Trwa ładowanie...
d2fmxeg

Czy dziczyzna jest zdrowa? Wartości odżywcze i sposób przyrządzania dziczyzny

Dziczyzna to mięso, które mimo iż należy do tradycyjnych specjalności polskiej kuchni, to w Polsce nie cieszy się zbyt dużą popularnością. Wiedza na temat dziczyzny jest powierzchowna, przez co często można spotkać opinie, że mięso z dzika czy sarny jest tłuste, niezdrowe i ubogie w wartości odżywcze. Jaka jest prawda? Co warto wiedzieć o dziczyźnie?
Głosuj
Głosuj
Podziel się
Opinie
Dziczyzna to mięso, której jest bogatym źródłem pełnowartościowego białka
Dziczyzna to mięso, której jest bogatym źródłem pełnowartościowego białka (123RF)
d2fmxeg

Co to jest dziczyzna?

Dziczyzna to mięso pozyskiwane z ubitej zwierzyny łownej, które jest dopuszczane do spożycia po przeprowadzeniu odpowiednich badań weterynaryjnych. Wśród zwierząt, z których otrzymuje się dziczyznę, najczęściej wymienia się dziki, jelenie, sarny, daniele, zające, dzikie króliki, bażanty, kuropatwy, dzikie kaczki oraz przepiórki.

Dziczyzna charakteryzuje się niską zawartością tłuszczu i bardzo wysokimi walorami smakowymi. W polskiej kuchni uznawana jest za tradycyjny specjał.

d2fmxeg

Dziczyzna - wartości odżywcze

Wbrew powszechnym opiniom dziczyzna jest mięsem, które z powodzeniem może walczyć z mięsem z kurczaka o miano najzdrowszego rodzaju mięsa. Cechą, która wyróżnia dziczyznę jest niska kaloryczność. 100 g dziczyzny bowiem to ok. 120 kcal. Dla porównania pierś z kurczaka bez skórki zawiera ok. 99 kcal. 80 proc. ładunku energetycznego dostarczanego z dziczyzną pochodzi z pełnowartościowego białka.

Zaskakującą cechą tego mięsa jest bardzo niska zawartość tłuszczu. W 100 g dziczyzny znajduje się ok. 3 g tłuszczu. Niska zawartość tłuszczu wynika z trybu życia łownej zwierzyny. Ruchliwość powoduje spalanie tkanki tłuszczowej, a dodatkowo mięso jest lepiej ukrwione i zawiera zdecydowanie niższą ilość cholesterolu.

Kolejnym atutem dziczyzny jest bogactwo składników mineralnych. Dziczyzna bowiem jest źródłem żelaza, fosforu i wapnia. Zawartość tych trzech pierwiastków jest o wiele wyższa w dziczyźnie niż w pozostałych gatunkach mięs.

d2fmxeg

Dziczyzna - wady i zalety

Dziczyzna pomimo swojego wartościowego składu rzadko jest wybierana jako element naszych codziennych dań. Warto jednak po nią sięgać, ponieważ mięso zwierząt żyjących na wolności jest wolne od antybiotyków i sztucznych tuczących zwierzę pasz. Dzięki czystości mięsa dziczyzna bardzo rzadko wywołuje reakcje alergiczne. Ponadto nie ma istotnych ograniczeń, które określałyby zalecaną ilość dziczyzny w diecie.

Niewątpliwą wadą dziczyzny natomiast jest fakt, że źle wybrane mięso niesie ryzyko zarażenia się włośnicą. Dlatego przy wyborze i zakupie dziczyzny należy pamiętać, by mięso pochodziło ze sprawdzonego źródła. Aby dziczyzna nam nie zaszkodziła, ważny jest także sposób obróbki termicznej mięsa.

Dziczyzna - jak ją przyrządzić?

Dziczyzna wyróżnia się walorami smakowymi. Aby je wydobyć, należy odpowiednio przyrządzić dziczyznę. Mięso ze zwierzyny łownej można gotować, dusić, smażyć czy też piec w piekarniku. Aby wzbogacić smak, warto dziczyznę najpierw zamarynować. Dziczyzna lubi przyprawy, jednak trzeba je dobierać odpowiednio do rodzaju przyrządzanego mięsa.

Mięso z dzika idealnie komponuje się z kminkiem, dzikie ptactwo z tymiankiem, koperkiem i natką pietruszki, natomiast mięso duszone z zielem angielskim. Dziczyzna jest także idealnym rodzaje mięsa do przyrządzania pasztetów, gulaszów czy kiełbas.

d2fmxeg

Podziel się opinią

Share

d2fmxeg

d2fmxeg