Ryby w occie

Mężczyzna musi choć raz obok zbudowania domu, spłodzenia syna i posadzenia drzewa, pójść na ryby. Bez względu na to, czy ktoś uwielbia to, wbrew pozorom wymagające, zajęcie rekreacyjne, czy podchodzi do niego raczej z dystansem i przymrużeniem oka, to istnieje całkiem duże prawdopodobieństwo, że nie wróci do domu z pustymi rękoma. I wtedy też pojawia się pytanie, co najlepiej zrobić ze złowionymi rybami. Zjeść i usmażyć można tylko ograniczoną ilość, a posiadana przez nas zamrażarka zazwyczaj jest już pełna. Otóż świeże ryby bardzo łatwo przyrządzić w sosie greckim albo w occie. Jeżeli lubisz wytrawne przekąski i nie obawiasz się używania octu w kuchni, zapoznaj się z poniższym artykułem, a dowiesz się, jak powinno się marynować ryby.

Ryby w occie 1
Karolina

Ryba w occie

Marynowanie ryb jest jednym ze sposobów ich konserwacji. Obok smażenia, gotowania, smażenia lub pieczenia można także zrobić ryby w zalewie octowej. Co więcej, niektóre z wymienionych sposobów przetwarzania można łączyć. I tak w zalewie octowej umieścić możemy zupełnie surowe mięso, ale także takie, które zostało wcześniej usmażone albo ugotowane. Najbardziej praktyczne wydaje się przygotowanie ryb smażonych w occie. To przede wszystkim świetny pomysł na przedłużenie ich przydatności do spożycia, zwłaszcza kiedy nie zjemy ich tuż po usmażeniu. W jaki sposób powinno się przygotowywać ryby marynowane w occie? Odpowiedź na to pytanie znajdziesz, zapoznając się z poniższym przepisem.

Przepis na ryby w occie

  • 1 kg ryb,
  • 250 ml octu,
  • 750 ml wody,
  • cukier,
  • 6 liści laurowych,
  • 2 średniej wielkości cebule,
  • 4 ziarna ziela angielskiego,
  • mąka,
  • sól,
  • olej.

Ryby powinny zostać oskrobane, wypatroszone, osolone i odstawione na co najmniej 1 godzinę. Następnie należy je obtoczyć w mące i usmażyć na gorącym oleju.

Krok 2

Do 750 ml wody należy dodać ocet, ziele angielskie, liście laurowe i 3 łyżki cukru. Wszystko trzeba zagotować i ostudzić.

Krok 3

Cebule powinny zostać obrane i pokrojone w plasterki. Ostudzone ryby należy przełożyć cebulą i całość zalać przygotowaną wcześniej i ostudzoną zalewą octową. Ryby gotowe są do spożycia po upływie około 2 dni. Zalewę powinno przechowywać się w chłodnym i suchym miejscu.

Powodzenia!

Źródło artykułu: WP Kobieta
Wybrane dla Ciebie
Zachwyciła w balowej sukni. Co za klasa
Zachwyciła w balowej sukni. Co za klasa
W takiej sukni przyszła na imprezę "M jak miłość". Postawiła na głęboki dekolt
W takiej sukni przyszła na imprezę "M jak miłość". Postawiła na głęboki dekolt
Sąsiad przykleił mu kartkę do okna. Treść wywołała oburzenie
Sąsiad przykleił mu kartkę do okna. Treść wywołała oburzenie
Wiążą wstążkę na torbie. Tak kobiety wysyłają sygnał
Wiążą wstążkę na torbie. Tak kobiety wysyłają sygnał
Uciekły z USA po wygranej Trumpa. Teraz chcą wrócić, bo im zimno
Uciekły z USA po wygranej Trumpa. Teraz chcą wrócić, bo im zimno
Podano jej 21 zastrzyków. Tak Brazylijka wygląda po nieudanej operacji
Podano jej 21 zastrzyków. Tak Brazylijka wygląda po nieudanej operacji
Pokazała, ile dostanie od państwa. Pisarka nie ukrywa oburzenia
Pokazała, ile dostanie od państwa. Pisarka nie ukrywa oburzenia
Jest po rozwodzie. Oto co powiedziała o miłości
Jest po rozwodzie. Oto co powiedziała o miłości
Wiesz, z czego powstaje skóra ekologiczna? Ekspertka alarmuje
Wiesz, z czego powstaje skóra ekologiczna? Ekspertka alarmuje
Pracuje w Kauflandzie. Pokazał, co dostał na święta od pracodawcy
Pracuje w Kauflandzie. Pokazał, co dostał na święta od pracodawcy
Curving niszczy związki. Ofiary długo nie wiedzą, co się dzieje
Curving niszczy związki. Ofiary długo nie wiedzą, co się dzieje
"Nadal dostaję groźby". Krystian wyjawił prawdę o kulisach "ŚOPW"
"Nadal dostaję groźby". Krystian wyjawił prawdę o kulisach "ŚOPW"
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇