Ciasto czekoladowe i inne smakołyki z burakami
Burak to warzywo uniwersalne i nie musi kojarzyć się jedynie z sałatką do obiadu. Samar Khanafer - blogerka kulinarna i uczestniczka "MasterChef" - udowodniła, że można przygotować go również w wersji na słodko. Warzywo to jest bombą witaminową, więc warto na stałe włączyć je do jadłospisu.
Składniki:
- 150 g masła
- 1 i 1/2 szklanki cukru
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 3 jajka
- 1 i 1/4 szklanki puree z gotowanego/pieczonego buraka
- 1 i 1/2 mąki pszennej
- 1 - 1 i 1/2 szklanki gorzkiego kakao
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szklanka mleka
- szczypta soli
- 200 ml śmietany kremówki
- 200 g gorzkiej czekolady
Przygotowanie:
Buraki ugotować lub upiec do miękkości. Następnie ostudzić i zblendować na gładkie puree. W międzyczasie utrzeć masło z cukrem. Kiedy masa będzie puszysta, dodać jajka i dalej ubijać. Następnie dodać suche składniki: mąkę, szczyptę soli, proszek do pieczenia, kakao i na końcu mleko. Całość dokładnie wymieszać i przełożyć do okrągłej blachy. Piec w 180 stopniach przez 30-45 minut do suchego patyczka. Ciasto można oblać ganaszem czekoladowym. Aby go przygotować wystarczy podgrzać śmietankę kremówkę, a następny zalać nią czekoladę. Całość mieszać, aż wszystkie składniki się idealnie połączą. Przestudzoną masą ozdobić ciasto. Na wierzch (ale też do środka) dodatkowo można dodać posiekane orzechy oraz oprószyć całość kakao.