Zapiekanki dla dzieci
Zapiekanka to świetny pomysł na obiad dla dzieci i sposób na niejadka. Sprawdzi się
zarówno jako danie obiadowe, jak i kolacja dla dzieci. Maluszki chętnie
przyłączą się do wspólnego gotowania. Skomponowana z mięsa, warzyw, owoców i
sera dostarczy witaminy i minerały, niezbędne do prawidłowego rozwoju dziecka. Jak
przyrządzić zapiekanki dla dzieci?
Zapiekanka to świetny pomysł na obiad dla dzieci i sposób na niejadka. Sprawdzi się
zarówno jako danie obiadowe, jak i kolacja dla dzieci. Maluszki chętnie
przyłączą się do wspólnego gotowania. Skomponowana z mięsa, warzyw, owoców i
sera dostarczy witaminy i minerały, niezbędne do prawidłowego rozwoju dziecka. Jak
przyrządzić zapiekanki dla dzieci?
Zalety zapiekanek
dziecka to prawdziwy rarytas. Nie wiadomo w czym tkwi sekret tej,
wydawałoby się, banalnej potrawy. Dzieci wprost uwielbiają zapiekanki! A może
to kwestia częstotliwości jej spożywania? Jeśli na co dzień przyrządzasz
dzieciom typowy obiad – ziemniaki, kotlet i surówka, czas na odmianę. Zafunduj
maluszkom pyszną zapiekankę. Nie napracujesz się przy niej, a dzieciaki z
pewnością szybko ją pochłoną i będą prosić o dokładkę. Poza tym, gdy nie zjedzą
całej na raz, bez problemu odgrzejesz ją na kolację.
Zapiekankę możesz przyrządzić z czym tylko zechcesz. Znakomicie
smakuje na słodko, słono czy na ostro. Z wczorajszego obiadu został makaron?
Nie wyrzucaj go tylko zapiecz z żółtym serem i warzywami, a otrzymasz smaczną zapiekankę
z makaronu. Nie myśl tylko, że zapiekanka to mało wartościowa potrawa „z
resztek”. Dodaj do zapiekanki warzywa, których dzieci nie lubią – ukryj je pod
ziemniakami lub makaronem. Zdziwisz się, jak łatwo można przemycić do diety
dziecka cenne składniki odżywcze. Na co dzień malec nie chce jeść owoców?
Przyrządź mu zapiekankę z ryżem i malinami, polaną bitą śmietaną. Z pewnością
spałaszuje kawałek. Malec gardzi rybami? Rozdrobnione znikną w gęstwinie warzyw
i ryżu.
Pieczenie to zdrowy sposób przyrządzania potraw. Wprawdzie
pod wpływem wysokiej temperatury ulatnia się część składników odżywczych, ale
za to zapiekanka to potrawa bez tłuszczu.
Wystarczy wrzucić składniki do naczynia żaroodpornego. Nie potrafisz gotować?
Nic nie szkodzi. Zapiekanka jest mało wymagająca, wystarczy wrzucić rożne
składniki i pod koniec pieczenia posypać je serem (sera nie powinno się piec zbyt
długo, gdyż po pewnym czasie zawarte w nim białko ścina się mocno i staje się ciężkostrawne).
Przepisy na zapiekanki
Dla dzieci powyżej 1. roku życia (uwaga na alergeny –
zapiekanka zawiera gluten, jaja kurze, pomidory)
Składniki: makaron rurki (ok. 20 dag), puszka kukurydzy,
0,5kg mięsa mielonego lub piersi z kurczaka, łyżka koncentratu pomidorowego,
cebula, 2 jajka, ½ szklanki mleka modyfikowanego, starty żółty ser, sól i
pieprz do smaku.
Sposób przyrządzenia: Ugotuj makaron na półtwardo. Cebulkę
pokrój w piórka i podsmaż na oliwie z oliwek. Dodaj mięsko. Gdy będzie prawie
gotowe dodaj koncentrat. Jajka roztrzep i połącz mlekiem, dodaj przyprawy. Makaron
wymieszaj z kukurydzą i roztrzepanym jajkiem z mlekiem. Układaj składniki warstwami
w naczyniu żaroodpornym – najpierw ½ makaronu, następnie mięsko i kolejna
porcja makaronu. Wstaw zapiekankę do piekarnika na ok. 30 minut. Pod koniec
pieczenia posyp ją żółtym serem.
Zapiekanka z brokułów
Dla dzieci powyżej 1. roku życia (niewskazana dla dzieci
uczulonych na jaja kurze)
Składniki: duży brokuł, 10 dag żółtego sera, 0,25 l mleka
modyfikowanego, 2 jaja, 2 łyżeczki cukru, sól.
Sposób przyrządzenia: Brokuł podziel na różyczki i wrzuć na
wrzątek na 8 minut. Po ugotowaniu odcedź i ułóż w naczyniu żaroodpornym. Jajka
roztrzep i dodaj do nich mleko i cukier. Polej mieszanką różyczki. Wstaw do
piekarnika na 20 minut. Następnie wyciągnij, posyp żółtym serem i piecz jeszcze
5 minut.
Zapiekanka z bagietki
Nie ma nic prostszego niż zapiekanka z bagietki lub zwykłej
bułki. Pieczywo rozkrajasz, smarujesz masłem i układasz na nim to, co lubi
dziecko. Chuda wędlinka i żółty ser to typowe składniki. Pieczarki podawaj
tylko starszym dzieciom. Możesz dodać pomidora, czerwoną paprykę, cebulkę itp.
Zapiekankę piecz do czasu rozpuszczenia się sera.