Flaki wołowe po zamojsku
Czy wiesz, że flaki były znane na ziemiach polskich już w XIV wieku, a do ich miłośników należał Władysław Jagiełło?
10.10.2011 14:00
Czy wiesz, że flaki były znane na ziemiach polskich już w XIV wieku, a do ich miłośników należał Władysław Jagiełło? Na pańskich stołach pojawiały się przyprawiane na biało zasmażką z mąki lub na żółto - szafranem. Tę tradycyjną potrawę można przygotowywać na wiele sposobów. Jej nazwa wywodzi się od jednego, z głównych składników: oczyszczonych i pokrojonych w cienkie poprzeczne paski flaków wołowych, gotowanych razem ze świeżymi warzywami. Takie właśnie są flaki według receptury Pudliszek. To tradycyjne danie, w sam raz na prawdziwy domowy obiad. Najlepiej smakuje ze świeżym pieczywem, polecamy wersję na ostro. Dzisiejszą propozycją dania dnia są flaki po zamojsku. Ta potrawa podana w ceramicznej czarce długo zachowa swoją temperaturę i pozwoli ogrzać się w chłodny jesienny wieczór. Kromka żytniego pieczywa doskonale podkreśli ich wyjątkowy smak.