Fit obiad - jedz i nie tyj! Przepisy na dietetyczne obiady
Fit obiad może być smaczny i zdrowy. Wypróbuj dietetyczne przepisy na obiad: zupę warzywną z selera, pożywną sałatkę i pełnoziarnisty makaron.
17.09.2018 | aktual.: 29.11.2018 15:50
Fit obiad: zupa z selera
Jeśli nie wyobrażasz sobie obiadu bez domowej zupy, na diecie nie musisz z niej rezygnować, tylko ją odchudzić. Do jej przygotowania nie używaj tłustego mięsa, do zabielania śmietany i odpuść sobie dodatek ziemniaków. Fit obiad gotowy.
Składniki:
- 1 duży seler (to niedoceniane bogactwo witaminy C, w dodatku niskokaloryczne!).
- 2 pory.
- 2 marchewki.
- 2 obrane cebule.
- 4 ząbki czosnku, obrane i zmiażdżone.
- Pęczek włoszczyzny.
- 100 g jogurtu naturalnego.
- Ćwierć pęczka natki pietruszki albo koperku, umytego, osuszonego i posiekanego.
- Ćwierć łyżeczki gałki muszkatołowej.
- Pół łyżeczki ostrej papryki w proszku.
- Szczypta soli.
- Odrobina świeżo zmielonego pieprzu.
- Kilka łyżek oleju roślinnego do smażenia.
Przygotowanie:
- Umyj porządnie warzywa.
- Ugotuj włoszczyznę w litrze wrzątku na średnim ogniu przez 45 minut.
- Obierz selera i pokrój w drobną kostkę.
- Pory, marchew, cebulę pokrój drobno.
- Smaż na rozgrzanym oleju selera i marchew, po 5 minutach dorzuć pory, po kolejnych 5 cebulę i cały czas mieszaj, w razie potrzeby dolewając stopniowo wody na patelnię.
- Gdy cebula się zezłoci, dodaj czosnek i smaż ok. 1 minuty, po czym wyłącz gaz pod patelnią.
- Wyrzuć włoszczyznę z garnka, przełóż tam zawartość patelni i zagotuj.
- Dopraw do smaku i gotuj przez 10 minut.
- Dodaj jogurt naturalny, zmiksuj i podawaj zupę posypaną świeżymi ziołami.
Fit obiad: sałatka z fasolą
Zdrowa sałatka minimum raz dziennie pomoże utrzymać efekty diety. A dodatkowo dzięki dobrze dobranym składnikom naprawdę się najesz. Takie dania fit można jeść codziennie!
Składniki:
- Garść miksu sałat.
- Garść świeżego szpinaku.
- Pół puszki ulubionej fasoli.
- Pół czerwonej cebuli.
- 10 pomidorków koktajlowych, umytych i przekrojonych na połówki.
- Kilka przepołowionych oliwek bez pestek.
- Pół pęczka umytego i posiekanego szczypiorku.
- 2 łyżki uprażonych na suchej patelni pestek słonecznika.
- Odrobina świeżo zmielonego pieprzu.
- 2 łyżki oliwy z oliwek.
Przygotowanie:
- Sałaty opłucz i osusz.
- Odsącz fasolę.
- Obierz i pokrój w pióra cebulę.
- Składniki na sałatkę połącz w dużej misce, dopraw solą i pieprzem, skrop oliwą, obficie posyp świeżymi ziołami.
Fit obiad: szybki makaron z awokado
Niskokaloryczny obiad i makaron? To może iść w parze. Fani włoskiej kuchni z pewnością polubią fit obiad na bazie pełnoziarnistego makaronu.
Składniki:
Przygotowanie:
- Ugotuj makaron al dente według przepisu na opakowaniu i odcedź go.
- Przekrój awokado na pół, usuń pestkę, wyjmij miąższ łyżką do miseczki i rozdrobnij go.
- Włóż do garnka po gotowaniu awokado i makaron, wciśnij sok z umytej cytryny i mieszając, podgrzewaj danie przez 2-3 minuty.
- Podawaj fit obiad posypany obficie świeżym koperkiem i płatkami migdałów ze szczyptą soli do smaku.