Sos winegret - idealny dodatek do sałatek
Sos winegret to jeden z najpopularniejszych sosów sałatkowych. Wzbogaca ich smak i nadaje im wyrazistości. Czy sos winegret jest zdrowy, ile ma kalorii i z jakich składników go zrobić?
03.09.2020 | aktual.: 03.09.2020 19:49
Sos winegret - skąd pochodzi?
Sos winegret pochodzi z kuchni francuskiej, podawany jest na zimno. Nazwa sosu pochodzi od francuskiego "vinaigre", co w tłumaczeniu oznacza... ocet.
Był popularnym dodatkiem we Francji już w XIX wieku, w późniejszym okresie zyskał popularność także w Wielkiej Brytanii. Tam nosił nazwę francuski dressing.
Sos winegret przyrządzany jest z oliwy i octu, dokładnie wymieszanych i ubitych do zgęstnienia. Sos winegret przyprawiamy tylko solą i pieprzem.
Przyprawy te warto dodać na samym początku do octu, ponieważ sól jest trudno rozpuszczalna w oliwie.
PYSZNE SOSY
- Sos musztardowy
- Sos grecki
Sos winegret - czy tylko ocet i oliwa?
Ocet, ze względu na swój mocny i specyficzny zapach i smak, nie każdy z nas dobrze toleruje. Można go zamienić na sok cytrynowy, bez szkody dla jego smaku.
Oliwa w sosie winegret też nie jest niezastąpiona - możemy zamiast niej dodać np. olej rzepakowy, dzięki czemu unikniemy goryczki charakterystycznej dla oliwy goryczki.
W sosie tym często pojawia się także musztarda, jednak dodanie jej nie jest konieczne. Jeśli jej nie dodamy, smak sosu również będzie zadowalający.
Sos winegret - z czym podawać?
Sos ten podaje się zwykle do zielonych sałat, podawanych na zimno warzyw, owoców morza mięs, a także do mizerii.
Możemy nadać mu zapach ziół: estrogenu, natki pietruszki, cząbru ogrodowego, szczypiorku lub czosnku.
Czy sos winegret jest zdrowy?
Sos winegret jest jednym z najzdrowszych sosów, a dzieje się tak ze względu na korzystne właściwości zarówno oliwy z oliwek, jak i octu.
Duże ilości oliwy z oliwek, w przeciwieństwie do innych tłuszczy, nie powodują przyrostu masy ciała. Wręcz przeciwnie, oliwa pomaga zrzucić zbędne kilogramy, co potwierdzają badania przeprowadzone przez hiszpańskich badaczy z Uniwersytetu Navarra.
Dodatkowo oliwa z oliwek, podobnie jak inne tłuszcze, umożliwia wchłanianie się do organizmu witamin A, D, E oraz K. Oliwa pomaga też w przyswajaniu cennego likopenu, który znajduje się w pomidorach.
Ocet - drugi składnik sosu winegret, od wieków stosowany jest jako środek leczniczy. Zawdzięcza to zawierającym się w nim kwasie octowym, który korzystnie wpływa na układ krwionośny, poprawiając między innymi pracę tętnic.
Ocet poprawia również metabolizm, co także ułatwia pozbycie się nadmiaru kilogramów, dzięki swoim właściwościom pomaga również zwalczać infekcje uszu i grzybicę paznokci.
Sos winegret, z uwagi na wymienione wyżej składniki, może być uwzględniany właściwie w każdej diecie, również dla osób chorujących na cukrzycę. Warto włączyć go do swojego jadłospisu.
Sos winegret - przepis
Potrzebne składniki:
- 4 łyżki oliwy z oliwek;
- 1 łyżka soku z cytryny;
- szczypta soli morskiej;
- szczypta czarnego pieprzu;
- 1 łyżka musztardy.
Sposób przygotowania:
- Do miski wlewamy sok z cytryny, solimy i dodajemy musztardę, mieszamy.
- Dodajemy oliwę z oliwek, jeszcze raz wszystko razem ze sobą mieszamy.
- Doprawiamy czarnym pieprzem.
Sos winegert z musztardą i miodem - przepis
Potrzebne składniki:
- 1 łyżka octu;
- 1 łyżka miodu;
- 3 łyżki oliwy;
- czarny pieprz;
- 1 łyżeczka musztardy;
- sól.
Sposób przygotowania:
- Do octu dodajemy miód i musztardę.
- Dodajemy oliwę z oliwek i dokładnie mieszamy wszystkie składniki.
- Przyprawiamy solą i pieprzem i znów mieszamy. Gotowe.
Smacznego!
Jeśli chcecie przygotować inne wersje tego sosu, np. miodowo-musztardową, to miód i musztardę należy dodać na samym początku do octu. Oliwę zawsze dajemy jako ostatni składnik.