Skorupka jajka odejdzie w sekundę. Wystarczy łyżka
Jeżeli masz dosyć tradycyjnego obierania jajek, które jest nie tylko nudne, ale zajmuje sporo czasu, musisz wypróbować trik, który odmieni twoje życie. Wystarczy, że użyjesz do tego łyżki, która praktycznie obierze jajko za ciebie.
20.09.2023 | aktual.: 20.09.2023 18:37
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Niezależnie od tego, czy marzysz o jajku na twardo, czy może sałatce z dodatkiem jajek, czeka cię znienawidzona przez większość osób czynność, jakim jest obieranie jajek. Jak wiadomo, większość osób robi to w tradycyjny sposób, czyli palcami, męcząc się z drobnymi kawałkami skorupek, które doprowadzają do szewskiej pasji. Istnieje jednak prosty trik, o którym mało kto wie. W obieraniu jajek pomoże ci niezawodna, duża łyżka.
Najprostszy sposób na obieranie jajek
Obieranie jajek bywa żmudne, męczące oraz czasochłonne, lecz od tego momentu już takie nie będzie. Jeżeli planujesz ugotować jajka (bądź już to zrobiłeś), przygotuj się na szybki i prosty sposób obierania. Wystarczy, że użyjesz do tego najzwyklejszej łyżki.
To, co musisz zrobić, to ugotować jajka na twardo, ostudzić je i delikatnie postukać każde jajko z jednej, tej bardziej płaskiej strony. Następnie, za pomocą łyżki, podważyć skorupkę i powoli ją ściągać. Według doniesień, tym sposobem można obrać nawet dziesięć jajek w zaledwie dwie minuty. To trik, który po prostu musisz wypróbować.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Co zrobić, aby jajka łatwiej się obierały?
Jeżeli chcesz być ekspertem w temacie obierania jajek, powinieneś wiedzieć jeszcze o dwóch, ważnych rzeczach, dotyczących obierania. Pierwszą z nich jest to, że łatwiejsze w obieraniu są zdecydowania jajka starsze - czyli takie, które mają już tydzień bądź dwa. Dlaczego? Bardzo świeże jajka nie ścinają się podczas gotowania tak, jak te starsze. Świeższe, zamiast do gotowania na twardo, pozostaw lepiej do jajecznicy czy omletów.
Drugą (mniej ważną) radą jest ta, aby podczas gotowania jajek dodać do wody odrobinę octu. Nawet jeżeli jajko pęknie, białko się nie rozleje, ponieważ ocet mu na to nie pozwoli. Ty dzięki temu nie będziesz mieć problemu z jego późniejszym obieraniem.
Zobacz także: Do czego wykorzystać wodę po gotowaniu jajek na twardo?
Zapraszamy na grupę FB - #Samodbałość. To tu będziemy informować na bieżąco o wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl