Genialny trik na obieranie jajek. Wystarczy kilka sekund

Ugotowane jajko może być szybkim i prostym do przygotowania elementem posiłku. Niestety jego obieranie może okazać się mozolnym ćwiczeniem na cierpliwość. Istnieje jednak genialny trik, który pozwoli bardzo szybko usunąć skorupkę.

Prosty trik pozwoli obrać jajko w dosłownie trzy sekundy
Prosty trik pozwoli obrać jajko w dosłownie trzy sekundy
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | tuayai

13.09.2022 | aktual.: 14.09.2022 11:20

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Jajka, pod każdą postacią, stanowią w wielu domach jeden z podstawowych składników żywienia. Można je jeść na "twardo" lub "miękko", zrobić z nich jajecznicę czy wykorzystać jako element dania i przygotować omlet, naleśniki, ciasto czy sałatkę.

Nic dziwnego, bo choć przez pewien czas debatowano nad tym, czy nadmiar jajek szkodzi zdrowiu, nie można im odmówić korzystnych dla naszego organizmu właściwości. Przede wszystkim są źródłem pełnowartościowego i łatwo przyswajalnego białka oraz witamin, minerałów i przeciwutleniaczy.

Genialny trik na szybkie obranie ugotowanego jajka

Choć wydawać by się mogło, że nie ma nic prostszego, niż ugotowanie jajka na twardo, jednak czasami - szczególnie, gdy jest ono świeże - skorupka może sprawić trochę problemów podczas obierania. Istnieje wiele różnych sposobów na pozbycie się jej, jednak warto zapamiętać jeden.

Wystarczy ugotowane jajko włożyć do szklanki, napełnić ją niewielką ilością zimnej wody, zakryć górę dłonią i energicznie potrząsnąć kilka razy. Po wylaniu wody, skorupka powinna łatwo odkleić się do jajka.

Podobny mechanizm można zastosować do obrania większej liczby jajek. Najlepiej wykorzystać w tym celu pojemnik do przechowywania żywności z pokrywką. Działanie jest podobne, jak w przypadku jednego jajka – wystarczy włożyć jajka do pojemnika, zalać niewielką ilością wody, zamknąć pokrywkę, kilka razy energicznie potrząsnąć i ściągnąć skorupki.

How To Peel 5 Hard Boiled Eggs At The Same Time

Nie wyrzucaj skorupek jaj i nie wylewaj wody po ich gotowaniu

Większość osób wylewa wodę po gotowaniu jajek, jednak warto przelać ją do innego naczynia, poczekać aż wystygnie i podlać nią kwiaty w domu czy ogrodzie. Zawarte w skorupkach składniki mineralne, takie jak: wapń, cynk, żelazo, chrom czy fosfor korzystnie wpływają na rośliny domowe. Wyjątek stanowią tu jednak storczyki i wrzosy. Ważne także, aby woda nie była posolona.

Z tego samego powodu warto ponownie wykorzystać także same skorupki i przygotować z nich nawóz lub wykorzystać jako naturalną doniczkę do sadzonek. Pokruszone skorupki rozsypane dookoła rośliny będą stanowić także świetną barierę dla ślimaków.

Zapraszamy na grupę FB - #Samodbałość. To tu będziemy informować na bieżąco o wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Komentarze (5)