Co jeść na kolacje? Pyszne przepisy na kolacje
Pytanie, co zjeść na kolację potrafi martwić nas przez całe popołudnie. A przepisy na kolację to przecież nie tylko kanapki. Podpowiadamy, co można zjeść na kolację. Lekkie, zdrowe i sycące posiłki.
Przepisy na kolacje i nie tylko: sycąca zupa z dyni
Składniki:
- 1 średnia dynia.
- 1 puszka mleka kokosowego.
- 1 pomidor.
- 2 łyżki soku wyciśniętego z umytej cytryny.
- 1 cm korzenia świeżego imbiru.
- 1 cebula.
- 2 ząbki czosnku.
- 2 łyżki łagodnego sosu sojowego.
- Szczypta soli morskiej.
- Kilka łyżek oleju roślinnego do smażenia.
- Posiekana kolendra do podania.
- Odrobina sproszkowanego chilli.
Przygotowanie:
- Pokrój umytą dynię na ósemki i piecz do miękkości w 200 st. C przez ok. godzinę.
- Po przestygnięciu wyjmij łyżką miąższ i zmiksuj go na puree z dyni.
- Obierz imbir łyżką i pokrój na półplasterki.
- Pokrój pomidora.
- Obierz cebulę i czosnek i pokrój drobniej.
- Rozgrzej olej w dużym garnku i smaż cebulę, czosnek, imbir, mieszając przez ok. minutę.
- Dodaj pomidora i sos sojowy i smaż kolejną minutę.
- Otwórz puszkę z mlekiem kokosowym, wymieszaj zawartość, dodaj i gotuj przez 20 minut, mieszając.
- Do garnka dodaj sok z cytryny i sól i podgrzewaj danie kolejne 5 minut.
- Podawaj aromatyczną zupę z dyni w mieszczkach, posypaną świeżą kolendrą i odrobiną sproszkowanego chilli dla pięknego koloru.
Dynię warto przerobić na puree znacznie wcześniej i mrozić porcjami.
Zobacz też inne przepisy na zupę dyniową:
Kolacja – przepisy na kaszę z warzywami
Składniki:
Przygotowanie:
- Ugotuj kaszę w lekko osolonym wrzątku według przepisu na opakowaniu.
- Pokrój marchewkę oraz seler w cienkie półplasterki.
- Smaż je na patelni na rozgrzanym oleju przez 10 minut, dodaj rodzynki, przyprawy i wymieszaj.
- Połącz na patelni z kaszą, chwilę podgrzewaj i podawaj przybrane kiełkami.
Warzywa i przyprawy możesz wymieniać dowolnie, zależnie od zawartości lodówki.
Co można zjeść na kolacje: pizza z tortilli
Składniki:
- 2 pełnoziarniste tortille.
- 1 puszka tuńczyka w sosie własnym.
- 150 g sera z pleśnią - niebieską albo zieloną.
- Pół puszki czerwonej fasoli.
- Garść ulubionych ziół, umytych, osuszonych i posiekanych (np. kolendra, mięta, oregano, rozmaryn) .
- 2 łyżki sosu słodkiego chilli w butelce.
- Szczypta soli.
- Świeżo mielony pieprz.
Przygotowanie:
- Odcedź tuńczyka i fasolę.
- Przełóż je na rozgrzaną patelnię i chwilę podgrzewaj, mieszając.
- Na farsz pokrusz ser pleśniowy.
- Dodaj sos chilli oraz sól i pieprz do smaku i porządnie wymieszaj.
- Wyłóż blachę do pieczenia papierem i połóż płasko tortille, aby się nie stykały.
- Nałóż na nie rybne nadzienie i spłaszcz łyżką.
- Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C bez termoobiegu ok. 3-5 minut, dopóki brzegi placka nie zrobią się brązowe.
Podawaj tortille posypane świeżymi ziołami w całości albo złożone na pół, dziel na trójkąty i jedz jak pizzę po przestygnięciu albo krój nożem i widelcem.