Indeks glikemiczny: produkty z niskim, średnim i wysokim wskaźnikiem glikemicznym
Indeks glikemiczny to jeden z podstawowych wskaźników brany pod uwagę przy konstruowaniu menu dietetycznego. Indeks glikemiczny informuje nas o gwałtowności wzrostu poziomu glukozy po spożyciu danego produktu. Czym jest indeks glikemiczny i co wpływa na jego wysokość? Które produkty mają niski, a które wysoki indeks glikemiczny?
09.11.2018 18:47
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Co to jest indeks glikemiczny?
Indeks glikemiczny czy też wskaźnik glikemiczny to klasyfikacja produktów ze względu na ich wpływ na poziom glukozy we krwi w 2-3 godziny po ich spożyciu.
Indeks glikemiczny dotyczy tylko węglowodanów, ponieważ tłuszcze i białka nie powodują gwałtownych skoków glukozy.
Indeks glikemiczny podobnie jak kalkulator kalorii jest stosowany podczas diet odchudzających. Jest to zdecydowanie trudniejsza metoda, ponieważ indeks glikemiczny zmienia się w zależności od typu produktu (ryż biały, brązowy czy czarny), a także poprzez obróbkę termiczną i sposób przygotowania.
Im wyższa wartość indeksu glikemicznego, tym wyższy skok poziomu glukozy we krwi. Aby obliczyć indeks glikemiczny posiłku, należy zsumować węglowodany zawarte w poszczególnych produktach, następnie obliczyć procentowy udział węglowodanów z tych produktów w węglowodanach całego posiłku. Te udziały należy pomnożyć przez indeksy glikemiczne każdego z produktów i zsumować otrzymane iloczyny.
Trudne? Fakt, ta metoda do najłatwiejszych nie należy. Jednak warto zapoznać się ze wskaźnikami glikemicznymi konkretnych produktów i na ich bazie komponować swoje jadłospisy.
Produkty o niskim indeksie glikemicznym - lista
Produkty o niskim indeksie glikemicznym mają IG mniejsze lub równe 55. IG na poziomie 5 mają suszone przyprawy. Między IG 15 a 20 znajdują się takie produkty jak:
IG między 30 a 40 mają m.in.:
Wśród produktów z IG wyższym niż 40 a niższym niż 45 znajdują się np.:
Produkty o średnim indeksie glikemicznym - lista
Produkty o średnim indeksie glikemicznym mają wskaźnik IG na poziomie 56-69. W tym przedziale najniższe IG mają m.in.:
- kremy czekoladowo-orzechowe,
- kukurydza z puszki,
- otręby owsiane,
- gotowany ryż.
IG 60 mają takie produkty jak:
- miód,
- banany,
- morele z puszki.
Górną granicę produktów o średnim indeksie glikemicznym zajmują np.:
- słodzone dżemy,
- ananasy z puszki,
- rodzynki,
- chleb wieloziarnisty.
Produkty o wysokim indeksie glikemicznym - lista
Produkty o wysokim indeksie glikemicznym mają IG wyższe niż 70. W tej grupie produktów najniższe IG mają m.in.:
- biszkopty,
- chipsy,
- biały cukier.
IG na poziomie 75 mają np.:
Nieco wyższe IG mają:
- gotowana marchewka,
- bób,
- płatki kukurydziane.
Najwyższy wskaźniki IG dotyczą takich produktów jak:
- biały chleb (IG 90),
- smażone ziemniaki (IG 95),
- suszone daktyle (IG 100),
- piwo (IG 110).
Co wpływa na indeks glikemiczny?
Na indeks glikemiczny produktów wpływa m.in. błonnik, który nie jest trawiony przez organizm. Spowalnia on trawienie węglowodanów, ale jednocześnie poprawia pracę jelit i utrzymuje uczucie nasycenia po posiłku. Warto pamiętać, że im więcej białka i tłuszczów w produkcie czy posiłku, tym niższy wskażnik IG.