FitnessDietetyczne obiady. Co jeść na diecie odchudzającej?

Dietetyczne obiady. Co jeść na diecie odchudzającej?

Dietetyczne obiady to jeden z podstawowych elementów każdej diety redukcyjnej. Odchudzanie często kojarzy nam się z niewielkimi, głodowymi porcjami i niesmacznym jedzeniem. Jak się jednak okazuje, dietetyczne przepisy na obiad pozwalają przyrządzić równie pyszne dania jak te sprzed kuracji odchudzających. Poznaj 3 pomysły na smaczny, pożywny i dietetyczny obiad.

Dietetyczne obiady. Co jeść na diecie odchudzającej?
Źródło zdjęć: © 123RF

14.12.2018 | aktual.: 19.12.2018 18:56

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Dietetyczny obiad: żeberka cielęce w sosie z warzywami

Dietetyczny obiad powinien składać się z pełnowartościowych białek, węglowodanów i tłuszczów. Ponadto dietetyczny obiad powinien dostarczyć nam witamin i składników mineralnych. Żeberka to idealne źródło składników odżywczych. Warzywa zaś zapewnią nam odpowiednią dawkę witamin.

Składniki:

  • kilogram chudych cielęcych żeberek,
  • duża cebula,
  • łyżka serka homogenizowanego,
  • łyżeczka przyprawy do zup,
  • łyżeczka mączki guarowej,
  • sól i pierz,
  • ulubione warzywa na sałatkę: pomidor, kukurydza, kapusta pekińska, fasola czerwona itp.

Przygotowanie:
Żeberka pokrój na mniejsze kawałki, dopraw solą i pieprzem i podsmaż delikatnie na patelni. Cebulę podsmaż na patelni po żeberkach. Następnie żeberka i cebulę przełóż do naczynia żaroodpornego i zalej wodą wymieszaną z przyprawą do zup. Piecz w piekarniku przez ok. 1,5-2 godziny w temperaturze 180-200 stopni.

W osobnej miseczce wymieszaj mączkę z 200 ml wody oraz serkiem homogenizowanym. Zahartuj całość sosem z pieczenia, a następnie przelej do naczynia z żeberkami. Duś tak przygotowane danie jeszcze przez ok. 10 minut i podawaj z ulubioną sałatką warzywną.

Dietetyczne obiady na odchudzanie: spaghetti z mięsem mielonym

Spaghetti to danie, które poprzez gęste i zawiesiste sosy jest wysokokaloryczne i tuczące. Jednak odpowiednie dobranie i przygotowanie składników powoduje, że spaghetti świetnie sprawdzi się jako danie podczas odchudzania.

Składniki:

  • 2 średnie pomidory,
  • malutka marchewka,
  • łyżeczka przecieru pomidorowego,
  • ok. 100 g chudego mięsa mielonego,
  • ząbek czosnku,
  • mała cebula,
  • 1/4 kostki rosołowej drobiowej,
  • opakowanie makaronu żytniego,
  • przyprawy: estragon, bazylia, oregano.

Przygotowanie:
Mięso podsmaż na oleju rzepakowym bez dodawania soli. Czosnek i cebulkę posiekaj i podsmaż na patelni po mięsie mielonym. Następnie dodaj obrane ze skórki i drobno pokrojone pomidory oraz startą marchewkę. Mieszankę dopraw odrobiną estragonu.

Gdy pomidory zmiękną, dodaj przecier pomidorowy i kostkę rosołową. Duś wszystko do czasu rozpuszczenia się kostki, a następnie dodaj usmażone wcześniej mięso.

Dopraw odrobiną oregano i duś przez następne 5 minut. W międzyczasie przygotuj żytni makaron, pamiętaj jednak, że ten rodzaj makaronu gotuje się bardzo krótko. Przygotowany makaron przekładamy na patelnię do sosu i dusimy przez kolejne 2-3 minuty.

Dietetyczne przepisy na obiad: ryba po grecku

Ryba po grecku to przysmak, który często ląduje na naszych stołach. Niewielka modyfikacja przepisu powoduje, że ryba po grecku może stać się idealnym daniem obiadowym na odchudzanie.

Składniki:

  • 2 filety mrożonej ryby,
  • 3 marchewki,
  • pietruszka,
  • kawałek selera,
  • duża cebula,
  • kostka rosołowa,
  • 3 łyżki przecieru pomidorowego,
  • sok z cytryny,
  • przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, ziele angielskie, listek laurowy.

Przygotowanie:
Cebulę drobno posiekaj i wrzuć na patelnię, podlewaj ją lekko wodą i duś na wolnym ogniu. Pozostałe warzywa zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Wrzuć je do garnka z grubym dnem i dodaj cebulę. Całość zalej wodą, dodaj kostkę rosołową, ziele angielskie i listek laurowy. Na koniec dodaj przecier pomidorowy i duś na małym ogniu.

Wcześniej rozmrożoną rybę podziel na 3 części, skrop sokiem z cytryny, przypraw solą i smaż na patelni. Podsmażoną rybę przełóż do garnka z warzywami, dopraw do smaku i duś, aż warzywa i ryba całkowicie zmiękną.

Źródło artykułu:WP Kobieta
dietetyczny obiadodchudzanieporadnik fitness
Komentarze (71)