GotowaniePrzepisyCzekoladowa panna cotta z salsą o smaku brzoskwini i marakui

Czekoladowa panna cotta z salsą o smaku brzoskwini i marakui

Czekoladowa panna cotta z salsą o smaku brzoskwini i marakui
Źródło zdjęć: © Lindt
18.03.2015 13:52, aktualizacja: 20.03.2015 10:32

Podaruj sobie odrobinę luksusu - ta czekoladowa panna cotta to lekki deser z nutą egzotyki.

Składniki dla 4 osób:

• 400 ml śmietany
• 100 ml mleka
• Miąższ z 1 laski wanilii
• 100 g cukru pudru
• 3 płatki żelatyny
• 100g gorzkiej czekolady Lindt Excellence 70% kakao
• 2 owoce marakui
• 150 ml soku z marakui, niesłodzonego
• 50 g cukru
• 1 łyżeczka mąki kukurydzianej z odrobiną zimnej wody
• 2 brzoskwinie
• Płatki czekolady Lindt do dekoracji

Czas przygotowania: ok. 45min + ok. 4 h chłodzenia

Sposób przyrządzania:

  1. Śmietanę z mlekiem, miąższem waniliowym i cukrem pudrem gotujemy 5 minut na słabym ogniu. Żelatynę namaczamy 5 minut w zimnej wodzie, odsączamy i dodajemy do ciepłej masy waniliowej. Połamaną czekoladę dodajemy kawałek po kawałku do ciepłej masy. Następnie czekoladowy krem rozlewamy do foremek i wstawiamy na około 5 godzin do lodówki.
  1. W między czasie kroimy na połówki owoc marakui, wyciągamy ze środka miąższ i gotujemy z sokiem z marakui i cukrem pudrem. Do soku dodajemy powoli mąkę kukurydzianą. Brzoskwinie kroimy na połówki oraz usuwamy pestki. Połówki brzoskwini kroimy na małe kawałki i mieszamy z sosem z marakui. Odstawiamy do ostygnięcia.
  1. Salsę nakładamy na płaskie talerzyki. Foremki z masą czekoladową wstawiamy na chwilę do gorącej wody, następnie ostrożnie wyjmujemy z nich krem i układamy na talerzykach z salsą. Przed podaniem dekorujemy płatkami czekolady.
Źródło artykułu:Artykuł sponsorowany
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Komentarze (0)
Zobacz także