Babciny trik na najlepsze faworki. Dodaj jeden nietypowy składnik
Tłusty Czwartek to nie tylko tradycyjne święto pączków. Dużą popularnością cieszą się tego dnia również faworki, które łatwo możemy przygotować w domu. Mało kto wie, że wystarczy dodać do nich jeden składnik, żeby były jeszcze lepsze.
Tłusty Czwartek 2023 zbliża się wielkimi krokami. Dla wielu z nas to świetna okazja nie tylko do jedzenia pączków, ale także innych tradycyjnie przygotowywanych słodkości.
Przepis na faworki. Jak zrobić je w domu?
Faworki w Tłusty Czwartek to, zaraz obok pączków, tradycyjne słodkości, którymi tego dnia najczęściej się zajadamy. To popularne kruche ciastka, zwane też w niektórych regionach Polski chrustem, w kształcie kokardek smażonych w głębokim tłuszczu, a następnie posypanych cukrem pudrem.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Idealne faworki. Tadeusz Muller o sekrecie z przepisu Magdy Gessler
Jak zrobić faworki? Podstawowe ciasto powinno zawierać mąkę pszenną, jajka albo same żółtka, cukier, masło (lub margarynę), śmietanę oraz trochę spirytusu, który spulchnia całość i zapobiega wchłanianiu się tłuszczu podczas smażenia. Warto dodać też szczyptę soli. Z podanych produktów zagniatamy zwarte ciasto, które następnie wielokrotnie jest składane i tłuczone wałkiem, aż zostanie porządnie napowietrzone i pojawią się w nim pęcherzyki powietrza. Wtedy mocno je chłodzimy i cienko wałkujemy, po czym wykrajamy podłużne prostokąty z nacięciem na środku. Krótszy brzeg przekładamy przez nie, dzięki czemu powstanie charakterystyczna "kokardka".
Faworki smażymy na głębokim tłuszczu o wysokiej temperaturze, najlepiej na oleju lub smalcu aż staną się złociste i rumiane. Po usmażeniu posypujemy je cukrem pudrem.
Czytaj także: Kupujesz pączki w supermarkecie? Musisz o tym wiedzieć
Faworki wyjdą jeszcze lepsze. Dodaj ten składnik
Przepis na faworki może mieć jednak pewne drobne modyfikacje. Zgodnie z pewną babciną sztuczką warto dodać do ciasta zmielone migdały - dzięki takiej modyfikacji chrust nabierze atrakcyjnego orzechowego posmaku i zaskoczy domowników.
Faworki według tej receptury należy przygotować z następujących składników: 250 g mąki pszennej, 50 g zmielonych migdałów, 5 żółtek, 6 łyżek kwaśnej śmietany (najlepiej 18 proc.), łyżka spirytusu, szczypta soli, a także litr oleju do smażenia oraz cukier puder do posypania.
Zapraszamy na grupę FB - #Samodbałość. To tu będziemy informować na bieżąco o wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl