Babciny trik na najlepsze faworki. Dodaj jeden nietypowy składnik

Tłusty Czwartek to nie tylko tradycyjne święto pączków. Dużą popularnością cieszą się tego dnia również faworki, które łatwo możemy przygotować w domu. Mało kto wie, że wystarczy dodać do nich jeden składnik, żeby były jeszcze lepsze.

Faworki łatwo zrobić w domu
Faworki łatwo zrobić w domu
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

15.02.2023 17:13

Tłusty Czwartek 2023 zbliża się wielkimi krokami. Dla wielu z nas to świetna okazja nie tylko do jedzenia pączków, ale także innych tradycyjnie przygotowywanych słodkości.

Przepis na faworki. Jak zrobić je w domu?

Faworki w Tłusty Czwartek to, zaraz obok pączków, tradycyjne słodkości, którymi tego dnia najczęściej się zajadamy. To popularne kruche ciastka, zwane też w niektórych regionach Polski chrustem, w kształcie kokardek smażonych w głębokim tłuszczu, a następnie posypanych cukrem pudrem.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jak zrobić faworki? Podstawowe ciasto powinno zawierać mąkę pszenną, jajka albo same żółtka, cukier, masło (lub margarynę), śmietanę oraz trochę spirytusu, który spulchnia całość i zapobiega wchłanianiu się tłuszczu podczas smażenia. Warto dodać też szczyptę soli. Z podanych produktów zagniatamy zwarte ciasto, które następnie wielokrotnie jest składane i tłuczone wałkiem, aż zostanie porządnie napowietrzone i pojawią się w nim pęcherzyki powietrza. Wtedy mocno je chłodzimy i cienko wałkujemy, po czym wykrajamy podłużne prostokąty z nacięciem na środku. Krótszy brzeg przekładamy przez nie, dzięki czemu powstanie charakterystyczna "kokardka".

Faworki smażymy na głębokim tłuszczu o wysokiej temperaturze, najlepiej na oleju lub smalcu aż staną się złociste i rumiane. Po usmażeniu posypujemy je cukrem pudrem.

Faworki wyjdą jeszcze lepsze. Dodaj ten składnik

Przepis na faworki może mieć jednak pewne drobne modyfikacje. Zgodnie z pewną babciną sztuczką warto dodać do ciasta zmielone migdały - dzięki takiej modyfikacji chrust nabierze atrakcyjnego orzechowego posmaku i zaskoczy domowników.

Faworki według tej receptury należy przygotować z następujących składników: 250 g mąki pszennej, 50 g zmielonych migdałów, 5 żółtek, 6 łyżek kwaśnej śmietany (najlepiej 18 proc.), łyżka spirytusu, szczypta soli, a także litr oleju do smażenia oraz cukier puder do posypania.

Zapraszamy na grupę FB - #Samodbałość. To tu będziemy informować na bieżąco o wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie
Komentarze (3)