Dania z parowaru - przepisy. Dlaczego warto gotować na parze?
Dania z parowaru są pyszne, zdrowe i proste w przygotowaniu. Nie trzeba spędzać wielu godzin w kuchni, by gotować zdrowo, schudnąć lub utrzymać prawidłową wagę. Parowar umożliwia przygotowywanie posiłków z niską zawartością tłuszczu oraz z wysoką dawką witamin i minerałów. Jak gotować na parze?
14.11.2018 21:34
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Dania z parowaru - zasady
Gotowanie na parze też ma swoje zasady. Należy pamiętać, że dania z parowaru możemy zaserwować szybciej, aniżeli smażąc czy gotując w wodzie. Gotując na parze należy zadbać o odpowiedni czas parowania, który liczony jest od momentu, w którym woda zaczyna wrzeć i parować.
Zaleca się parować:
Aby potrawom dodać więcej smaku, do gotującej się wody można dodać wino lub zioła.
Zobacz także
Dania z parowaru - zalety
Parowar to urządzenie, które ma wiele możliwości. Największe zalety potraw z parowaru to ich niskokaloryczność i lekkostrawność. Do przygotowywanych dań nie dodajemy tłuszczu, dzięki czemu obniżamy kaloryczność. Takie potrawy są również zdrowsze.
Ponadto gotowanie na parze pozwala zachować potrawom więcej wartości odżywczych niż np. smażenie czy gotowanie w wodzie. Jeżeli posiadamy piętrowy parowar, możemy w tym samym czasie przygotować kilka zdrowych posiłków. Co więcej, gotowanie na parze wydobywa smak niektórych produktów, np. ryb.
Dania na parze - przepisy
Na parze możemy przygotować zarówno warzywa, mięso, potrawy na słodko, jak i dania wytrawnie. W parowarze możemy też przyrządzać makarony, ryż i kasze. Oto dwa łatwe przepisy na dania z parowaru:
Filet z kurczaka z marchewką i kardamonem z parowaru
Składniki:
- 250 g piersi z kurczaka;
- 5 g oliwy;
- 2 g kardamonu;
- 2 g kminu rzymskiego;
- 5 g pieprzu czarnego;
- 80 g marchewki;
- 30 g masła;
- 5 g cukru (jeśli danie jest zbyt kwaśne);
- sól;
- pieprz.
Przygotowanie: Pierś z kurczaka należy pokroić na mniejsze części, posmarować oliwą i posypać przyprawami. Marchewkę kroimy w słupki. Następnie folię aluminiową smarujemy masłem, kładziemy mięso i marchewkę. Posypujemy całość przyprawami, folię zawijamy i tak zapakowane składniki układamy na parowarze. Parujemy w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez ok. 25 min.
Parowańce z jagodami z parowaru
Składniki:
Ciasto:
- 250 g mąki;
- 1 jajko;
- 50 g drożdży;
- 10 g cukru;
- szczypta soli;
- 250 ml mleka.
Nadzienie:
- 500 g jagód;
- cukier (według uznania).
Przygotowanie: Mieszamy cukier, drożdże i 125 g mleka i rozrabiamy rozczyn, który następnie odstawiamy do wyrośnięcia. W drugiej misce mieszamy mąkę, jajko, sól, cukier, dodajemy rozczyn i resztę mleka (125 g). Składniki dokładnie mieszamy i znów odstawiamy do wyrośnięcia. Gdy ciasto wyrośnie, należy małe kawałki ciasta nadziewać jagodami zmieszanymi z cukrem. Ważne, aby dokładnie skleić ciasto, tak aby jagody nie wypłynęły. Następnie na parowar kładziemy czystą ściereczkę, a na nią nasze parowańce. Gdy woda zacznie wrzeć, warto przykryć parowar pokrywką i gotować parowańce przez ok. 7 min. Potem wyciągamy parowańce, studzimy i możemy jeść.