Ryby w occie

Mężczyzna musi choć raz obok zbudowania domu, spłodzenia syna i posadzenia drzewa, pójść na ryby. Bez względu na to, czy ktoś uwielbia to, wbrew pozorom wymagające, zajęcie rekreacyjne, czy podchodzi do niego raczej z dystansem i przymrużeniem oka, to istnieje całkiem duże prawdopodobieństwo, że nie wróci do domu z pustymi rękoma. I wtedy też pojawia się pytanie, co najlepiej zrobić ze złowionymi rybami. Zjeść i usmażyć można tylko ograniczoną ilość, a posiadana przez nas zamrażarka zazwyczaj jest już pełna. Otóż świeże ryby bardzo łatwo przyrządzić w sosie greckim albo w occie. Jeżeli lubisz wytrawne przekąski i nie obawiasz się używania octu w kuchni, zapoznaj się z poniższym artykułem, a dowiesz się, jak powinno się marynować ryby.

Ryby w occie 1
Karolina

Ryba w occie

Marynowanie ryb jest jednym ze sposobów ich konserwacji. Obok smażenia, gotowania, smażenia lub pieczenia można także zrobić ryby w zalewie octowej. Co więcej, niektóre z wymienionych sposobów przetwarzania można łączyć. I tak w zalewie octowej umieścić możemy zupełnie surowe mięso, ale także takie, które zostało wcześniej usmażone albo ugotowane. Najbardziej praktyczne wydaje się przygotowanie ryb smażonych w occie. To przede wszystkim świetny pomysł na przedłużenie ich przydatności do spożycia, zwłaszcza kiedy nie zjemy ich tuż po usmażeniu. W jaki sposób powinno się przygotowywać ryby marynowane w occie? Odpowiedź na to pytanie znajdziesz, zapoznając się z poniższym przepisem.

Przepis na ryby w occie

  • 1 kg ryb,
  • 250 ml octu,
  • 750 ml wody,
  • cukier,
  • 6 liści laurowych,
  • 2 średniej wielkości cebule,
  • 4 ziarna ziela angielskiego,
  • mąka,
  • sól,
  • olej.

Ryby powinny zostać oskrobane, wypatroszone, osolone i odstawione na co najmniej 1 godzinę. Następnie należy je obtoczyć w mące i usmażyć na gorącym oleju.

Krok 2

Do 750 ml wody należy dodać ocet, ziele angielskie, liście laurowe i 3 łyżki cukru. Wszystko trzeba zagotować i ostudzić.

Krok 3

Cebule powinny zostać obrane i pokrojone w plasterki. Ostudzone ryby należy przełożyć cebulą i całość zalać przygotowaną wcześniej i ostudzoną zalewą octową. Ryby gotowe są do spożycia po upływie około 2 dni. Zalewę powinno przechowywać się w chłodnym i suchym miejscu.

Powodzenia!

Źródło artykułu: WP Kobieta
Wybrane dla Ciebie
Culkin zdobył ogromną popularność. Nie poradził sobie ze sławą
Culkin zdobył ogromną popularność. Nie poradził sobie ze sławą
Tak objawia się niska inteligencja emocjonalna. Ekspertka mówi jasno
Tak objawia się niska inteligencja emocjonalna. Ekspertka mówi jasno
Połączenie kolorów, które zachwyca. Beata Tadla w najmodniejszej stylizacji sezonu
Połączenie kolorów, które zachwyca. Beata Tadla w najmodniejszej stylizacji sezonu
Damięcki gorzko o ojcu. "Uważałem, że zawiódł mnie wielokrotnie"
Damięcki gorzko o ojcu. "Uważałem, że zawiódł mnie wielokrotnie"
Ma 73 lata i musi pracować. Wprost mówi o "kasie"
Ma 73 lata i musi pracować. Wprost mówi o "kasie"
W Polsce jest ich zatrzęsienie. Nie każdy wie, co roznoszą
W Polsce jest ich zatrzęsienie. Nie każdy wie, co roznoszą
Odeszła 16 lat temu. Pojawił się nowy wątek ws. jej śmierci
Odeszła 16 lat temu. Pojawił się nowy wątek ws. jej śmierci
Problemy z widzeniem, zasłabnięcia. Gardias długo czekała na diagnozę
Problemy z widzeniem, zasłabnięcia. Gardias długo czekała na diagnozę
Wylęgarnia kleszczy. Jeśli są w domu, to chowają się właśnie tam
Wylęgarnia kleszczy. Jeśli są w domu, to chowają się właśnie tam
Wskoczyła w "nagą" spódnicę. Odsłoniła całe nogi
Wskoczyła w "nagą" spódnicę. Odsłoniła całe nogi
Wrzuć listek do kopca. Dla kretów to fetor nie do wytrzymania
Wrzuć listek do kopca. Dla kretów to fetor nie do wytrzymania
"Działał mi na nerwy". Nie wiedziała, że to początki demencji
"Działał mi na nerwy". Nie wiedziała, że to początki demencji