FitnessCo jeść na kolacje? Pyszne przepisy na kolacje

Co jeść na kolacje? Pyszne przepisy na kolacje

Pytanie, co zjeść na kolację potrafi martwić nas przez całe popołudnie. A przepisy na kolację to przecież nie tylko kanapki. Podpowiadamy, co można zjeść na kolację. Lekkie, zdrowe i sycące posiłki.

Co jeść na kolacje? Pyszne przepisy na kolacje
Źródło zdjęć: © Shutterstock.com
Agnieszka Krasa

09.09.2018 | aktual.: 19.12.2018 14:45

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Przepisy na kolacje i nie tylko: sycąca zupa z dyni

Składniki:

Przygotowanie:

  • Pokrój umytą dynię na ósemki i piecz do miękkości w 200 st. C przez ok. godzinę.
  • Po przestygnięciu wyjmij łyżką miąższ i zmiksuj go na puree z dyni.
  • Obierz imbir łyżką i pokrój na półplasterki.
  • Pokrój pomidora.
  • Obierz cebulę i czosnek i pokrój drobniej.
  • Rozgrzej olej w dużym garnku i smaż cebulę, czosnek, imbir, mieszając przez ok. minutę.
  • Dodaj pomidora i sos sojowy i smaż kolejną minutę.
  • Otwórz puszkę z mlekiem kokosowym, wymieszaj zawartość, dodaj i gotuj przez 20 minut, mieszając.
  • Do garnka dodaj sok z cytryny i sól i podgrzewaj danie kolejne 5 minut.
  • Podawaj aromatyczną zupę z dyni w mieszczkach, posypaną świeżą kolendrą i odrobiną sproszkowanego chilli dla pięknego koloru.

Dynię warto przerobić na puree znacznie wcześniej i mrozić porcjami.

Zobacz też inne przepisy na zupę dyniową:

Kolacja – przepisy na kaszę z warzywami

Składniki:

Przygotowanie:

  • Ugotuj kaszę w lekko osolonym wrzątku według przepisu na opakowaniu.
  • Pokrój marchewkę oraz seler w cienkie półplasterki.
  • Smaż je na patelni na rozgrzanym oleju przez 10 minut, dodaj rodzynki, przyprawy i wymieszaj.
  • Połącz na patelni z kaszą, chwilę podgrzewaj i podawaj przybrane kiełkami.

Warzywa i przyprawy możesz wymieniać dowolnie, zależnie od zawartości lodówki.

Co można zjeść na kolacje: pizza z tortilli

Składniki:

  • 2 pełnoziarniste tortille.
  • 1 puszka tuńczyka w sosie własnym.
  • 150 g sera z pleśnią - niebieską albo zieloną.
  • Pół puszki czerwonej fasoli.
  • Garść ulubionych ziół, umytych, osuszonych i posiekanych (np. kolendra, mięta, oregano, rozmaryn) .
  • 2 łyżki sosu słodkiego chilli w butelce.
  • Szczypta soli.
  • Świeżo mielony pieprz.

Przygotowanie:

  • Odcedź tuńczyka i fasolę.
  • Przełóż je na rozgrzaną patelnię i chwilę podgrzewaj, mieszając.
  • Na farsz pokrusz ser pleśniowy.
  • Dodaj sos chilli oraz sól i pieprz do smaku i porządnie wymieszaj.
  • Wyłóż blachę do pieczenia papierem i połóż płasko tortille, aby się nie stykały.
  • Nałóż na nie rybne nadzienie i spłaszcz łyżką.
  • Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C bez termoobiegu ok. 3-5 minut, dopóki brzegi placka nie zrobią się brązowe.

Podawaj tortille posypane świeżymi ziołami w całości albo złożone na pół, dziel na trójkąty i jedz jak pizzę po przestygnięciu albo krój nożem i widelcem.

Komentarze (2)