Czas na kuchnię koreańską!
Moda na kuchnię azjatycką nie mija i pewne potrawy, takie jak sushi czy sajgonki, już na dobre zagościły na naszych talerzach. Jednak kuchnia koreańska jest wciąż niedoceniana w Europie i wywodzące się z Korei dania nie są tak popularne jak te z Chin i Japonii. Ale kto wie, być może już wkrótce kimchi czy bibimpap zdobędą wielu zwolenników, ponieważ w niczym nie ustępują innym, bardziej znanym potrawom.
14.03.2011 | aktual.: 07.09.2018 15:42
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Na ostro
Cechą charakterystyczną kuchni tego kraju jest ostry smak potraw. Najczęściej stosowane przyprawy to czosnek, sos sojowy, żeń szeń, imbir, pasta sojowa i chili. Głównymi składnikami potraw są ryż, ryby, owoce morza oraz warzywa, które są elementem praktycznie każdego posiłku. Najpopularniejsze warzywa to kapusta, fasola, soja, cebula, ostra papryka i ogórki.
Kapusta po koreańsku
Sztandarową potrawą Korei jest kimchi. Jej najważniejszym składnikiem jest kapusta pekińska, czasem używa się też rzodkiewek i ogórków. Warzywa swój smak zawdzięczają zalewie z czosnku, imbiru i chili. Spożywa się ją jako samodzielne danie oraz jako przystawkę.
Na bazie kimchi gotuje się pikantną zupę (kimchi jigae) z warzywami, tofu, owocami morza i surowym jajkiem wbijanym do zupy.
Wielbicielom orientalnych smaków może też przypaść do gustu sundaekuk, czyli zupa z jelitem świni lub krowy faszerowanym ryżowymi kluskami, tofu i warzywami, a także mięsem, ryżem i przyprawami.
Zmieszany ryż
Innym popularnym daniem jest bibimpap (po koreańsku zmieszany ryż). Składa się ono ze smażonego ryżu, warzyw (najczęściej jest to cukinia, ogórek, daikon, szpinak), surowego jajka i wołowiny, a także grzybów i trawy morskiej. Czasem dodaje się również tofu. Istnieje też wersja tej potrawy z surową rybą, np. łososiem, tuńczykiem, tilapią.
Owoce morza inaczej
W Korei często serwuje się gejang, czyli solone, naturalnie fermentowane owoce morza w sosie sojowym. Potrawa ta nie jest popularna poza Koreą, ponieważ nie każdemu odpowiada jej specyficzny smak.
Koreańskie sushi
Fanom sushi może przypaść do gustu gimbap. Jest to ryż zawinięty w wodorosty wraz z warzywami. Mogą być one surowe, marynowane, smażone. Najczęściej są to ogórki, szpinak, marchew, marynowany chrzan. Częsty dodatek to ryba, np. łosoś lub tuńczyk.
Japchae to smażony w oleju sezamowym makaron sojowy z marchewką, szpinakiem, cebulą i grzybami.
Mięso po koreańsku
Również miłośnicy typowo mięsnych dań znajdą coś dla siebie. Warty wypróbowania jest samgyeopsal, czyli grillowany, marynowany boczek z czosnkiem i cebulą. Inna warta uwagi potrawa z grilla to bulgogi, paski wołowiny marynowane przez 2 godziny w sosie sojowym z czosnkiem, cebulą, olejem sezamowym, sezamem, solą i cukrem.
Fast food po koreańsku
Na uwagę zasługują koreańskie fast foody sprzedawane bezpośrednio na ulicy. Są to m.in. pierożki z ośmiorniczką, gotowane jajka w panierce, panierowane krewetki, czy naleśniki jeon.
(sp/sr)