Można jeść surowe pieczarki? Boś wyjaśnia raz na zawsze
"Surowa pieczarka prosto z półki. Smak lekko orzechowy, subtelny grzybowy zapach. Pieczarki są zdrowe!" - zapewnia na InstaStories rolniczka Kamila Boś, która zajmuje się hodowlą tych grzybów. Co jeszcze warto wiedzieć o surowych pieczarkach?
Kamila Boś zdobyła popularność dzięki udziałowi w programie "Rolnik szuka żony", gdzie zyskała przydomek "królowej pieczarek". Choć nie znalazła tam miłości, jej obecność w mediach społecznościowych przyciągnęła uwagę niemal 200 tys. obserwatorów. Na Instagramie aktywnie dzieli się swoim życiem zawodowym i prywatnym.
Boś dla wielu kobiet jest modową inspiracją. Swoje "pięć minut" wykorzystuje też do tematów m.in. edukacyjnych z zakresu rolnictwa, o którym ma ogromną wiedzę. Niedawno na Instagramie poruszyła temat jedzenia pieczarek na surowo.
Rolnicy znajdują żony. Hit TVP naprawdę działa
Pieczarki można jeść na surowo? "Tyle trąbię o tym tutaj"
Kamila Boś przyznała, że wątpliwości dotyczące jedzenia pieczarek na surowo wracają na jej profilu jak bumerang. Jednak, cierpliwie, postanowiła wyjaśnić sprawę po raz kolejny.
- Dostaję wiadomości: "A to pieczarki można jeść surowe?". Ja byłam przekonana, że tyle trąbię o tym tutaj u mnie na Instagramie, że pieczarki można jeść surowe, że pieczarek nie obieramy, że już nie muszę się z tym powtarzać. Ale jednak, z całą przyjemnością, będę się powtarzała, bo tego jednak wymaga sytuacja - zaczyna na InstaStories rolniczka.
Boś zaznacza, że surowych pieczarek nie obieramy, ale delikatnie je płuczemy przed zjedzeniem.
- Dbamy o to, żeby te pieczarki były czyste. Ja kiedyś sama nie lubiłam myć tych pieczarek i wkurzałam się, że musiałam je szorować. Więc mi zależy, żebyście mieli czyste, świetnej jakości, żebyście mogli próbować tych pieczarek surowych - dodaje.
Ze wcześniejszych wpisów na Instagramie Kamili dowiadujemy się, że pieczarki są niskokaloryczne, posiadają niski indeks glikemiczny, a także zawierają wiele cennych składników odżywczych, jak m.in. witaminy z grupy B, witamina D, selen, miedź, potas. Pieczarki są też bogate w białko oraz błonnik.
Widzisz takie pieczarki w sklepie? Miej tego świadomość
Kamila Boś wyjaśniła też kwestię ciemniejących w sklepie pieczarek. Jak się okazuje, wszystko zależy od tego, czy grzyb miał miejsce, aby urosnąć - w przeciwnym razie woda, zamiast odparować, będzie się zatrzymywać w środku.
- Ta woda ciemnieje (...). Ważny jest też zbiór, ważne, jakiej jakości jest podłoże, czy jest w nim pokarm - wylicza rolniczka.
Zapraszamy na grupę na Facebooku - #Samodbałość. To tu będziemy informować na bieżąco o wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl.