Blisko ludziAnna Lewandowska radzi, jak przetrwać najbliższe miesiące. To ryzykowny czas

Anna Lewandowska radzi, jak przetrwać najbliższe miesiące. To ryzykowny czas

Anna Lewandowska doradza, jak ustawić dietę, która wzmacnia odporność
Anna Lewandowska doradza, jak ustawić dietę, która wzmacnia odporność
Źródło zdjęć: © Instagram | Anna Lewandowska

20.09.2022 14:52, aktual.: 21.09.2022 20:07

W okresie jesienno-zimowym nasz organizm jest wystawiony na próbę. Nadchodzące miesiące to czas, kiedy zdecydowanie łatwiej jest się przeziębić czy zarazić wirusem. Odporność możemy wzmacniać, dzięki zwiększeniu dawki odpowiednich witamin i minerałów w codziennej diecie. Co powinno znaleźć się w naszym menu, podpowiada Anna Lewandowska.

Anna Lewandowska w jednym z ostatnich wpisów na Instagramie postanowiła przypomnieć, w jaki sposób zadbać o zdrowie odpowiednią dietą. Trenerka wymieniła kilka niezbędnych składników, które pomogą nam wzmocnić naturalną barierę ochronną i odeprzeć tym samym ataki wirusów. Na co dokładnie zwróciła uwagę?

Anna Lewandowska o jesiennej diecie. Czy pamiętasz o tych składnikach?

Trenerka słusznie zauważa, że wrzesień wiąże się ze zwiększoną liczbą zachorowań na przeziębienia. Po odbytej chorobie osłabiony organizm również powinien dostać więcej witamin i minerałów na wzmocnienie.


W przypadku, gdy dopadnie nas infekcja, np. układu oddechowego, warto zmienić codzienny jadłospis i ująć w nim produkty, które wzmacniają układ odpornościowy, o czym w poniższym nagraniu mówi dietetyk Monika Białasik.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Co dokładnie powinno pojawić się w zrównoważonym i dobrze zbilansowanym jadłospisie? Anna Lewandowska zaleca:

  • witaminy A, C i E, które działają antyoksydacyjne, wspomagają obronę immunologiczną i prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego;
  • Kwasy Omega-3, wspomagające układ immunologiczny i pomagające mu walczyć z infekcjami;
  • mikroelementy (m.in. cynk, selen, miedź), które z kolei odpowiadają za prawidłowe funkcjonowanie całego organizmu.

Na blogu Anny Lewandowskiej wśród wpisów o odporności i diecie wyczytamy jeszcze kilka wskazówek. Warto przypomnieć o świetnych właściwościach przypraw, takich jak cynamon, kurkuma i imbir - działają przeciwzapalnie i antybakteryjnie. Ze spokojem możemy je dodawać do ciepłych naparów, które rozgrzeją i wzmocnią organizm w chłodniejsze poranki. Będą również pasować do ciepłych zup, np. kremu z dyni czy śniadań, takich jak owsianka, czy jaglanka.

Zapraszamy na grupę FB - #Samodbałość. To tu będziemy informować na bieżąco o wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Źródło artykułu:WP Kobieta
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Komentarze (16)
Zobacz także