamina C wraz z witaminą A przyspieszą też produkcję kolagenu, dzięki któremu skóra w trakcie odchudzania zachowa jędrność, a walka z rozstępami będzie łatwiejsza.
Owsianka
To pyszne i naturalne źródło błonnika oraz protein, które poleca się nie tylko na śniadanie, ale również jako wieczorną przekąskę. Regularnie jedzona owsianka pomaga zmniejszać poziom złego cholesterolu LDL
i optymalizować poziom tego dobrego HDL,
a także oczyszcza krew.
Ponadto zmniejsza przyswajalność tłuszczów i eliminuje z organizmu toksyny.
Zielona kawa
Napój ten zawiera kwas chlorogenowy, który ogranicza przyswajanie cukrów w przewodzie pokarmowym, a tym samym mobilizuje organizm do spalania już odłożonych zapasów. Ponadto stymuluje pracę wątroby i przyspiesza usuwanie z organizmu toksyn.
Szpinak i brokuły
Świeże warzywa to podstawa racjonalnej diety, która pomaga uzyskać wymarzoną figurę. Oprócz surowych warzyw spożywanych w ciągu dnia, takich jak marchew czy sałata, do jadłospisu należy włączyć produkty bogate w błonnik, m.in. szpinak oraz brokuły.
Zawarte w nich składniki zmniejszają ilość tłuszczu absorbowanego przez jelita.
Migdały
Regularnie spożywane w ramach przekąski, skutecznie regulują poziom cukru we krwi
i pobudzają metabolizm. To bogactwo wapnia, protein, błonnika i kwasu omega-3.
Taka mieszanka to gwarancja energii do działania na cały dzień.
Aby czerpać jak najwięcej z prozdrowotnych właściwości migdałów, należy zjeść minimum 10 sztuk dziennie.
Orzechy
Orzechy to świetne źródło kwasów omega-3, które pozytywnie wpływają na nasze zdrowie. Regulują m.in. poziom hormonów stresu, np. kortyzolu. Zapobiegają nadmiernemu odkładaniu się tłuszczu w tkankach.
Ze względu na ich kaloryczność należy zachować umiar w jedzeniu. Wystarczą cztery orzechy dziennie.