GotowaniePrzepisyFrytki z piekarnika

Frytki z piekarnika

Czy istnieje jakiś sposób na to, by nadal móc zachwycać się smakiem frytek bez żadnego uszczerbku dla zdrowia? Idealnym rozwiązaniem są tutaj frytki z piekarnika. Czytając poniższy artykuł dowiesz się, jak przygotować je w szybki i łatwy sposób. Zanim to jednak nastąpi, warto podjąć dyskusyjny temat dotyczący wpływu ich jedzenia na nasze zdrowie.

Frytki z piekarnika
Źródło zdjęć: © [Zdjęcie frytek](http://www.shutterstock.com/pic156083909/stockphotofrenchfriesontracingpaperonboardonwoodentable.html) / Shutterstock
Karolina

23.07.2012 | aktual.: 13.09.2018 16:18

Frytki a zdrowie

Obraz
© [Zdjęcie dziecka jedzącego frytki](http://www.shutterstock.com/pic54690565/stockphotolittleboyeatingfrenchfriesincafe.html) / Shutterstock

Nie ma nic bardziej kuszącego, kiedy wracając po długim dniu w pracy, przechodzisz koło jakiegoś baru, wokół którego roztacza się wspaniały zapach smażonych frytek. To banalnie proste danie jest tak genialne, że swoją sławą obiegło cały świat i cieszy się ogromnym uznaniem, czasem w bardzo zaskakujących miejscach. Frytki to jedno z tych dań fast food, do których mamy największe zaufanie. [block position="indent"]30[/block] Kupując je, możemy w szybki i w miarę bezpieczny sposób zaspokoić swój głód bez konieczności martwienia się, czy użyte do gyrosu mięso było świeże, a warzywa dodane do hot doga uprzednio umyte. Trudno oprzeć się też ich chrupkiej konsystencji i wyjątkowemu smakowi. Jednakże obok tego pojawia się zła sława frytek, mówiąca o ich szkodliwości dla zdrowia oraz dużej liczbie pustych kalorii w nich zawartych.

Na pewno nie raz słyszałaś o tym, że jedzenie dań typu fast food jest prawdziwą zbrodnią dla naszego zdrowia. Czy kryje się w tym stwierdzeniu ziarno prawdy? Niestety odpowiedź na to pytanie jest twierdząca, jednak nie zawsze musi taka być. Zwykle dania na wynos są oparte na różnego rodzaju przetworzonych półproduktach pełnych konserwantów i składników poprawiających smak, zapach czy wygląd. Istnieje jednak prosty sposób na to, by uniknąć tego typu sytuacji – zrobić sobie domowe dania fast food. Jednak w relacji, która zachodzi między frytkami a zdrowiem nie jest to koniec ich zastrzeżeń. Tradycyjne frytki smażone są na smalcu, natomiast coraz częściej przygotowujemy je na oleju. Powoduje to, że od wnętrza ziemniaków dostaje się duża ilość tłuszczów zwiększająca poziom cholesterolu w naszej krwi. Jak temu w najprostszy sposób zapobiec? Wystarczy przygotować domowe frytki z piekarnika. Dzięki nim będziesz mogła pozwolić sobie na to, co naprawdę lubisz, bez obaw, że na brzuchu pojawią się fałdki tłuszczu. Frytki bez tłuszczu to naprawdę zdrowy i pełen witamin oraz minerałów posiłek. Nie trać zatem czasu i już teraz zobacz, jak zrobić frytki w piekarniku.

Przepis na frytki z piekarnika

Obraz
© [Zdjęcie frytek](http://www.shutterstock.com/pic98843054/stockphotogoldenfrenchfriespotatoesreadytobeeaten.html) / Shutterstock

Do zrealizowania przepisu na frytki z piekarnika będziesz potrzebowała następujących składników:

  • 1 kg ziemniaków;
  • papier do pieczenia;
  • sól;
  • pieprz;
  • olej rzepakowy;
  • tymianek;
  • bazylię.

Ziemniaki należy obrać i pokroić w niewielkie paseczki przypominające frytki. Jeżeli posiadamy młode ziemniaki, możemy je oskrobać albo pozostawić w skórce. Następnie osuszamy ziemniaki ściereczką albo ręcznikiem kuchennym i układamy je na papierze do pieczenia, którym jest wyłożona blacha. Następnie możemy polać frytki odrobiną oleju i doprawić solą oraz pieprzem. Przed włożeniem do piekarnika posypujemy całość suszonym tymiankiem i bazylią. Całość pieczemy w temperaturze 180°C przez około 30 minut.

Smacznego!

Źródło artykułu:WP Kobieta

Wybrane dla Ciebie