GotowaniePrzepisyEgzotyczna żywność, które może być śmiertelna

Egzotyczna żywność, które może być śmiertelna

Egzotyczna żywność, które może być śmiertelna
Źródło zdjęć: © 123RF

Na pewno odwiedzając nieznane kraje, spotkałaś się z dziwną żywnością, która wyglądała podejrzanie. Okazuje się, że niektóre produkty są w pewnej postaci niejadalne.

Na pewno odwiedzając nieznane kraje, spotkałaś się z dziwną żywnością, która wyglądała podejrzanie. Okazuje się, że niektóre produkty są w pewnej postaci niejadalne.

Bligia pospolita (z ang. ackee) to roślina pochodząca z Afryki Zachodniej, jednak częściej kojarzona jest z Jamajką. Spożywanie jej niedojrzałego owocu może skończyć się wymiotami. Dlaczego? Zawiera toksyny o nazwie hypoglycin. Gdy zatem ma jeszcze żółty odcień, trzymaj się od niej z daleka. Dopiero czerwony i otwarty owoc. Dojrzały wygląda pięknie - rozkwita niczym kwiat. Zawiera kwasy tłuszczowe, kwas stearynowy, białko i witaminę A, dlatego często gości w jamajskiej kuchni. Serwowany jest jako dodatek do solonej ryby.

Tekst na podst. cntraveler.com/ ms/gabi/WP Kobieta

1 / 11

Produkty, którymi możesz się zatruć

2 / 11

Maniok

Obraz
© 123RF

Pochodzi z Ameryki Południowej i Środkowej, ale uprawia się go też w Afryce. Z bulw manioku otrzymuje się mączkę lub granulki. Należy jednak pamiętać, że nadaje się on do spożycia tylko po dokładnym ugotowaniu lub upieczeniu. Dlaczego? W surowym manioku znajdziemy glikozyd manihotoksyna, który łatwo przechodzi w silnie trujący kwas pruski.

3 / 11

Hákarl

Obraz
© Wikimedia commons

Tradycyjny przysmak z Islandii, czyli sfermentowane mięso rekina grenlandzkiego, również znalazł się na tej liście. Bezpośrednio po złowieniu mięso jest trujące, ponieważ ryba nie ma nerek. Dopiero pod wpływem fermentacji kwas moczowy rozkłada się do amoniaku, a mięso staje się miękkie. W lecie proces ten trwa dwa miesiące, zimą nawet trzy. Wówczas mięso nadaje się do bezpiecznego spożycia.

4 / 11

Casu marzu

Obraz
© Wikimedia commons

To gatunek pochodzącego z Sardynii sera owczego. Słynie z żyjących w serze larw, które są do niego wprowadzane w celu wywołania fermentacji. Są one spożywane razem z serem. Należy jednak zachować ostrożność, bo żywe larwy mogą skakać na wysokość do 15 cm. Natomiast martwe larwy sugerują nieświeżość sera i narażają nas na zatrucia, wymioty, mdłości, biegunkę i reakcję alergiczną.

5 / 11

Sannakji

Obraz
© Wikimedia commons

Mówi się o nich, że są zmieniającym się jedzeniem. To prawda, bo nawet po podaniu istnieje ryzyko, że uciekną z talerza. Jeśli jesteś odważna, możesz spróbować koreańskiej wersji surowego dania składającego się żywych, posiekanych małych ośmiorniczek podawanych z sezamem. Kończyny głowonogów zawierają neurony, które po oderwaniu nadal poruszają się i mają moc chwytania. Musisz je zatem dokładnie gryźć i powoli przeżuwać. Tylko w ten sposób unikniesz udławienia.

6 / 11

Orzechy nerkowca

Obraz
© 123RF

Nie powinnaś obawiać się spożywania pochodzących z Portugalii dojrzałych orzechów o kształcie półksiężyca. Chyba, że masz alergię na orzechy. Jednak ostrzegamy przed łuską owocu, zawierającą bardzo żrący sok wypełniony toksyną o nazwie urushiol, który może poparzyć skórę. Badania potwierdzają, że może on być śmiertelny. Warto zwrócić uwagę, czy dostępne w sprzedaży orzechy nerkowca są pozbawione niebezpiecznych ziaren.

7 / 11

Krwawe małże

Obraz
© Wikimedia commons

Wiele osób już sam widok przyprawia o mdłości. Stosunkowo trudno je znaleźć - zbierane są w obszarze Zatoki Meksykańskiej, Atlantyku i niektórych częściach Pacyfiku. Żyją w środowisku o niższym stężeniu tlenu (niż ich bardziej znani i chętniej spożywani kuzyni). W celu uzyskania potrzebnych składników odżywczych muszą filtrować więcej wody. Niestety w ten sposób pochłaniają tylko więcej wirusów i bakterii, które powodują zapalenie wątroby typu A, dur brzuszny czy czerwonkę. Warto sprawdzać pochodzenie małż i unikać tych z Chin.

8 / 11

Afrykańska żaba

Obraz
© 123RF

Turyści przebywający w Namibii mogą szukać płazów. Jednak powinni wiedzieć, że ich skóra i wnętrzności zawierają wiele toksycznych substancji, które są niebezpieczne dla człowieka. Miejscowi uważają, że należy je konsumować w porze tzw. "trzecich deszczów". Odpowiedzialna za zatrucie toksyna znajduje się podobno tylko u młodych żab ryczących. Uwaga - spożywanie ich o niewłaściwej porze roku może skończyć się niewydolnością nerek i problemami z układem moczowym.

9 / 11

Owoce czarnego bzu

Obraz
© 123RF

Nie powinnaś mieć żadnych problemów, jeśli będziesz spożywała dojrzałe fioletowe kuleczki przetworzone w postaci dżemu lub galaretki. Możesz nawet wykorzystywać ich nasiona (kwiaty) w homeopatii - leczeniu ran skóry i przeziębieniu. Jednak we wszystkich częściach świeżej rośliny występuje sambunigryna i sambucyna, które w dużych ilościach są śmiertelne. Spożywanie niedojrzałych owoców powoduje zatrucia.

10 / 11

Działanie czarnego bzu

11 / 11

Fugu

Obraz
© 123RF

Fugu to ryba, która może być najbardziej znaną potrawą na tej liście. Jej narządy (wątroba, jelita, organy rozrodcze) zawierają śmiertelną dawkę tetrodotoksyny. Dlatego powinny być przygotowane przez wykwalifikowanych kucharzy. Eksperci sztuki tej uczą się nawet siedem lat; zdają sobie sprawę, że ich najmniejszy błąd może kosztować ludzkie życie. Należy zachować ostrożność, bo zjedzenie fugu nierzadko kończy się śmiercią.

Tekst na podst. cntraveler.com/ ms/gabi/WP Kobieta

Wybrane dla Ciebie

Komentarze (0)