Trwa ładowanie...
10-10-2011 14:00

Flaki wołowe po zamojsku

Czy wiesz, że flaki były znane na ziemiach polskich już w XIV wieku, a do ich miłośników należał Władysław Jagiełło?

Flaki wołowe po zamojskuŹródło: zdjęcie producenta
d3eafda
d3eafda

Czy wiesz, że flaki były znane na ziemiach polskich już w XIV wieku, a do ich miłośników należał Władysław Jagiełło? Na pańskich stołach pojawiały się przyprawiane na biało zasmażką z mąki lub na żółto - szafranem. Tę tradycyjną potrawę można przygotowywać na wiele sposobów. Jej nazwa wywodzi się od jednego, z głównych składników: oczyszczonych i pokrojonych w cienkie poprzeczne paski flaków wołowych, gotowanych razem ze świeżymi warzywami. Takie właśnie są flaki według receptury Pudliszek. To tradycyjne danie, w sam raz na prawdziwy domowy obiad. Najlepiej smakuje ze świeżym pieczywem, polecamy wersję na ostro. Dzisiejszą propozycją dania dnia są flaki po zamojsku. Ta potrawa podana w ceramicznej czarce długo zachowa swoją temperaturę i pozwoli ogrzać się w chłodny jesienny wieczór. Kromka żytniego pieczywa doskonale podkreśli ich wyjątkowy smak.

d3eafda
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3eafda