Ryby w occie

GotowaniePrzepisyRyby w occie
19.10.2011 23:20
Ryby w occie
Karolina
Karolina

Mężczyzna musi choć raz obok zbudowania domu, spłodzenia syna i posadzenia drzewa, pójść na ryby. Bez względu na to, czy ktoś uwielbia to, wbrew pozorom wymagające, zajęcie rekreacyjne, czy podchodzi do niego raczej z dystansem i przymrużeniem oka, to istnieje całkiem duże prawdopodobieństwo, że nie wróci do domu z pustymi rękoma. I wtedy też pojawia się pytanie, co najlepiej zrobić ze złowionymi rybami. Zjeść i usmażyć można tylko ograniczoną ilość, a posiadana przez nas zamrażarka zazwyczaj jest już pełna. Otóż świeże ryby bardzo łatwo przyrządzić w sosie greckim albo w occie. Jeżeli lubisz wytrawne przekąski i nie obawiasz się używania octu w kuchni, zapoznaj się z poniższym artykułem, a dowiesz się, jak powinno się marynować ryby.

Ryba w occie

Marynowanie ryb jest jednym ze sposobów ich konserwacji. Obok smażenia, gotowania, smażenia lub pieczenia można także zrobić ryby w zalewie octowej. Co więcej, niektóre z wymienionych sposobów przetwarzania można łączyć. I tak w zalewie octowej umieścić możemy zupełnie surowe mięso, ale także takie, które zostało wcześniej usmażone albo ugotowane. Najbardziej praktyczne wydaje się przygotowanie ryb smażonych w occie. To przede wszystkim świetny pomysł na przedłużenie ich przydatności do spożycia, zwłaszcza kiedy nie zjemy ich tuż po usmażeniu. W jaki sposób powinno się przygotowywać ryby marynowane w occie? Odpowiedź na to pytanie znajdziesz, zapoznając się z poniższym przepisem.

Przepis na ryby w occie

  • 1 kg ryb,
  • 250 ml octu,
  • 750 ml wody,
  • cukier,
  • 6 liści laurowych,
  • 2 średniej wielkości cebule,
  • 4 ziarna ziela angielskiego,
  • mąka,
  • sól,
  • olej.

Ryby powinny zostać oskrobane, wypatroszone, osolone i odstawione na co najmniej 1 godzinę. Następnie należy je obtoczyć w mące i usmażyć na gorącym oleju.

Krok 2

Do 750 ml wody należy dodać ocet, ziele angielskie, liście laurowe i 3 łyżki cukru. Wszystko trzeba zagotować i ostudzić.

Krok 3

Cebule powinny zostać obrane i pokrojone w plasterki. Ostudzone ryby należy przełożyć cebulą i całość zalać przygotowaną wcześniej i ostudzoną zalewą octową. Ryby gotowe są do spożycia po upływie około 2 dni. Zalewę powinno przechowywać się w chłodnym i suchym miejscu.

Powodzenia!

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Udostępnij:
Wybrane dla Ciebie