GotowaniePrzepisy3 superłatwe i pyszne przepisy na czekoladowe desery. Ślinka cieknie!

3 superłatwe i pyszne przepisy na czekoladowe desery. Ślinka cieknie!

Przepisy z czekoladą są dobre zawsze i na każdą okazję (bez okazji z resztą też). Dlatego przygotowaliśmy dla was trzy turbo proste, szybkie i niedrogie pomysły na czekoladowe desery. Sprawdzą się podczas rodzinnego obiadu, w deszczową pogodę, kiedy potrzebujecie pocieszenia i kiedy chcecie świętować sukces – po prostu zawsze, w każdej sytuacji. Róbcie i jedzcie. Warto!

Czekoladowe ciasteczka
Czekoladowe ciasteczka
Źródło zdjęć: © Unsplash.com | American Heritage Chocolate

07.02.2022 | aktual.: 07.02.2022 10:27

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Ciasto czekoladowe z dwóch składników

Czekoladowe ciasto z dwóch składników to brownie, ciężkie i maziste. Nie ma ani grama mąki, ani grama proszku do pieczenia. Tu główne skrzypce gra czekolada Tym bardziej istotne jest, żeby do tego przepisu użyć dobrej czekolady. Min. 70 proc. kakao. i jak najmniej dodatków. Zawsze sprawdzajcie składy. Nawet tak prostych, wydawać by się mogło, produktów.

Składniki:

·      3 jajka

·      180 g czekolady

Sposób przygotowania:

Czekoladę połam na mniejsze kawałki i rozpuść w kąpieli wodnej. Co to znaczy? Przełóż czekoladę do szklanej miski. Postaw ją na garnku z gotującą się wodą i czekaj, aż czekolada się rozpuści. Pozostaw do ostygnięcia.

W tym czasie rozgrzej piekarnik do 170 st.

Białka ubij na pianę. Żółtka wymieszaj z wystudzoną czekoladą.

Pianę z białek dodawaj partiami do czekoladowej masy. Za każdym razem delikatnie mieszaj. Najlepiej ręcznie, bez użycia miksera. Do masy czekoladowej dodaj część piany.

Tortownicę o średnicy 20 cm. Wysmaruj masłem. Przelej ciasto. Piecz w rozgrzanym piekarniku przez. ok. 40 minut. (funkcja termoobiegu).

Ciasto czekoladowe
Ciasto czekoladowe© Unsplash.com | K8

Czekoladowy mus z dwóch składników

Czekoladowy mus jest śmiesznie prosty w przygotowaniu. Tu nie da się nic zepsuć. Jest właściwie tylko jedna rzecz, o której należy pamiętać – o porządnym schłodzeniu śmietanki przed ubijaniem. I podobnie jak w przypadku ciasta, tu też zadbaj o dobrej jakości składniki: czekolada z dużą zawartością kakao i śmietana bez niepotrzebnych zagęstników zagwarantują sukces.

Składniki:

·      200 g gorzkiej czekolady

·      400 ml śmietanki kremówki 33%

Sposób przygotowania:

Gorzką czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej ze 100ml śmietanki. Podgrzewaj do połączenia się składników. Zdejmij z ognia i ostudź.

Pozostałą część śmietanki (ok. 300 ml) ubij. Śmietanka powinna być dobrze schłodzona.

Bitą śmietaną połącz z kremem czekoladowym. Mus czekoladowy przełóż do pucharków (najlepiej za pomocą worka cukierniczego) i włóż do lodówki na godzinę.

Mus czekoladowy
Mus czekoladowy© Unsplash.com | Adam Bartoszewicz

Czekoladowe ciasteczka

Ciasteczka nie są już tak ekspresowe w przygotowaniu, ale nadal nie ma tu nic skomplikowanego. Jako głównej miarki używamy tu szklanki o pojemności 250 ml.

Składniki:

·      1 1/2 szklanki mąki tortowej

·      1/2 szklanki kakao

·      3/4 łyżeczki proszku do pieczenia

·      1/4 łyżeczki sody oczyszczonej

·      1 jajko

·      115 g masła

·      3/4 szklanki cukru

·      1/4 szklanki mleka

·      1 łyżeczka ekstraktu lub esencji z wanilii

·      szczypta soli

·      100 g posiekanej czekolady

Sposób przygotowania:

Rozpuść masło. Do misy miksera przełóż cukier, mleko wanilię, jajko, sól i roztopione masło. Całość ucieraj.

Mąkę przesiej z kakao, proszkiem do pieczenia oraz sodą. Suche składniki połącz z mokrymi. Na koniec wsyp pokruszoną czekoladę i wymieszaj.

Blaszkę z piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Z około 2 łyżeczek masy formuj kuleczki i rozpłaszczaj je dłonią. Piecz w temp. 180 C przez około 10-15 min. Po upieczeniu zostaw w piekarniku na 5-10 min. do z blaszki wystudzenia.

Czekoladowe ciasteczka
Czekoladowe ciasteczka© Unsplash.com | American Heritage Chocolate
Komentarze (13)