Czy dziczyzna jest zdrowa? Wartości odżywcze i sposób przyrządzania dziczyzny
Dziczyzna to mięso, które mimo iż należy do tradycyjnych specjalności polskiej kuchni, to w Polsce nie cieszy się zbyt dużą popularnością. Wiedza na temat dziczyzny jest powierzchowna, przez co często można spotkać opinie, że mięso z dzika czy sarny jest tłuste, niezdrowe i ubogie w wartości odżywcze. Jaka jest prawda? Co warto wiedzieć o dziczyźnie?
20.11.2018 13:02
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Co to jest dziczyzna?
Dziczyzna to mięso pozyskiwane z ubitej zwierzyny łownej, które jest dopuszczane do spożycia po przeprowadzeniu odpowiednich badań weterynaryjnych. Wśród zwierząt, z których otrzymuje się dziczyznę, najczęściej wymienia się dziki, jelenie, sarny, daniele, zające, dzikie króliki, bażanty, kuropatwy, dzikie kaczki oraz przepiórki.
Dziczyzna charakteryzuje się niską zawartością tłuszczu i bardzo wysokimi walorami smakowymi. W polskiej kuchni uznawana jest za tradycyjny specjał.
Dziczyzna - wartości odżywcze
Wbrew powszechnym opiniom dziczyzna jest mięsem, które z powodzeniem może walczyć z mięsem z kurczaka o miano najzdrowszego rodzaju mięsa. Cechą, która wyróżnia dziczyznę jest niska kaloryczność. 100 g dziczyzny bowiem to ok. 120 kcal. Dla porównania pierś z kurczaka bez skórki zawiera ok. 99 kcal. 80 proc. ładunku energetycznego dostarczanego z dziczyzną pochodzi z pełnowartościowego białka.
Zaskakującą cechą tego mięsa jest bardzo niska zawartość tłuszczu. W 100 g dziczyzny znajduje się ok. 3 g tłuszczu. Niska zawartość tłuszczu wynika z trybu życia łownej zwierzyny. Ruchliwość powoduje spalanie tkanki tłuszczowej, a dodatkowo mięso jest lepiej ukrwione i zawiera zdecydowanie niższą ilość cholesterolu.
Kolejnym atutem dziczyzny jest bogactwo składników mineralnych. Dziczyzna bowiem jest źródłem żelaza, fosforu i wapnia. Zawartość tych trzech pierwiastków jest o wiele wyższa w dziczyźnie niż w pozostałych gatunkach mięs.
Dziczyzna - wady i zalety
Dziczyzna pomimo swojego wartościowego składu rzadko jest wybierana jako element naszych codziennych dań. Warto jednak po nią sięgać, ponieważ mięso zwierząt żyjących na wolności jest wolne od antybiotyków i sztucznych tuczących zwierzę pasz. Dzięki czystości mięsa dziczyzna bardzo rzadko wywołuje reakcje alergiczne. Ponadto nie ma istotnych ograniczeń, które określałyby zalecaną ilość dziczyzny w diecie.
Niewątpliwą wadą dziczyzny natomiast jest fakt, że źle wybrane mięso niesie ryzyko zarażenia się włośnicą. Dlatego przy wyborze i zakupie dziczyzny należy pamiętać, by mięso pochodziło ze sprawdzonego źródła. Aby dziczyzna nam nie zaszkodziła, ważny jest także sposób obróbki termicznej mięsa.
Dziczyzna - jak ją przyrządzić?
Dziczyzna wyróżnia się walorami smakowymi. Aby je wydobyć, należy odpowiednio przyrządzić dziczyznę. Mięso ze zwierzyny łownej można gotować, dusić, smażyć czy też piec w piekarniku. Aby wzbogacić smak, warto dziczyznę najpierw zamarynować. Dziczyzna lubi przyprawy, jednak trzeba je dobierać odpowiednio do rodzaju przyrządzanego mięsa.
Mięso z dzika idealnie komponuje się z kminkiem, dzikie ptactwo z tymiankiem, koperkiem i natką pietruszki, natomiast mięso duszone z zielem angielskim. Dziczyzna jest także idealnym rodzaje mięsa do przyrządzania pasztetów, gulaszów czy kiełbas.