Banan - kalorie, wartości odżywcze, właściwości
Banan to popularny w polskich domach owoc, który dodawany jest do smacznych i finezyjnych deserów lub stanowi świetną przekąskę w podróży czy w przerwie treningu. Dostarcza dużo energii i wartości odżywczych. Ile kalorii dostarcza banan i czy można go jeść na diecie?
09.08.2018 | aktual.: 03.02.2019 18:08
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Kilka słów o bananach
Banan to owoc bananowca, rośliny, która do wzrostu i kwitnięcia potrzebuje ciepłego, wilgotnego klimatu. To dlatego największymi producentami bananów są państwa Ameryki Łacińskiej takie jak Ekwador, Brazylia czy Kostaryka. Poza tym uprawą tych owoców zajmują się także Chiny, Filipiny oraz Uganda.
Znanych jest ponad 70 gatunków bananów, w tym kilka jest wynikiem modyfikacji gatunkowych. Mitem okazuje się przekonanie, że owoc o zbrązowiałej skórce nie nadaje się do spożycia. To rzecz jasna zależy od gatunku, jednak większość z nich właśnie z brązową skórką osiąga swoją pełną dojrzałość.
Ile kalorii ma banan?
Banan to doskonała przekąska podczas treningu. Jest zastrzykiem energii, który natychmiast daje pożądane efekty. Indeks glikemiczny bananów jest niezwykle wysoki, bo wynosi 65. Średniej wielkości banan o wadze około 200 g dostarcza co prawda 114 kcal, jednak należy podkreślić, że łatwo je spalić, szczególnie podczas ćwiczeń.
Zupełnie inaczej będzie się przedstawiać sprawa kalorii w suszonych bananach. Dostarczają one dużo więcej energii, ale ze względu na zredukowaną ilość wody są również o wiele bardziej kaloryczne. W 100 g kryje się bowiem aż 360 kcal, a mała garstka ważąca około 30 g będzie zawierać 105 kcal.
Banan – wartości odżywcze
Banan jest bogaty w wiele witamin i minerałów, które należy dostarczać każdego dnia do organizmu. Przede wszystkim to cenne źródło błonnika, który poprawia metabolizm i redukuje zaparcia. Poza tym w bananach kryję witaminy. Wymienić należy przede wszystkim witaminy z grupy B, witaminę C i witaminę E.
Poza tym banan jest skarbnicą mikro- i mikroelementów. Znajdą się tu zwłaszcza ogromne pokłady potasu, ale nie tylko. Jedząc banany, dostarcza się do organizmu znaczne ilości minerałów takich jak żelazo i wapń. Dodatkowo owoce te dostarczają fosforu i magnezu.
Banany zawierają w swoim składzie także tryptofan, czyli aminokwas, który z racji braku możliwości wytwarzania samodzielnie organizm musi otrzymać w przyjmowanym pożywieniu. A jego rola nie jest banalna, ponieważ jest składnikiem procesu wytwarzania hormonów takich jak melatonina i serotonina.
Banany i ich właściwości
Zawartość witamin z grupy B sprawia, że banany wzmacniają układ nerwowy, redukują obrzęki i stymulują wytwarzanie białych krwinek. Poza tym witamina C poprawia odporność, a witamina E jako antyoksydant redukuje wolne rodniki, a przez to działa przeciwrakowo i pozytywnie na odbudowę tkanek.
Ukryte w bananach minerały takie jak potas, fosfor i magnez pomagają w zahamowaniu biegunki, ponieważ przywracają utracone elektrolity. Potas dodatkowo chroni przed udarem i zawałem serca. Żelazo z kolei zapobiega anemii, a magnez skurczom mięśni, co szczególnie ważne jest w przypadku osób uprawiających sporty.
Zobacz przykładowe przepisy z bananem: