Ciasto miodowe z budyniem, karmelem i orzechami
Warstwowe pyszne ciasto z miodem, budyniową masą i posypką orzechową. Całość pokrywa aromatyczny sos karmelowy. Doskonałe na rodzinne przyjęcie i świąteczny podwieczorek. Przepis poleca Marta, autorka bloga "Śliwka Węgierka".
18.12.2016 | aktual.: 05.02.2019 13:47
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Składniki na ciasto (forma o wymiarach 20x20 cm):
- 3 szklanki mąki pszennej
- 150 g miękkiego masła
- 3 łyżki miodu
- 2 jajka, lekko roztrzepane
- 1,5 łyżeczki sody
- 1/2 szklanki cukru najlepiej drobno mielonego trzcinowego
Masło roztopić w rondelku, dodać cukier, wymieszać i odstawić. W misce połączyć mąkę i sodę. Dodać do nich przestudzone masło oraz jajka. Zagnieść ciasto i podzielić na trzy części. Piekarnik nastawić na 180 stopni C. Formę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia (przygotować 3 arkusze) i piec każdą z trzech warstw osobno przez około 10 minut.
Masa budyniowa:
- 2 szklanki mleka
- 1/2 szklanki cukru
- 2 małe opakowania budyniu śmietankowego lub waniliowego bez cukru
- 220 g miękkiego masła
Budynie przygotować według instrukcji na opakowaniu, używając 2 szklanek mleka oraz cukru. Wymieszać dokładnie i przestudzić budynie. Masło utrzeć na gładki krem, dodając łyżka po łyżce wystudzony budyń. Tak przygotowaną masą przełożyć na upieczone ciasta miodowe.
Posypka orzechowa:
- 250 g orzechów włoskich
- 50 g masła
- 3 łyżki cukru
- 2 łyżki miodu
Masło rozpuścić w rondelku, dodać orzechy włoskie lekko potłuczone, cukier oraz miód. Wierzch ciasta polać przygotowanymi orzechami.
Sos karmelowy:
- 3/4 szklanki cukru
- 1/4 szklanka wody
- 40 g masła
- 150 ml śmietany kremówki
W rondlu połączyć cukier oraz wodę i podgrzewać na średnim gazie. Rozpuścić cukier najlepiej do temperatury 170 stopni C, uważając aby się nie przypalił. Rondel zdejmujemy z ognia, dodać masło oraz śmietanę. Wymieszać i polać karmelem orzechy. Ciasto odstawić w chłodne miejsce, aby smaki "przegryzły się".