Tryptofan - co to jest? Działanie, występowanie i właściwości
Tryptofan to jeden z tych cennych związków, o które koniecznie powinniśmy uzupełnić naszą codzienną dietę. Nie powstaje on w naszym organizmie samoczynnie. Warto o tym pamiętać, bowiem niedobór tryptofanu może skutkować gorszym samopoczuciem, spadkiem energii, a nawet depresją. Czym jest tryptofan i jakie ma właściwości?
11.10.2018 | aktual.: 19.11.2018 14:30
Czym jest tryptofan?
Tryptofan jest to jeden z ośmiu aminokwasów egzogennych, które biorą udział w syntezie białek w naszym organizmie. Nie jest on wytwarzany naturalnie przez nasze ciało, dlatego musimy zadbać o dostarczenie go w odpowiedniej dawce poprzez produkty spożywcze lub suplementy diety. Warto wspomnieć, że tryptofan ma dużo wspólnego z serotoniną, czyli popularnym "hormonem szczęścia".
O pozytywnym wpływie serotoniny na organizm mówi się stosunkowo dużo, bowiem poprawia ona nasze samopoczucie i pomaga utrzymać dobry nastrój, na którym tak wielu z nas w końcu zależy. Tak samo działa tryptofan, dlatego włączenie go do naszej codziennej diety jest kluczowe do uzyskania równowagi psychicznej. Niedobór tryptofanu może natomiast prowadzić do wahań nastroju, zaburzeń apetytu, apatii, a w skrajnych przypadkach nawet do depresji.
Jak działa tryptofan?
Tryptofan to jeden z tych aminokwasów, które wykazują się pozytywnym działaniem na nasz organizm. O jej pożyteczności mogą świadczyć między innymi towarzyszące jej przyjmowaniu dobry nastrój i samopoczucie, stabilny apetyt i odpowiednia produkcja melatoniny, czyli substancji odpowiedzialnej za zdrowy sen. Działa ona także łagodząco na nasz układ nerwowy i pozwala nam utrzymać równowagę psychiczną, szczególnie w sytuacjach stresowych.
Odpowiednie dawkowanie tryptofanu to szereg korzyści, o które warto zadbać. Poza chronieniem nas przed depresją ten cenny aminokwas podnosi naszą odporność, odpowiada za biosyntezę witamin B6 i PP, wspiera ochronę oczu przed promieniowaniem UV oraz, z racji wpływu na układ trawienny, pomaga w odchudzaniu.
Tryptofan na odchudzanie nie jest co prawda gwarancją szybkiej utraty wagi, ale skutecznie wspomaga jej spadek. Oprócz tego tryptofan ma także pozytywny wpływ na prawidłowy przebieg laktacji u kobiet karmiących piersią i pomaga w dbaniu o zdrowy wygląd ciała po ciąży.
W czym występuje tryptofan?
Tryptofan należy do aminokwasów egzogennych, czyli takich, które nie są wytwarzane przez nasze ciało. Oznacza to, że sami musimy go dostarczyć do naszego organizmu i dbać o jego stabilny poziom. Naturalne źródla tryptofanu to na przykład piersi z kurczaka, tuńczyk, jajka, cielęcina, ser mozzarella i biała gotowana fasola. Znajdziemy go także w pestkach dyni i ziarnach soi, które możemy z powodzeniem dodać do obiadu czy sałatki. Popularne są także suplementy z tryptofanem, które możemy kupić w aptece i stosować na co dzień.
Dawkowanie tryptofanu
Istotną kwestią jest również odpowiednie dawkowanie tryptofanu, bowiem jego nadmiar może powodować senność, bóle głowy, nudności i wymioty. Przyjmuje się, że dawką tryptofanu dla dorosłego człowieka jest 5 mg tryptofanu na każdy kilogram naszego ciała, a więc przy wadze 70 kg będzie to 350 mg aminokwasu.