Gordon Ramsay zawsze dodaje do jajecznicy. Wystarczy łyżka

To jedna z tych potraw, którą każdy przygotowuje nieco inaczej… I każdy kucharz ma swój własny sekret. My jednak zdradzamy jeden sprawdzony patent, aby jajecznica zawsze wychodziła pyszna i niezwykle kremowa w smaku.

Sposób na kremową jajecznicę
Sposób na kremową jajecznicę
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

15.11.2023 08:18

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Nie ma lepszego śniadania – jajecznica na maśle, ze szczypiorkiem i zapach świeżo parzonej kawy. Pyszności! Jednak nie każdy ma taki sam talent do radzenia sobie z jajkami. Istnieje też dużo alternatywnych przepisów na doskonałą jajecznicę, w których można się pogubić. Z pomocą przychodzi sprawdzony patent, który zapewnia sukces za każdy razem. Do tego bez problemu poradzi sobie z nim nawet największy kuchenny żółtodziób.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Dlaczego nie wychodzi? Oto kilka wyjaśnień

W przypadku jajecznicy można popełnić kilka zasadniczych błędów. Nie wolno jej smażyć na zbyt wysokim ogniu, bo wyjdzie twarda i sucha. Lepiej nie mieszać jajek przed wrzuceniem na patelnię, tylko wbijać po kolei i szybko, energicznie mieszając, żeby się nie przypaliła. To potrawa niemal błyskawiczna, dlatego nie powinno się jej długo smażyć. Łatwo się wówczas spali i stanie się niejadalna. Kiepski pomysłem jest solenie jajek na patelni, bo wtedy potrawa stanie się wodnista.

Idealna jajecznica za każdym razem? Dzięki temu się uda

Autorem sprawdzonego patentu jest Gordon Ramsay, czyli ktoś, komu zdecydowanie możemy zaufać w sprawach kuchni. Okazuje się, że sekretem jego kremowej i przepysznej jajecznicy jest dodatek śmietany. Wystarczy dodać łyżkę tuż przed zdjęciem jajecznicy z patelni. Różnica w smaku jest kolosalna. Kto raz spróbuje jajecznicy ze śmietaną, ten nigdy nawet nie pomyśli o tym, aby przygotować ją inaczej. Wystarczy kromka świeżego pieczywa i już można się zajadać!

A wy jak przygotowujecie jajecznicę? Macie jakieś sprawdzone sposoby, które poprawiają jej smak i konsystencję?

Zapraszamy na grupę FB – #Wszechmocne. To tu będziemy informować na bieżąco o terminach webinarów, wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!

Komentarze (64)