Jajka po wiedeńsku

GotowaniePrzepisyJajka po wiedeńsku
08.04.2012 23:20
Jajka po wiedeńsku
Karolina
Karolina

Mazurki, babki piaskowe, baranki z lukru i przede wszystkim dużo, dużo jajek – to główne skojarzenia, jakie przychodzą nam na myśl, kiedy myślimy o wielkanocnym jedzeniu. Nasze spostrzeżenia są jak najbardziej prawdziwe, bo ten niezwykły czas to chwila nie tylko na przygotowanie pisanek, lecz także korzystanie z dużej ilości jajek w trakcie przyrządzania przeróżnych świątecznych potraw. Nietrudno zauważyć, że nawet najprostsze dania potrzebują choć jednego kurzego jajka, by nabrać odpowiedniej konsystencji albo smaku. Wskazać trzeba tu nie tylko ciasta, ale także sałatki albo mięsa. Nie ulega więc najmniejszej wątpliwości, że jajek jemy dużo i bardzo często sięgamy po nie, przyrządzając różne posiłki. Wydaje się zatem, że powinniśmy wiedzieć o nich niemalże wszystko. Okazuje się jednak, że jajka potrafią być także kapryśne. Dotyczy to zwłaszcza sposobu ich gotowania. Jednym z bardzo prostych, ale sprawiających niemałe kłopoty pomysłów są jajka po wiedeńsku. Jeżeli chcesz w święta jeść niebanalne pisanki, przeczytaj poniższy artykuł. Dowiesz się z niego, co możesz zrobić z jajek, a także w jaki sposób przygotować wyśmienite w swojej prostocie jajka po wiedeńsku.

Mazurki, babki piaskowe, baranki z lukru i przede wszystkim dużo, dużo jajek – to główne skojarzenia, jakie przychodzą nam na myśl, kiedy myślimy o wielkanocnym jedzeniu. Nasze spostrzeżenia są jak najbardziej prawdziwe, bo ten niezwykły czas to chwila nie tylko na przygotowanie pisanek, lecz także korzystanie z dużej ilości jajek w trakcie przyrządzania przeróżnych świątecznych potraw. Nietrudno zauważyć, że nawet najprostsze dania potrzebują choć jednego kurzego jajka, by nabrać odpowiedniej konsystencji albo smaku. Wskazać trzeba tu nie tylko ciasta, ale także sałatki albo mięsa. Nie ulega więc najmniejszej wątpliwości, że jajek jemy dużo i bardzo często sięgamy po nie, przyrządzając różne posiłki. Wydaje się zatem, że powinniśmy wiedzieć o nich niemalże wszystko. Okazuje się jednak, że jajka potrafią być także kapryśne. Dotyczy to zwłaszcza sposobu ich gotowania. Jednym z bardzo prostych, ale sprawiających niemałe kłopoty pomysłów są jajka po wiedeńsku. Jeżeli chcesz w święta jeść niebanalne pisanki, przeczytaj poniższy artykuł. Dowiesz się z niego, co możesz zrobić z jajek, a także w jaki sposób przygotować wyśmienite w swojej prostocie jajka po wiedeńsku.

Jajko po wiedeńsku

  • 2 jajek,
  • ostrej musztardy,
  • masła,
  • soli.

Wyparzone jajka wbijamy do żaroodpornego naczynia, które zmieści się do garnka z wodą. Następnie gotujemy dość dużą ilość wody w garnku. Do jajek dodajemy sól, a także odrobinę musztardy, jednakże nie mieszamy całości, aby jajka utrzymały swoją konsystencję. Kolejnym krokiem jest umieszczenie naczynia z jajkiem w garnku. Po chwili powinno ściąć się białko, wówczas należy do jajek dołożyć 1 łyżkę masła i wyciągnąć naczynie. Jajko po wiedeńsku jest gotowe do jedzenia. Możesz wzbogacić jego smak, dodając świeży szczypiorek albo rzeżuchę.

Smacznego!

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Udostępnij:
Wybrane dla Ciebie