Dzięki tym zasadom gotowanie stanie się naprawdę szybkie
Każdy, kto na co dzień pracuje lub zajmuje się dziećmi, doskonale wie, jak cenny jest czas. Czas, którego ciągle nam brakuje.
21.03.2018 | aktual.: 22.03.2018 15:05
Zmęczeni po całym dniu marzymy jedynie o tym, aby wziąć gorącą kąpiel, a później obejrzeć ulubiony serial. W tym wszystkim zapominamy o zdrowym i rozważnym odżywianiu. Sięgamy po gotowe dania przepełnione chemicznymi dodatkami do żywności, na które zupełnie nie zwracamy uwagi. Naprawdę wytrwali stają w kuchni gotowi do boju i napotykają przed sobą pierwszy i najważniejszy problem – ”co ja mam ugotować?”
No właśnie. Jest na to kilka rad. Na początek warto poznać 10 naprawdę dobrych składników bazowych, które zawsze się sprawdzą. Dbaj, aby zawsze mieć je w domu.
1. Bazowe produkty, które warto mieć w domu
- Kasza - do wyboru - gryczana - w 100 g znajduje się około 6 gram błonnika, więc będzie dobra dla tych, którzy próbują przyspieszyć swoją przemianę materii. - jęczmienna - w odmianie pęczak znajdziemy bardzo dużo białka, dlatego idealnie sprawdzi się w daniach wegetariańskich, w których go brakuje. - bulgur - dobra dla dbających o linię, ponieważ 100 gram dostarcza tylko 83 kalorie.
- Makaron razowy bądź żytni
- Makaron ryżowy (płaskie wstążki) - kiedy masz ochotę na azjatyckie smaki
- Ryż biały
- Krojone pomidory z puszki (szukaj tych bez cukru)
- Masło lub oliwa z oliwek
- Śmietana 18 proc.
- Ser feta
- Cebula
- Czosnek
Kiedy mamy już któryś z bazowych składników, warto ustalić jakie jeszcze inne produkty mamy w domu. Dzięki temu nie wyrzucimy ich później do kosza z powodu przeterminowania, a być może unikniemy wyjścia do sklepu.
2. Proste przepisy, znaczy dobre przepisy
Kolejną zasadą jest wyzbycie się przekonania, że tylko wymyślne potrawy mogą smakować. Jeśli w domu masz puszkę krojonych pomidorów, odrobinę oliwy i pieczarki, a w lodówce zalega Ci resztka natki pietruszki, to naprawdę jesteś w stanie ugotować arcydzieło. Nie bój się kreatywności! W tygodniu skup się na rzeczach łatwych i szybkich w przygotowaniu, a weekend wykorzystaj na ambitniejsze dania i zabawę w kuchni.
3. Zasada półproduktów i wymieniania pojedynczych składników
Oczywiście mowa o własnoręcznie zrobionych półproduktach. Załóżmy, że w poniedziałek przygotowujesz makaron penne w sosie pomidorowym ze szpinakiem. Zacznij od bazy – oliwa, czosnek, cebula oraz pomidory z puszki. Przygotuj jej więcej, tak by wystarczyło na najbliższe 3 dni. Kiedy baza będzie już gotowa, 2/3 odłóż do pojemnika i wstaw do lodówki. Do pozostałości dodaj przyprawy i szpinak. Następnego dnia będziesz miała już gotową bazę. Wiem, że nikt nie lubi jeść przez kilka dni tego samego, dlatego drugiego dnia zamień makaron na kaszę pęczak, a zamiast szpinaku dodaj ser feta. Trzeciego dnia – ugotuj makaron ryżowy, a do bazy dodaj azjatyckich przypraw, takich jak imbir, chilli, cynamon, trawa cytrynowa czy sok z limonki. Na koniec posyp danie świeżą natką kolendry i orzechami arachidowymi bądź nerkowcami. No właśnie, ale skąd wziąć tą natkę kolendry i orzechy, skoro nie masz ich w domu? Z pomocą przychodzi nam porada nr.4.
4. Nie rób codziennie dużych zakupów, korzystaj ze sklepów internetowych
Możesz zaoszczędzić naprawdę wiele czasu, zamawiając potrzebne ci produkty w markecie internetowym. W ten sposób możesz zaopatrzyć się w składniki bazowe, zgrzewki z napojami czy produkty w puszkach. Owoce, warzywa, pieczywo, mięso i wędlinę kupuj w mniejszych sklepach na świeżo. Dzięki temu każdego dnia możesz wybrać, na jakie dodatki masz ochotę.
5. Przykładowe przepisy na szybki obiad
Makaron z kurczakiem w sosie śmietanowo-szpinakowym
- Makaron penne
- Kurczak
- Czosnek
- Cebula
- Śmietana
- Oliwa
- Szpinak
Rozgrzej 2 łyżki oliwy na patelni, dodaj pokrojoną cebulę i posiekany czosnek. Kiedy cebula się zeszkli, wrzuć pokrojonego w kostkę kurczaka, poczekaj aż całkowicie się zetnie. W tym czasie ugotuj makaron. Kiedy kurczak będzie gotowy, dodaj 2 łyżki śmietany i 3 obfite garście szpinaku. Kiedy sos lekko się zagęści wrzuć do niego ugotowany makaron, wszystko wymieszaj.
Kasza gryczana z szuszonymi pomidorami, fetą i szpinakiem
- Kasza gryczana
- Suszone pomidory
- Ser feta
- Szpinak
- Oliwa
- Cebula
- Czosnek
Ugotuj kaszę al dente. W tym czasie rozgrzej 2 łyżki oliwy na patelni, dodaj pokrojoną cebulę i posiekany czosnek. Kiedy cebula się zeszkli, wrzuć pokrojone suszone pomidory, fetę oraz szpinak. Kiedy suszone pomidory zmiękną, dodaj ugotowaną al dente kaszę i jeszcze odrobinę oliwy. Wymieszaj wszystko.
Ryż biały z pomidorami, cukinią i pieczarkami
- Ryż biały
- Czosnek
- Cebula
- Pomidory krojone z puszki
- Pieczarki
- Cukinia
Rozgrzej 2 łyżki oliwy na patelni, dodaj pokrojoną cebulę i posiekany czosnek. Kiedy cebula się zeszkli, wrzuć pokrojoną w kostkę cukinię i pieczarki. Kiedy te będą miękły, ugotuj ryż. Kiedy pieczarki zmiękną, dodaj puszkę pomidorów krojonych i wymieszaj wszystko. Podawaj z ugotowanym ryżem.
Jak można zauważyć, we wszystkich przepisach powtarza się jedna formuła. Bazowa. Baza to w szybkim gotowaniu zdecydowanie słowo klucz. Każdy z tych przykładowych przepisów możesz dowolnie modyfikować, zmieniając poszczególne dodatki i przyprawy. To, na co masz ochotę danego dnia, jest najważniejsze. Nie ograniczaj się i testuj różne kombinacje! Ciesz się zaoszczędzonym czasem!
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl