FitnessFit pancakes. Przepisy na zdrowe naleśniki

Fit pancakes. Przepisy na zdrowe naleśniki

Fit pancakes nie wymagają doświadczenia w kuchni ani specjalnych składników. Ciasto ma być nieco gęstsze niż ciasto naleśnikowe, a zdrowe naleśniki uzupełnimy dowolnymi, pysznymi dodatkami. I gotowe! Zobacz przepisy na fit pancakes.

Fit pancakes. Przepisy na zdrowe naleśniki
Źródło zdjęć: © 123RF
Agnieszka Krasa

05.09.2018 | aktual.: 19.12.2018 15:23

Fit pancakes owsiane na słodko

Słodkie pancakes? Jesteśmy na tak!

Składniki:

Przygotowanie:

  • Upraż płatki owsiane na złoto na suchej patelni.
  • Umyj banana, obierz i rozdrobnij widelcem.
  • Włóż do kielicha blendera wszystkie składniki na fit pancakes i miksuj przez chwilę.
  • Zwilż patelnię olejem kokosowym i rozgrzej ją.
  • Pomieszaj ciasto na zdrowe pancakes łyżką i smaż porcjami placuszki po kilka aż do momentu wytworzenia się na nich niewielkich bąbelków.
  • Ostrożnie przekręć na drugą stronę i smaż kilka minut.
  • Podawaj fit pancakes odsączone z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.

Kwestia dodatków do zdrowych pancakes jest dowolna. Polecamy pokrojone owoce sezonowe, prażone pestki słonecznika i płatki migdałów, miąższ awokado zmiksowany z odrobiną kakao, syrop klonowy, fistaszki obrane i zblendowane na zdrowe masło orzechowe, listki świeżych mięty i bazylii.

Fit pancakes wegańskie z mąki pełnoziarnistej

Pancakes są nawet prostsze do zrobienia niż klasyczne naleśniki. A ich wegańska wersja posmakuje każdemu.

Składniki:

Przygotowanie:

  • Siemię lniane zalej w szklance 4 łyżkami ciepłej wody i odstaw na 10 minut do napęcznienia na kleik.
  • W dużej misce wymieszaj mąkę pełnoziarnistą, proszek do pieczenia, cukier trzcinowy, sól.
  • W drugiej misce połącz łyżkę spęczniałe siemię lniane z mlekiem roślinnym.
  • Wlej do miski z suchymi składnikami na fit pancakes mokre składniki i pomieszaj.
  • Ciasto na pancakes smaż od razu na zwilżonej olejem i dobrze rozgrzanej patelni porcjami z obu stron.

Neutralny smak zdrowych pancakes sprawia, że można połączyć je zarówno ze słonymi, jak i ze słodkimi dodatkami. Wypróbuj duszony szpinak z czosnkiem, cebulą i sosem sojowym, pastę z pieczonej w piekarniku czerwonej papryki oraz domowe warzywne pasty wegańskie.

Fit pancakes na bazie kefiru

Ostatnia propozycja będzie świetnym daniem na śniadanie lub kolację. W dodatku z niewielką ilością kalorii.

Składniki:

  • 100 g kefiru.
  • 75 g mąki pełnoziarnistej.
  • 1 duże jajko.
  • 2 łyżeczki ksylitolu.
  • Pół łyżeczki sody oczyszczonej.
  • Pół łyżeczki proszku do pieczenia.
  • Odrobina oleju do smażenia.

Przygotowanie:

  • W dużej misce porządnie wymieszaj kefir z jajkami.
  • Dodaj mąkę pełnoziarnistą przez sitko.
  • Wymieszaj i wsyp ksylitol, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia i przez chwilę zmiksuj.
  • Smaż ciasto na fit pancakes od razu z obu stron na złocisty kolor.
  • Podawaj zdrowe placuszki odsączone z oleju z ulubionymi dodatkami w wersji słodkiej bądź słonej.
Wybrane dla Ciebie
Komentarze (0)