GotowaniePrzepisyMetoda "3 razy 3". Ogórki wyjdą jędrne i chrupiące

Metoda "3 razy 3". Ogórki wyjdą jędrne i chrupiące

Już wkrótce zacznie się sezon na kiszenie ogórków. Dobrze więc poznać zasadę naszych babć. Sprawi, że kiszonki będą jędrne, aromatyczne i pełne smaku.

Babciny sposób na kiszone ogórki
Babciny sposób na kiszone ogórki
Źródło zdjęć: © Getty Images | irisff (Irina Fedorishcheva)

Ogórki kiszone to nieodłączny element polskiej kuchni. Są nie tylko pyszne, ale także zdrowe - zawierają mnóstwo witamin i minerałów, a także probiotyki, które korzystnie wpływają na naszą florę bakteryjną. Dzięki procesowi kiszenia w ogórkach zwiększa się zawartość witaminy C, która wzmacnia układ odpornościowy. Dodatek w takiej postaci spodoba się także wszystkim dbającym o zdrową dietę. 

Kiszone ogórki mają niską kaloryczność, dlatego też są świetną przekąską. Aby jednak cieszyć się ich smakiem i wartościami odżywczymi przez cały rok, warto poznać kilka sprawdzonych sposobów na ich przygotowanie. Jednym z nich jest babcina zasada "3 razy 3".

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jak kisić ogórki kiszone? Sprawdzi się babciny sposób

Wiele babć ma swoje kuchenne sekrety na puszyste ciasta czy chrupiące kiszonki. W przypadku ogórków kluczem do sukcesu są odpowiednio dobrane egzemplarze. Postaw na świeże, młode okazy średniej wielkości, o intensywnie zielonej skórce. Unikaj przerośniętych i żółtawych, które łatwo miękną.

Oprócz tego przed kiszeniem warto wymoczyć ogórki w lodowatej wodzie. Zostaw warzywa na kilka godzin lub najlepiej na całą noc. To właśnie ten krok sprawi, że ogórki będą wyjątkowo chrupkie.

Na czym polega zasada "3 razy 3"?

W procesie kiszenia najlepiej sprawdzi się metoda 3 razy 3. Polega ona na tym, aby na 3 kg świeżych ogórków dodać 3 kg wody, a także 3 łyżki soli. Warzywa zyskają jeszcze głębszy smak, jeśli dodamy do nich kilka ząbków czosnku, liście i korzeń chrzanu, a także gałązkę kopru.

Jak kisić ogórki babcinym sposobem? Na samym początku wybierz odpowiednie ogórki. Najlepiej do kiszenia sprawdzą się te średniej wielkości, jędrne i bez uszkodzeń. Mocz je w wodzie, a następnie zagotuj 3 litry wody i dodaj sól. Kiedy ta się rozpuści, odstaw solankę do wystudzenia.

Na spodzie dużego słoika umieść liście chrzanu, ząbki czosnku i gałązkę kopru. Układaj ogórki blisko siebie, przekładając je pozostałymi składnikami. Gdy solanka ostygnie, zalej nią ogórki, dbając o to, by wszystkie były zanurzone. Słój przykryj gazą lub zakręć i odstaw w chłodne miejsce na kilka dni.

Czas kiszenia ogórków zależy od indywidualnych preferencji smakowych. Ogórki małosolne będą gotowe już po dwóch-trzech dniach, natomiast ogórki kiszone o bardziej intensywnym smaku potrzebują kilku tygodni.

Zapraszamy na grupę FB - #Wszechmocne. To tu będziemy informować na bieżąco o terminach webinarów, wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl.

Materiały WP
Materiały WP© Materiały własne

Wybrane dla Ciebie

Komentarze (3)