FitnessIndeks glikemiczny: produkty z niskim, średnim i wysokim wskaźnikiem glikemicznym

Indeks glikemiczny: produkty z niskim, średnim i wysokim wskaźnikiem glikemicznym

Indeks glikemiczny to jeden z podstawowych wskaźników brany pod uwagę przy konstruowaniu menu dietetycznego. Indeks glikemiczny informuje nas o gwałtowności wzrostu poziomu glukozy po spożyciu danego produktu. Czym jest indeks glikemiczny i co wpływa na jego wysokość? Które produkty mają niski, a które wysoki indeks glikemiczny?

Indeks glikemiczny: produkty z niskim, średnim i wysokim wskaźnikiem glikemicznym
Źródło zdjęć: © iStock.com | designer491

Co to jest indeks glikemiczny?

Indeks glikemiczny czy też wskaźnik glikemiczny to klasyfikacja produktów ze względu na ich wpływ na poziom glukozy we krwi w 2-3 godziny po ich spożyciu.

Indeks glikemiczny dotyczy tylko węglowodanów, ponieważ tłuszcze i białka nie powodują gwałtownych skoków glukozy.

Indeks glikemiczny podobnie jak kalkulator kalorii jest stosowany podczas diet odchudzających. Jest to zdecydowanie trudniejsza metoda, ponieważ indeks glikemiczny zmienia się w zależności od typu produktu (ryż biały, brązowy czy czarny), a także poprzez obróbkę termiczną i sposób przygotowania.

Im wyższa wartość indeksu glikemicznego, tym wyższy skok poziomu glukozy we krwi. Aby obliczyć indeks glikemiczny posiłku, należy zsumować węglowodany zawarte w poszczególnych produktach, następnie obliczyć procentowy udział węglowodanów z tych produktów w węglowodanach całego posiłku. Te udziały należy pomnożyć przez indeksy glikemiczne każdego z produktów i zsumować otrzymane iloczyny.

Trudne? Fakt, ta metoda do najłatwiejszych nie należy. Jednak warto zapoznać się ze wskaźnikami glikemicznymi konkretnych produktów i na ich bazie komponować swoje jadłospisy.

Produkty o niskim indeksie glikemicznym - lista

Produkty o niskim indeksie glikemicznym mają IG mniejsze lub równe 55. IG na poziomie 5 mają suszone przyprawy. Między IG 15 a 20 znajdują się takie produkty jak:

IG między 30 a 40 mają m.in.:

Wśród produktów z IG wyższym niż 40 a niższym niż 45 znajdują się np.:

Produkty o średnim indeksie glikemicznym - lista

Produkty o średnim indeksie glikemicznym mają wskaźnik IG na poziomie 56-69. W tym przedziale najniższe IG mają m.in.:

  • kremy czekoladowo-orzechowe,
  • kukurydza z puszki,
  • otręby owsiane,
  • gotowany ryż.

IG 60 mają takie produkty jak:

  • miód,
  • banany,
  • morele z puszki.

Górną granicę produktów o średnim indeksie glikemicznym zajmują np.:

  • słodzone dżemy,
  • ananasy z puszki,
  • rodzynki,
  • chleb wieloziarnisty.

Produkty o wysokim indeksie glikemicznym - lista

Produkty o wysokim indeksie glikemicznym mają IG wyższe niż 70. W tej grupie produktów najniższe IG mają m.in.:

IG na poziomie 75 mają np.:

Nieco wyższe IG mają:

Najwyższy wskaźniki IG dotyczą takich produktów jak:

  • biały chleb (IG 90),
  • smażone ziemniaki (IG 95),
  • suszone daktyle (IG 100),
  • piwo (IG 110).

Co wpływa na indeks glikemiczny?

Na indeks glikemiczny produktów wpływa m.in. błonnik, który nie jest trawiony przez organizm. Spowalnia on trawienie węglowodanów, ale jednocześnie poprawia pracę jelit i utrzymuje uczucie nasycenia po posiłku. Warto pamiętać, że im więcej białka i tłuszczów w produkcie czy posiłku, tym niższy wskażnik IG.

Źródło artykułu:WP Kobieta

Wybrane dla Ciebie

Komentarze (1)