Fit pancakes. Przepisy na zdrowe naleśniki
Fit pancakes nie wymagają doświadczenia w kuchni ani specjalnych składników. Ciasto ma być nieco gęstsze niż ciasto naleśnikowe, a zdrowe naleśniki uzupełnimy dowolnymi, pysznymi dodatkami. I gotowe! Zobacz przepisy na fit pancakes.
05.09.2018 | aktual.: 19.12.2018 15:23
Fit pancakes owsiane na słodko
Słodkie pancakes? Jesteśmy na tak!
Składniki:
- 100 g płatków owsianych.
- Pół szklanki mleka.
- 2 jajka z wolnego wybiegu.
- 1 dojrzały banan.
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej.
- Odrobina oleju kokosowego do smażenia.
Przygotowanie:
- Upraż płatki owsiane na złoto na suchej patelni.
- Umyj banana, obierz i rozdrobnij widelcem.
- Włóż do kielicha blendera wszystkie składniki na fit pancakes i miksuj przez chwilę.
- Zwilż patelnię olejem kokosowym i rozgrzej ją.
- Pomieszaj ciasto na zdrowe pancakes łyżką i smaż porcjami placuszki po kilka aż do momentu wytworzenia się na nich niewielkich bąbelków.
- Ostrożnie przekręć na drugą stronę i smaż kilka minut.
- Podawaj fit pancakes odsączone z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
Kwestia dodatków do zdrowych pancakes jest dowolna. Polecamy pokrojone owoce sezonowe, prażone pestki słonecznika i płatki migdałów, miąższ awokado zmiksowany z odrobiną kakao, syrop klonowy, fistaszki obrane i zblendowane na zdrowe masło orzechowe, listki świeżych mięty i bazylii.
Fit pancakes wegańskie z mąki pełnoziarnistej
Pancakes są nawet prostsze do zrobienia niż klasyczne naleśniki. A ich wegańska wersja posmakuje każdemu.
Składniki:
- 1 szklanka pszennej mąki pełnoziarnistej.
- 2 łyżki mielonego siemienia lnianego.
- 1 szklanka ulubionego mleka roślinnego o neutralnym smaku (np. sojowego naturalnego).
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia.
- 1 łyżka cukru trzcinowego.
- Odrobina soli.
- Kilka łyżek oleju roślinnego do smażenia.
Przygotowanie:
- Siemię lniane zalej w szklance 4 łyżkami ciepłej wody i odstaw na 10 minut do napęcznienia na kleik.
- W dużej misce wymieszaj mąkę pełnoziarnistą, proszek do pieczenia, cukier trzcinowy, sól.
- W drugiej misce połącz łyżkę spęczniałe siemię lniane z mlekiem roślinnym.
- Wlej do miski z suchymi składnikami na fit pancakes mokre składniki i pomieszaj.
- Ciasto na pancakes smaż od razu na zwilżonej olejem i dobrze rozgrzanej patelni porcjami z obu stron.
Neutralny smak zdrowych pancakes sprawia, że można połączyć je zarówno ze słonymi, jak i ze słodkimi dodatkami. Wypróbuj duszony szpinak z czosnkiem, cebulą i sosem sojowym, pastę z pieczonej w piekarniku czerwonej papryki oraz domowe warzywne pasty wegańskie.
Fit pancakes na bazie kefiru
Ostatnia propozycja będzie świetnym daniem na śniadanie lub kolację. W dodatku z niewielką ilością kalorii.
Składniki:
- 100 g kefiru.
- 75 g mąki pełnoziarnistej.
- 1 duże jajko.
- 2 łyżeczki ksylitolu.
- Pół łyżeczki sody oczyszczonej.
- Pół łyżeczki proszku do pieczenia.
- Odrobina oleju do smażenia.
Przygotowanie:
- W dużej misce porządnie wymieszaj kefir z jajkami.
- Dodaj mąkę pełnoziarnistą przez sitko.
- Wymieszaj i wsyp ksylitol, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia i przez chwilę zmiksuj.
- Smaż ciasto na fit pancakes od razu z obu stron na złocisty kolor.
- Podawaj zdrowe placuszki odsączone z oleju z ulubionymi dodatkami w wersji słodkiej bądź słonej.