Dieta grejpfrutowa
To dieta bardzo niskoenergetyczna, której główną zasadą jest codziennie spożywanie grejpfrutów, mających znaczący wpływ na skuteczność kuracji odchudzającej. Jej historia sięga lat trzydziestych, kiedy była znana jako dieta Hollywood. W internecie możemy znaleźć różne odmiany diety, zazwyczaj jednak chodzi o to by każdy posiłek jedzony w ciągu dnia połączony był z grejpfrutem.
14.06.2011 | aktual.: 14.06.2011 11:28
To dieta bardzo niskoenergetyczna, której główną zasadą jest codziennie spożywanie grejpfrutów, mających znaczący wpływ na skuteczność kuracji odchudzającej. Jej historia sięga lat trzydziestych, kiedy była znana jako dieta Hollywood. W internecie możemy znaleźć różne odmiany diety, zazwyczaj jednak chodzi o to by każdy posiłek jedzony w ciągu dnia połączony był z grejpfrutem.
Na czym polega? To program szybkiego odchudzania. W ciągu dnia jemy 3 posiłki, pod warunkiem, że w każdym z nich znajdzie się grejpfrut lub wyciśnięty z niego sok i jedną przekąskę. W czasie stosowania diety zakazane są węglowodany złożone i podjadanie między posiłkami.
Jadłospis, poza grejpfrutem, bazuje na jajkach, rybach, mięsie, warzywach, chudym mleku, soku pomidorowym oraz kawie i herbacie. Każdy z posiłków musi zawierać połówkę grejpfruta lub pół szklanki soku z tego owocu bez cukru. Niektóre, mniej rygorystyczne, odmiany diety mają też w jadłospisie inne owoce i produkty zbożowe pełnoziarniste. Dieta ma trwać 12 dni, podczas których można zrzucić min. 4,5 kilograma. Dzienny jadłospis dostarcza średnio 800 -1000 kcal.
Grejpfruty to owoce niskoenergetyczne, bo 100g dostarcza 36 kcal, mała sztuka to około 100 kcal. Są źródłem witamin z grupy B i witaminy E. Zawarte w nim likopen i karotenoidy zapobiegają nowotworom. Kwas galakturonowy, wchodzący w skład rozpuszczalnych włókien miąższu grejpfrutów, wpływa korzystnie na istniejące zmiany miażdżycowe.
Codzienne spożywanie grejpfruta zmniejsza stężenie cholesterolu we krwi. Grejpfruty dobrze działają na przemianę materii, gdyż naryngina, nadająca owocowi gorzki smak, lekko przeczyszcza. Grejpfruty są więc polecane w diecie odchudzającej, nie ma jednak potwierdzenia naukowego na to, że enzymy w nich zawarte mają magiczne zdolności spalania tkanki tłuszczowej…
Wpływ na organizm i efektywność
Bardzo niska kaloryczność jadłospisów diety grejpfrutowej wpływa na szybką redukcję masy ciała. Jednak zbyt mała ilość przyjmowanych kalorii, powoduje, że organizm przestawia się na bardzo oszczędne wydatkowanie energii, co prowadzi do spowolnienia metabolizmu. U większości osób po zakończeniu diety pojawia się efekt jo-jo, utracone kilogramy wracają, czasami nawet z nadwyżką. Można więc powiedzieć, że efekt diety nie jest długotrwały.
Dodatkowo dieta grejpfrutowa może mieć negatywny wpływ na ogólny stan organizmu, powodować zmęczenie, zawroty głowy, zaparcia i narażać organizm na niedobory licznych składników odżywczych.
Plusy i minusy stosowania diety
Jedyny plus to szybki ubytek masy ciała, co jednak z punktu widzenia zdrowotnego plusem nie jest. By proces odchudzania był trwały i bezpieczny w ciągu 12 dni powinnyśmy średnio gubić 1-2 kg, a nie ponad 4! Za mała ilość kalorii w diecie i za szybki spadek wagi, powoduje spowolnienie tempa przemiany materii, prawdopodobieństwo efektu jojo i może działać niekorzystnie na zdrowie np. spowodować napad dny moczanowej, czy problemy z wątrobą.
Za mała zawartość węglowodanów w diecie (ok. 50g, a w zdrowej diecie nie powinno ich być mniej niż 100g na dobę) powoduje, że w trakcie stosowania diety czujemy się osłabieni, a po jej zakończeniu rzucamy się na słodycze. Osoby decydujące się na dietę często narzekają na uczucie niezwykle silnego głodu, pomimo więc, że to tylko 12 dni często nie udaje się im wytrwać do końca.
Niepełnowartościowy sposób odżywiania, grozi niedoborami ważnych składników odżywczych (m.in. magnezu, wapnia, witaminy B1, niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych). Podczas stosowania diety możemy czuć się osłabieni, mieć zawroty głowy, problemy z koncentracją. Duże spożycie kawy może doprowadzić do odwodnienia organizmu.
Dla kogo przeznaczona?
Dieta grejpfrutowa może być stosowana tylko i wyłącznie przez osoby dorosłe, cieszące się dobrym zdrowiem. Przed rozpoczęciem programu warto skonsultować się z lekarzem, który może poinformować nas o indywidualnych przeciwwskazaniach. Na pewno nie powinny jest stosować osoby z chorobami układu pokarmowego, nerek i nadciśnieniem, cukrzycą, dzieci, młodzież, kobiety w ciąży i karmiące. Pozostałym także odradzam.
Przykładowy jadłospis:
Śniadanie: ½ grejpfruta lub 120 ml soku grejpfrutowego bez cukru, 2 jajka, 2 plasterki boczku, czarna kawa lub herbata.
Obiad: ½ grejpfruta lub 120 ml soku grejpfrutowego bez cukru, porcja mięsa lub ryby, sałatka z warzyw z niskotłuszczowym dresingiem, czarna kawa lub herbata.
Kolacja:½ grejpfruta lub 120 ml soku grejpfrutowego bez cukru, porcja mięsa lub ryby, gotowane warzywa z odrobiną masła, czarna kawa lub herbata.
Przekąska: szklanka soku pomidorowego lub chudego mleka.
(mkr/bb)