FitnessDzięki tym zasadom gotowanie stanie się naprawdę szybkie

Dzięki tym zasadom gotowanie stanie się naprawdę szybkie

Dzięki tym zasadom gotowanie stanie się naprawdę szybkie
Źródło zdjęć: © pexel.com
Aleksandra Hangel

21.03.2018 11:56, aktual.: 22.03.2018 15:05

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Każdy, kto na co dzień pracuje lub zajmuje się dziećmi, doskonale wie, jak cenny jest czas. Czas, którego ciągle nam brakuje.

Zmęczeni po całym dniu marzymy jedynie o tym, aby wziąć gorącą kąpiel, a później obejrzeć ulubiony serial. W tym wszystkim zapominamy o zdrowym i rozważnym odżywianiu. Sięgamy po gotowe dania przepełnione chemicznymi dodatkami do żywności, na które zupełnie nie zwracamy uwagi. Naprawdę wytrwali stają w kuchni gotowi do boju i napotykają przed sobą pierwszy i najważniejszy problem – ”co ja mam ugotować?”

No właśnie. Jest na to kilka rad. Na początek warto poznać 10 naprawdę dobrych składników bazowych, które zawsze się sprawdzą. Dbaj, aby zawsze mieć je w domu.

1. Bazowe produkty, które warto mieć w domu

  • Kasza - do wyboru - gryczana - w 100 g znajduje się około 6 gram błonnika, więc będzie dobra dla tych, którzy próbują przyspieszyć swoją przemianę materii. - jęczmienna - w odmianie pęczak znajdziemy bardzo dużo białka, dlatego idealnie sprawdzi się w daniach wegetariańskich, w których go brakuje. - bulgur - dobra dla dbających o linię, ponieważ 100 gram dostarcza tylko 83 kalorie.
  • Makaron razowy bądź żytni
  • Makaron ryżowy (płaskie wstążki) - kiedy masz ochotę na azjatyckie smaki
  • Ryż biały
  • Krojone pomidory z puszki (szukaj tych bez cukru)
  • Masło lub oliwa z oliwek
  • Śmietana 18 proc.
  • Ser feta
  • Cebula
  • Czosnek

Kiedy mamy już któryś z bazowych składników, warto ustalić jakie jeszcze inne produkty mamy w domu. Dzięki temu nie wyrzucimy ich później do kosza z powodu przeterminowania, a być może unikniemy wyjścia do sklepu.

2. Proste przepisy, znaczy dobre przepisy

Kolejną zasadą jest wyzbycie się przekonania, że tylko wymyślne potrawy mogą smakować. Jeśli w domu masz puszkę krojonych pomidorów, odrobinę oliwy i pieczarki, a w lodówce zalega Ci resztka natki pietruszki, to naprawdę jesteś w stanie ugotować arcydzieło. Nie bój się kreatywności! W tygodniu skup się na rzeczach łatwych i szybkich w przygotowaniu, a weekend wykorzystaj na ambitniejsze dania i zabawę w kuchni.

3. Zasada półproduktów i wymieniania pojedynczych składników

Oczywiście mowa o własnoręcznie zrobionych półproduktach. Załóżmy, że w poniedziałek przygotowujesz makaron penne w sosie pomidorowym ze szpinakiem. Zacznij od bazy – oliwa, czosnek, cebula oraz pomidory z puszki. Przygotuj jej więcej, tak by wystarczyło na najbliższe 3 dni. Kiedy baza będzie już gotowa, 2/3 odłóż do pojemnika i wstaw do lodówki. Do pozostałości dodaj przyprawy i szpinak. Następnego dnia będziesz miała już gotową bazę. Wiem, że nikt nie lubi jeść przez kilka dni tego samego, dlatego drugiego dnia zamień makaron na kaszę pęczak, a zamiast szpinaku dodaj ser feta. Trzeciego dnia – ugotuj makaron ryżowy, a do bazy dodaj azjatyckich przypraw, takich jak imbir, chilli, cynamon, trawa cytrynowa czy sok z limonki. Na koniec posyp danie świeżą natką kolendry i orzechami arachidowymi bądź nerkowcami. No właśnie, ale skąd wziąć tą natkę kolendry i orzechy, skoro nie masz ich w domu? Z pomocą przychodzi nam porada nr.4.

4. Nie rób codziennie dużych zakupów, korzystaj ze sklepów internetowych

Możesz zaoszczędzić naprawdę wiele czasu, zamawiając potrzebne ci produkty w markecie internetowym. W ten sposób możesz zaopatrzyć się w składniki bazowe, zgrzewki z napojami czy produkty w puszkach. Owoce, warzywa, pieczywo, mięso i wędlinę kupuj w mniejszych sklepach na świeżo. Dzięki temu każdego dnia możesz wybrać, na jakie dodatki masz ochotę.

5. Przykładowe przepisy na szybki obiad

Makaron z kurczakiem w sosie śmietanowo-szpinakowym

  • Makaron penne
  • Kurczak
  • Czosnek
  • Cebula
  • Śmietana
  • Oliwa
  • Szpinak

Rozgrzej 2 łyżki oliwy na patelni, dodaj pokrojoną cebulę i posiekany czosnek. Kiedy cebula się zeszkli, wrzuć pokrojonego w kostkę kurczaka, poczekaj aż całkowicie się zetnie. W tym czasie ugotuj makaron. Kiedy kurczak będzie gotowy, dodaj 2 łyżki śmietany i 3 obfite garście szpinaku. Kiedy sos lekko się zagęści wrzuć do niego ugotowany makaron, wszystko wymieszaj.

Kasza gryczana z szuszonymi pomidorami, fetą i szpinakiem

  • Kasza gryczana
  • Suszone pomidory
  • Ser feta
  • Szpinak
  • Oliwa
  • Cebula
  • Czosnek

Ugotuj kaszę al dente. W tym czasie rozgrzej 2 łyżki oliwy na patelni, dodaj pokrojoną cebulę i posiekany czosnek. Kiedy cebula się zeszkli, wrzuć pokrojone suszone pomidory, fetę oraz szpinak. Kiedy suszone pomidory zmiękną, dodaj ugotowaną al dente kaszę i jeszcze odrobinę oliwy. Wymieszaj wszystko.

Ryż biały z pomidorami, cukinią i pieczarkami

  • Ryż biały
  • Czosnek
  • Cebula
  • Pomidory krojone z puszki
  • Pieczarki
  • Cukinia

Rozgrzej 2 łyżki oliwy na patelni, dodaj pokrojoną cebulę i posiekany czosnek. Kiedy cebula się zeszkli, wrzuć pokrojoną w kostkę cukinię i pieczarki. Kiedy te będą miękły, ugotuj ryż. Kiedy pieczarki zmiękną, dodaj puszkę pomidorów krojonych i wymieszaj wszystko. Podawaj z ugotowanym ryżem.

Jak można zauważyć, we wszystkich przepisach powtarza się jedna formuła. Bazowa. Baza to w szybkim gotowaniu zdecydowanie słowo klucz. Każdy z tych przykładowych przepisów możesz dowolnie modyfikować, zmieniając poszczególne dodatki i przyprawy. To, na co masz ochotę danego dnia, jest najważniejsze. Nie ograniczaj się i testuj różne kombinacje! Ciesz się zaoszczędzonym czasem!

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Źródło artykułu:WP Kobieta
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Komentarze (31)
Zobacz także