Metoda "3 razy 3". Ogórki wyjdą jędrne i chrupiące
Już wkrótce zacznie się sezon na kiszenie ogórków. Dobrze więc poznać zasadę naszych babć. Sprawi, że kiszonki będą jędrne, aromatyczne i pełne smaku.
Ogórki kiszone to nieodłączny element polskiej kuchni. Są nie tylko pyszne, ale także zdrowe - zawierają mnóstwo witamin i minerałów, a także probiotyki, które korzystnie wpływają na naszą florę bakteryjną. Dzięki procesowi kiszenia w ogórkach zwiększa się zawartość witaminy C, która wzmacnia układ odpornościowy. Dodatek w takiej postaci spodoba się także wszystkim dbającym o zdrową dietę.
Kiszone ogórki mają niską kaloryczność, dlatego też są świetną przekąską. Aby jednak cieszyć się ich smakiem i wartościami odżywczymi przez cały rok, warto poznać kilka sprawdzonych sposobów na ich przygotowanie. Jednym z nich jest babcina zasada "3 razy 3".
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Sok z kiszonych ogórków. Oto jego wyjątkowe właściwości
Jak kisić ogórki kiszone? Sprawdzi się babciny sposób
Wiele babć ma swoje kuchenne sekrety na puszyste ciasta czy chrupiące kiszonki. W przypadku ogórków kluczem do sukcesu są odpowiednio dobrane egzemplarze. Postaw na świeże, młode okazy średniej wielkości, o intensywnie zielonej skórce. Unikaj przerośniętych i żółtawych, które łatwo miękną.
Oprócz tego przed kiszeniem warto wymoczyć ogórki w lodowatej wodzie. Zostaw warzywa na kilka godzin lub najlepiej na całą noc. To właśnie ten krok sprawi, że ogórki będą wyjątkowo chrupkie.
Czytaj także: Dodaj do kiszonych. Będą chrupkie i soczyste jak nigdy
Na czym polega zasada "3 razy 3"?
W procesie kiszenia najlepiej sprawdzi się metoda 3 razy 3. Polega ona na tym, aby na 3 kg świeżych ogórków dodać 3 kg wody, a także 3 łyżki soli. Warzywa zyskają jeszcze głębszy smak, jeśli dodamy do nich kilka ząbków czosnku, liście i korzeń chrzanu, a także gałązkę kopru.
Jak kisić ogórki babcinym sposobem? Na samym początku wybierz odpowiednie ogórki. Najlepiej do kiszenia sprawdzą się te średniej wielkości, jędrne i bez uszkodzeń. Mocz je w wodzie, a następnie zagotuj 3 litry wody i dodaj sól. Kiedy ta się rozpuści, odstaw solankę do wystudzenia.
Na spodzie dużego słoika umieść liście chrzanu, ząbki czosnku i gałązkę kopru. Układaj ogórki blisko siebie, przekładając je pozostałymi składnikami. Gdy solanka ostygnie, zalej nią ogórki, dbając o to, by wszystkie były zanurzone. Słój przykryj gazą lub zakręć i odstaw w chłodne miejsce na kilka dni.
Czas kiszenia ogórków zależy od indywidualnych preferencji smakowych. Ogórki małosolne będą gotowe już po dwóch-trzech dniach, natomiast ogórki kiszone o bardziej intensywnym smaku potrzebują kilku tygodni.
Zapraszamy na grupę FB - #Wszechmocne. To tu będziemy informować na bieżąco o terminach webinarów, wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl.