Ciasto miodowe z budyniem, karmelem i orzechami

Warstwowe pyszne ciasto z miodem, budyniową masą i posypką orzechową. Całość pokrywa aromatyczny sos karmelowy. Doskonałe na rodzinne przyjęcie i świąteczny podwieczorek. Przepis poleca Marta, autorka bloga "Śliwka Węgierka".

Ciasto miodowe z budyniem, karmelem i orzechami
Źródło zdjęć: © www.sliwkawegierka.pl

Składniki na ciasto (forma o wymiarach 20x20 cm):

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 150 g miękkiego masła
  • 3 łyżki miodu
  • 2 jajka, lekko roztrzepane
  • 1,5 łyżeczki sody
  • 1/2 szklanki cukru najlepiej drobno mielonego trzcinowego

Masło roztopić w rondelku, dodać cukier, wymieszać i odstawić. W misce połączyć mąkę i sodę. Dodać do nich przestudzone masło oraz jajka. Zagnieść ciasto i podzielić na trzy części. Piekarnik nastawić na 180 stopni C. Formę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia (przygotować 3 arkusze) i piec każdą z trzech warstw osobno przez około 10 minut.

Masa budyniowa:

  • 2 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 małe opakowania budyniu śmietankowego lub waniliowego bez cukru
  • 220 g miękkiego masła

Budynie przygotować według instrukcji na opakowaniu, używając 2 szklanek mleka oraz cukru. Wymieszać dokładnie i przestudzić budynie. Masło utrzeć na gładki krem, dodając łyżka po łyżce wystudzony budyń. Tak przygotowaną masą przełożyć na upieczone ciasta miodowe.

Posypka orzechowa:

  • 250 g orzechów włoskich
  • 50 g masła
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżki miodu

Masło rozpuścić w rondelku, dodać orzechy włoskie lekko potłuczone, cukier oraz miód. Wierzch ciasta polać przygotowanymi orzechami.

Sos karmelowy:

  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/4 szklanka wody
  • 40 g masła
  • 150 ml śmietany kremówki

W rondlu połączyć cukier oraz wodę i podgrzewać na średnim gazie. Rozpuścić cukier najlepiej do temperatury 170 stopni C, uważając aby się nie przypalił. Rondel zdejmujemy z ognia, dodać masło oraz śmietanę. Wymieszać i polać karmelem orzechy. Ciasto odstawić w chłodne miejsce, aby smaki "przegryzły się".

Wybrane dla Ciebie

Widzisz psa z żółtą wstążką? Lepiej się nie zbliżaj
Widzisz psa z żółtą wstążką? Lepiej się nie zbliżaj
Masz jeszcze stary dowód osobisty? Lepiej go nie wyrzucaj
Masz jeszcze stary dowód osobisty? Lepiej go nie wyrzucaj
Chinka zjadła obiad w polskiej restauracji. Tak go podsumowała
Chinka zjadła obiad w polskiej restauracji. Tak go podsumowała
Oto najbogatsza polska rodzina. Unikają medialnego zgiełku
Oto najbogatsza polska rodzina. Unikają medialnego zgiełku
Figurski nie gryzł się w język. "Koszmarna banda leni i kabotynów"
Figurski nie gryzł się w język. "Koszmarna banda leni i kabotynów"
Prowadził dziecko na smyczy. W sieci zawrzało
Prowadził dziecko na smyczy. W sieci zawrzało
Był od niej starszy o dekadę. Po latach wyznała, co jej robił
Był od niej starszy o dekadę. Po latach wyznała, co jej robił
Wsyp do odpływu na noc. Do rana "wyżre" gnijące resztki
Wsyp do odpływu na noc. Do rana "wyżre" gnijące resztki
Poproś fryzjera o ten odcień. Najmodniejsza opcja na lato
Poproś fryzjera o ten odcień. Najmodniejsza opcja na lato
Wsyp do ciepłej wody i wymocz nogi. Problem "truskawkowych nóg" zniknie
Wsyp do ciepłej wody i wymocz nogi. Problem "truskawkowych nóg" zniknie
Wylej na fugi. W kilka minut "wyżre" brud i pleśń
Wylej na fugi. W kilka minut "wyżre" brud i pleśń
Spryskaj gniazdo mrówek. Uciekną, gdzie pieprz rośnie
Spryskaj gniazdo mrówek. Uciekną, gdzie pieprz rośnie