Na patelnię wrzuć trzy kulki z folii. Genialny patent

Nie smażone, nie pieczone, a ugotowane na parze! Każdy z nas potrzebuje czasem zdrowszego jedzenia bez tłuszczu, które - jak się okazuje - nie wymaga użycia specjalnego sprzętu. Wystarczy, że mamy w szafce folię aluminiową. To ona pomoże stworzyć domowy sposób gotowania na parze.

Domowy sposób gotowania na parze. Pomogą kulki z folii aluminiowejDomowy sposób gotowania na parze. Pomogą kulki z folii aluminiowej
Źródło zdjęć: © Archiwum prywatne

Niezależnie od tego, czy jesteśmy na diecie, warto czasem odstawić na bok to, co smażone na patelni bądź upieczone w piekarniku, a postawić na zdrowsze gotowanie na parze. Dlaczego? Dzięki niemu nie tylko możemy pozbyć się zbędnych kilogramów, ale przede wszystkim wspomóc pracę układu pokarmowego. Jedzenie ugotowane na parze znacznie łatwiej się trawi, a organizm może przyswoić więcej makro- i mikroskładników.

Domowy sposób gotowania na parze

Sprzęty i akcesoria do gotowania na parze dostaniemy dziś w sklepach bez problemu. Jeżeli jednak takiego nie posiadacie, a chcecie przyrządzić danie zrobione właśnie w ten sposób - nie ma nic prostszego. Wystarczy, że znacie sprytny trik z folią aluminiową, która pomoże stworzyć domowy parowar. Jest tani i bardzo szybki!

Czego potrzebujemy? Przygotujcie folię aluminiową, patelnię oraz naczynie żaroodporne.

Gotowanie na parze bez specjalnego sprzętu

Oto, co należy zrobić krok po kroku, aby ugotować jedzenie na parze bez użycia specjalnego sprzętu.

  1. Z folii aluminiowej należy uformować najpierw trzy kulki o wielkości (mniej więcej) małej pięści.
  2. Następnie rozgrzać patelnię i umieścić na niej kulki. Wyłączyć kuchenkę na chwilę.
  3. Jedzenie, które chcemy ugotować na parze położyć na/w naczyniu żaroodpornym (może być talerz lub inne). Postawić na kulkach z folii.
  4. Na patelnię powoli wlewać wodę - do momentu, w którym będzie sięgała połowy wysokości kulek.
  5. Patelnię przykryć dobrze dopasowaną pokrywką.
  6. Włączyć palnik na mniejszy ogień i odczekać dziesięć minut. W tym czasie w środku wytworzy się para - praktycznie taka sama, jak w parowarze. I gotowe!

Zobacz także: Dania z parowaru - przepisy. Dlaczego warto gotować na parze?

Zagłosuj na #Wszechmocne 2022
Zagłosuj na #Wszechmocne 2022 © WP Kobieta

Zapraszamy na grupę FB - #Samodbałość. To tu będziemy informować na bieżąco o wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!

Gotowanie na parze - czy warto?

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl.

Wybrane dla Ciebie
Była ikoną telewizji. Dziś znów przypomniała o sobie
Była ikoną telewizji. Dziś znów przypomniała o sobie
Wrzuciła nową grafikę. Damięcka reaguje na decyzję sejmu
Wrzuciła nową grafikę. Damięcka reaguje na decyzję sejmu
Zapomnij o czerwieni. Jesienią królować będzie chłodna elegancja
Zapomnij o czerwieni. Jesienią królować będzie chłodna elegancja
Ojciec przedstawiał ją jako żonę. Ujawniła, co działo się w trasie
Ojciec przedstawiał ją jako żonę. Ujawniła, co działo się w trasie
Imię nosi 38 Polek. Rada Języka Polskiego je odradza
Imię nosi 38 Polek. Rada Języka Polskiego je odradza
Mieli ją odmłodzić o 10 lat. Tak wygląda po metamorfozie
Mieli ją odmłodzić o 10 lat. Tak wygląda po metamorfozie
Wsmaruj w patelnię. Po 15 minutach brud odejdzie całymi płatami
Wsmaruj w patelnię. Po 15 minutach brud odejdzie całymi płatami
Już tak nie wygląda. W nowej fryzurze jest nie do poznania
Już tak nie wygląda. W nowej fryzurze jest nie do poznania
Grał męża Małgosi w "M jak miłość". Paweł Okraska wraca na ekran
Grał męża Małgosi w "M jak miłość". Paweł Okraska wraca na ekran
Wsyp do toalety przed wizytą gości. Po 15 min będzie pachnieć
Wsyp do toalety przed wizytą gości. Po 15 min będzie pachnieć
Obierz i zrób nawóz. Będą kwitnąć aż do przymrozków
Obierz i zrób nawóz. Będą kwitnąć aż do przymrozków
Najgorszy moment na posolenie ziemniaków. Będą się długo gotować
Najgorszy moment na posolenie ziemniaków. Będą się długo gotować