10.06.2011 23:10, aktual.: 11.06.2011 01:10
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Zajadał się nimi Casanova i idąc w jego ślady spożywa je także wiele osób, które doceniają w ostrygach działanie afrodyzjakalne. Te owoce morza nie są daniem, do którego łatwo się przekonać, jednak ci, którzy dali mu szansę mogą być pewni, że jego spożywanie przyniesie im także profity dla zdrowia.
Ostrygi są od wieków symbolem luksusu, bo za ten rodzaj przekąski, trzeba słono zapłacić. Te owoce morza warte są jednak swojej ceny. Cechuje je bowiem wysoka wartość odżywcza. Ostrygi są cennym źródłem białka oraz niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu witamin i minerałów. Zawierają w swoim składzie sporo cynku, który zbawienie wpływa na kondycję skóry, włosów i paznokci, a także solidną dawkę witaminy B12. Dodatkowo posiadają fosfor, wapń, jod i żelazo. Ich zaletą jest także to, że nie dostarczają zbyt wielu kalorii, a więc ich spożywanie podczas kolacji z ukochanym z pewnością nie zakończy się pojawieniem dodatkowych centymetrów w biodrach. Nie zawierają również szkodliwych tłuszczów i przyczyniają się do stopniowego obniżania poziomu cholesterolu. Ostrygi często wykorzystuje kuchnia śródziemnomorska, która uznawana jest za jedną ze zdrowszych metod odżywiania. Ostrygi nie bez powodu nazywane są przysmakiem o właściwościach wzmagających podniecenie. Ich spożywanie pobudza nie tylko erotyczne fantazje, ale także usprawnia produkcję testosteronu, co powoduje zwiększenie libido.
Jak jeść ostrygi?
Jeśli ktoś się zastanawia, jak podnieść libido powinien spożywać ostrygi na surowo. Jednak zanim się przystąpi do ich pałaszowania, trzeba na początek poznać metodę ich jedzenia, bo wbrew pozorom nie jest to taka prosta sztuka. Najpierw trzeba przebrnąć przez proces ich otwierania. Można to zrobić za pomocą krótkiego noża, wbijając go w spiczasty koniec ostrygi i poruszając ruchem wahadłowym. Po otwarciu warto ostrygi doprawić odrobiną soli, pieprzu oraz soku z cytryny. Dodatkowych walorów smakowych nabierają także, gdy doda się do nich sosu imbirowego czy przyrządzonego na bazie szalotki. Muszlę należy lekko przechylić i połknąć jej zawartość. Bardzo cenna jest zawarta w nich woda, która powinna być świeża i przejrzysta oraz cechować się morskim zapachem. Warto więc upewnić się, że ostryga jest świeża, zanim przystąpi się do jej jedzenia. Spożywanie na surowo tych owoców morza to nie jedyny pomysł na to, jak delektować się ich smakiem. Ostrygi można bowiem także gotować i serwować pod postacią zupy, smażyć na głębokim tłuszczu, marynować czy zapiekać w piekarniku. Jeśli chodzi o rodzaj trunku, który najlepiej będzie pasować do tego rodzaju przekąski, to dobrym rozwiązaniem jest wybór szampana lub białego wina. Ostrygi wyśmienicie smakują także z żytnim chlebem i masłem.
Kupując je w sklepie warto zwrócić uwagę na to, czy ich muszle są szczelnie zamknięte. Jeśli tak nie jest, może to świadczyć o tym, że są stare i nieświeże. Skorupka powinna być wypukła z jednej strony. Ważny jest także sposób ich przechowywania. Powinny leżeć w chłodzie, najlepiej obłożone lodem. Po wstawieniu ich do lodówki, należy je przykryć wilgotną ściereczką, by nie powysychały.