Bije na głowę schabowego. Kotlet Belweder rozpływa się w ustach

Bije na głowę schabowego. Kotlet Belweder rozpływa się w ustach

Ten kotlet zastąpi klasycznego schabowego - zdjęcie ilustracyjne
Ten kotlet zastąpi klasycznego schabowego - zdjęcie ilustracyjne
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Adobe
02.11.2023 15:48, aktualizacja: 02.11.2023 16:25

Masz ochotę na danie z mięsa, ale tradycyjny schabowy ci spowszedniał? Mamy godnego następcę. Jeżeli jeszcze nie słyszeliście o kotlecie po belwedersku, najwyższy czas to zmienić. Przepis jest banalny.

Przygotowanie i jedzenie w kółko ulubionej potrawy może sprawić, że nawet najpyszniejsze danie w końcu nam się znudzi. Jeżeli tylko mamy w lodówce karkówkę, zamiast zwyczajnego schabowego możemy przygotować coś nowego. Przepis jest niezwykle prosty i, nie licząc godziny poświęconej na namoczenie mięsa, nie zajmie ci dużo czasu.

Lepsze od schabowych. Tak przygotujesz kotlety po belwedersku

Kotlety po belwedersku podajemy klasycznie z ugotowanymi ziemniakami oraz surówką z pora, marchewki i kapusty. Tak przygotowany obiad świetnie się sprawdzi dla osób, które cenią tradycyjne smaki, ale chcą nieco urozmaicić jadłospis.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kotlet Belweder - składniki na cztery porcje:

  • 700 gramów wieprzowej karkówki;
  • odpowiednia ilość mąki pszennej oraz bułki tartej;
  • trzy duże jajka;
  • olej do smażenia mięsa;
  • przyprawy: pieprz i sól do smaku.

Przygotowanie:

Przed tym, jak namoczymy karkówkę w mleku, pieprzu, soli oraz czosnku, umyjmy mięso pod bieżącą wodą, a później dokładnie je osuszmy przy pomocy papierowego ręcznika. Następnie kroimy karkówkę na plastry o grubości ok. 1 cm. Gotowe plastry rozbijamy tłuczkiem. Tak przygotowane wkładamy w mieszaninę przypraw i mleka. Miskę z mięsem wkładamy do lodówki na około godzinę.

W międzyczasie przygotuj trzy miski, a następnie umieść w nich po kolei: mąkę, jajka oraz bułkę tartą. Namoczone w mleku plastry mięsa najpierw obtocz w mące, następnie jajkach i wówczas w bułce tartej. Rozgrzej patelnię z olejem. Kotlety smaż na złoty odcień z obu stron.

Zapraszamy na grupę FB - #Samodbałość. To tu będziemy informować na bieżąco o wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!

Chętnie poznamy wasze historie, podzielcie się nimi z nami i wyślijcie na adres: wszechmocna_to_ja@grupawp.pl

Źródło artykułu:WP Kobieta