3 superłatwe i pyszne przepisy na czekoladowe desery. Ślinka cieknie!
Przepisy z czekoladą są dobre zawsze i na każdą okazję (bez okazji z resztą też). Dlatego przygotowaliśmy dla was trzy turbo proste, szybkie i niedrogie pomysły na czekoladowe desery. Sprawdzą się podczas rodzinnego obiadu, w deszczową pogodę, kiedy potrzebujecie pocieszenia i kiedy chcecie świętować sukces – po prostu zawsze, w każdej sytuacji. Róbcie i jedzcie. Warto!
Ciasto czekoladowe z dwóch składników
Czekoladowe ciasto z dwóch składników to brownie, ciężkie i maziste. Nie ma ani grama mąki, ani grama proszku do pieczenia. Tu główne skrzypce gra czekolada Tym bardziej istotne jest, żeby do tego przepisu użyć dobrej czekolady. Min. 70 proc. kakao. i jak najmniej dodatków. Zawsze sprawdzajcie składy. Nawet tak prostych, wydawać by się mogło, produktów.
Składniki:
· 3 jajka
· 180 g czekolady
Sposób przygotowania:
Czekoladę połam na mniejsze kawałki i rozpuść w kąpieli wodnej. Co to znaczy? Przełóż czekoladę do szklanej miski. Postaw ją na garnku z gotującą się wodą i czekaj, aż czekolada się rozpuści. Pozostaw do ostygnięcia.
W tym czasie rozgrzej piekarnik do 170 st.
Białka ubij na pianę. Żółtka wymieszaj z wystudzoną czekoladą.
Pianę z białek dodawaj partiami do czekoladowej masy. Za każdym razem delikatnie mieszaj. Najlepiej ręcznie, bez użycia miksera. Do masy czekoladowej dodaj część piany.
Tortownicę o średnicy 20 cm. Wysmaruj masłem. Przelej ciasto. Piecz w rozgrzanym piekarniku przez. ok. 40 minut. (funkcja termoobiegu).
Czekoladowy mus z dwóch składników
Czekoladowy mus jest śmiesznie prosty w przygotowaniu. Tu nie da się nic zepsuć. Jest właściwie tylko jedna rzecz, o której należy pamiętać – o porządnym schłodzeniu śmietanki przed ubijaniem. I podobnie jak w przypadku ciasta, tu też zadbaj o dobrej jakości składniki: czekolada z dużą zawartością kakao i śmietana bez niepotrzebnych zagęstników zagwarantują sukces.
Składniki:
· 200 g gorzkiej czekolady
· 400 ml śmietanki kremówki 33%
Sposób przygotowania:
Gorzką czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej ze 100ml śmietanki. Podgrzewaj do połączenia się składników. Zdejmij z ognia i ostudź.
Pozostałą część śmietanki (ok. 300 ml) ubij. Śmietanka powinna być dobrze schłodzona.
Bitą śmietaną połącz z kremem czekoladowym. Mus czekoladowy przełóż do pucharków (najlepiej za pomocą worka cukierniczego) i włóż do lodówki na godzinę.
Czekoladowe ciasteczka
Ciasteczka nie są już tak ekspresowe w przygotowaniu, ale nadal nie ma tu nic skomplikowanego. Jako głównej miarki używamy tu szklanki o pojemności 250 ml.
Składniki:
· 1 1/2 szklanki mąki tortowej
· 1/2 szklanki kakao
· 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
· 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
· 1 jajko
· 115 g masła
· 3/4 szklanki cukru
· 1/4 szklanki mleka
· 1 łyżeczka ekstraktu lub esencji z wanilii
· szczypta soli
· 100 g posiekanej czekolady
Sposób przygotowania:
Rozpuść masło. Do misy miksera przełóż cukier, mleko wanilię, jajko, sól i roztopione masło. Całość ucieraj.
Mąkę przesiej z kakao, proszkiem do pieczenia oraz sodą. Suche składniki połącz z mokrymi. Na koniec wsyp pokruszoną czekoladę i wymieszaj.
Blaszkę z piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Z około 2 łyżeczek masy formuj kuleczki i rozpłaszczaj je dłonią. Piecz w temp. 180 C przez około 10-15 min. Po upieczeniu zostaw w piekarniku na 5-10 min. do z blaszki wystudzenia.