Ananas - słodki owoc na odchudzanie i na zdrowie
Ananas to słodki, aromatyczny, soczysty i egzotyczny owoc, który jest bogaty w witaminy, sole mineralne i kwasy owocowe. Sprawdza się w sałatkach, deserach, daniach na słodko i na słono. Ananas znany jest ze swoich wartości odżywczych i leczniczych właściwości.
Ananas - charakterystyka
Ojczystą ziemią ananasa jest tropikalna część Ameryki Południowej. Do innych zakątków kuli ziemskiej ananasa przywieźli hiszpańscy konkwistadorzy. Ananas jest byliną bogatą w cukry, witaminę C, kwasy organiczne, związki miedzi i potasu oraz bromelinę. Ananas osiąga średnią wagę 1-2 kilogramów, ale zdarzają się także okazy ważące 5 kilogramów. Ananasy rosną na dość niskich krzakach. Co ciekawe, jeśli zapewni się mu odpowiednie warunki, można wyhodować go w doniczce w swoim domowym ogródku. Ananas wydziela bromelainę, czyli enzym, który posiada właściwości przeciwzapalne i przeciwobrzękowe. Spożywanie ananasów wskazane jest przy wielu dolegliwościach, jak i w walce z nadprogramowymi kilogramami.
Ananas - kalorie
Ananas pomimo wysokiej zawartości cukrów, jest dość niskokaloryczny. W 100 gram świeżego owocu znajduje się około 50 kcal. Dla porównania, banan to 88 kcal, jabłko 52 kcal, arbuz 30 kcal, a gruszka 57 kcal.
Ananas na odchudzanie
Właściwości odchudzające ananasa opierają się na wspomnianej bromelainie, która wpływa na przyśpieszenie przemiany materii. Ponadto ten enzym wykazuje właściwości oczyszczające. Ananas jest także źródłem błonnika pokarmowego, który jest niezawodny przy odchudzaniu, ponieważ pęcznieje w żołądku i daje uczucie sytości. Ponadto cechą błonnika jest wspomaganie procesu detoksykacji organizmu. Należy pamiętać, że właściwości odchudzające dotyczą jedynie świeżego i dojrzałego ananasa. Ananas w puszce, zalany posłodzoną zalewą, to kaloryczna bomba, która w żaden sposób nie pomoże zrzucić zbędnych kilogramów, a wręcz przeciwnie. Jeśli włączasz ananasa do swojej diety, pamiętaj o tym, by spożywać go do godziny 13-14. Ananas jest bogaty w cukry proste, które w nadmiarze odkładają się w tkance tłuszczowej. Dlatego też spożywaj je na śniadanie lub drugie śniadanie, żeby organizm mógł sobie poradzić z nadmiarem cukru.
Ananas na kości i stawy
Ananas jest bogaty w wiele składników mineralnych, w tym mangan, żelazo i miedź. Pierwiastki te są nieocenione przy dbaniu o kondycję kości. Mangan wspomaga przyswajanie wapnia, żelazo zapobiega łamliwości kości, a miedź jest potrzebna do wytwarzania kolagenu.* Spożywanie ananasa* ochroni kości, jednocześnie skutecznie zapobiegając osteoporozie. Dodatkowo bromelaina w ananasie, z racji swoich właściwości przeciwbólowych, jest skutecznym środkiem w chorobach zwyrodnieniowych stawów i reumatyzmie. Spożywanie ananasa pomaga usuwać z organizmu nadmiar kwasu moczowego, który jest przyczyną dny moczanowej.
Ananas we wspomaganiu pracy organizmu
Ananas jest owocem, który pomaga w pracy układów pokarmowego, odpornościowego, oddechowego, a także krwionośnego. Właściwości lecznicze ananasa to zasługa bromelainy. Wspomaga ona proces trawienia oraz zapobiega zaparciom i wzdęciom. Ponadto sprawdza się w leczeniu infekcji układu oddechowego, ponieważ zmniejsza gęstość śluzu zalegającego w oskrzelach. Bromelaina działa zakrzepowo i obniża ciśnienie krwi. Dzięki temu, że ananas jest źródłem witaminy C, jego spożywanie pomaga w utrzymaniu odporności. W 100 gramach ananasa znajduje się 48 miligramów witaminy C, co pozwala na zaspokojenie 80 proc. dziennego zapotrzebowania na tę witaminę.
Dla kogo ananas nie jest wskazany?
Ananas to jednak nie jest owoc dla wszystkich. Diabetycy zdecydowanie powinni ograniczyć spożywanie tego owocu, a ananasy w puszce całkowicie wykluczyć ze swojej diety. Ograniczenia w spożywaniu ananasa dotyczą też kobiet w ciąży, osób z chorobą wrzodową żołądka, a także chorobami wątroby i nerek.