Halloween - zły Jack ląduje na talerzu
Tradycja Halloween przywędrowała do Polski ze Stanów Zjednoczonych, jednak to nie Amerykanie są jej pomysłodawcami. Słowo "halloween" to swoista hybryda językowa, pochodząca od zwrotu "All Hollows Eve", oznaczającego Wigilię Wszystkich Świętych oraz od słowa "Samhain", będącego nazwą celtyckiego, starożytnego festiwalu. Dziś symbolem święta jest dynia. Jak wykorzystać ją w kuchni?
27.10.2006 | aktual.: 29.06.2010 14:15
Tradycja Halloween przywędrowała do Polski ze Stanów Zjednoczonych, jednak to nie Amerykanie są jej pomysłodawcami. Słowo "halloween" to swoista hybryda językowa, pochodząca od zwrotu "All Hollows Eve", oznaczającego Wigilię Wszystkich Świętych oraz od słowa "Samhain", będącego nazwą celtyckiego festiwalu, który dał początek obrzędom związanym z przenikaniem dusz zmarłych do świata żywych.
Co kraj to obyczaj, a jednak...
Święto Halloween, najbardziej komercyjnie i hucznie obchodzone w Stanach Zjednoczonych, zdołało już pozyskać swoich zwolenników m.in. w Anglii, Nowej Zelandii, Australii i w Polsce. Co roku wydajemy coraz większe sumy na przygotowanie strojów, dekoracji i smakołyków. Najlepsi w Europie, w wydawaniu pieniędzy na Halloween pozostają jednak Włosi - na mrożące krew w żyłach przebrania i straszące gadżety wydają około 200 mln Euro. Nikt jednak nie pobije Amerykanów - mieszkańcy Stanów nie szczędzą funduszy, aby bawić się prawdziwie upiornie - na oprawę święta, zakup alkoholi i przygotowanie smakołyków wydają 3 mld dolarów.
Trick or ticket - frajda dla najmłodszych
Obyczaj zwany "trick or treat" (sztuczka albo poczęstunek) narodził się jeszcze w średniowieczu. Wówczas, w Wigilię Wszystkich Świętych bezdomni mogli wędrować z wioski do wioski, żebrząc o chleb z rodzynkami, mający zapewnić im zbawienie i życie wieczne w niebie. Obecnie w Stanach Zjednoczonych dzieci z rodzin o różnym statusie społecznym pukają do drzwi sąsiadów, prosząc o słodkie smakołyki, natomiast w Polsce tradycja nie chce się przyjąć i najmłodsi wolą poprzestać na przebierankach, przygotowaniu dekoracji oraz "straszliwych" smakołyków z najważniejszego atrybutu święta - dyni.
Jak inne narody obchodzą Wigilię Wszystkich Świętych
Na Słowacji w zaduszkową noc zostawiano na stole chleb lub inne potrawy. Ludzie chcieli w ten sposób okazać szacunek zmarłym, odwiedzającym ich dom. Nasi przodkowie dekorowali grób matami i zapalali świeczki, świece zapalano również w domu. Niemieccy rolnicy po zbiorach, łamali pierwszą przyniesioną do szopy wiązkę siana i wypowiadali słowa "niech to będzie pokarm dla zmarłych". Święto jest znane również w Meksyku, ale zmarłych przyjmuje się tam w zupełnie inny sposób. Na święto przyrządza się m.in. sok z agawy na bazie alkoholu, zapala się kadzidło i każdemu ze zmarłych jedną dużą świecę.
Na wesoło - straaaaszne potrawy
Dania w kształcie pająków, jaskrawe, zielone napoje, (niby)niejadalne muchomory zrobione z jajka i pomidora, hamburgery patrzące na nas groźnym, złowieszczym okiem, to tylko kilka z propozycji, z których możesz skorzystać przygotowując rodzinną imprezę Halloween. Jeśli natomiast zamierzasz spędzić wieczór w gronie znajomych, przygotuj rozgrzewające grzańce, magiczne, chrupiące grzanki i rozpalające wyobraźnię drinki.
Dynia nie tylko na Halloween
Owoce dyni ze względu na walory dietetyczne są używane do przyrządzania sałatek i konfitur. Jako pierwsi zaczęli ją uprawiać Inkowie, 4000 lat p.n.e. Do Europy rośliny sprowadzone zostały przez Hiszpanów w XVI wieku. Warzywo jest szeroko używane w kuchniach całego świata - w kuchni amerykańskiej, zachodnioeuropejskiej, polskiej i żydowskiej. Jednym z najbardziej smakowitych i oryginalnych dań jest libijski pikantny dip dyniowy, podawany z pieczywem, przyprawiony oliwą, imbirem i czosnkiem. Polacy również mogą się pochwalić smakowitymi daniami z dynią w roli głównej - dyniowe racuchy podawane na ciepło z owocami to nasza specjalność.
Dla zdrowia i urody
Owoce dyni zawierają związki potasu, wapnia, magnezu i żelaza oraz witaminy C, B1, PP Nasiona dyni od wielu wieków byty używane do zwalczania tasiemców oraz innych pasożytów atakujących ludzki układ pokarmowy. Dzięki zawartości witamin, mikroelementów, soli mineralnych i pektyn owoce dyni mogą być polecane ludziom z miażdżycą, ze stwardnieniem tętnic, z nadciśnieniem tętniczym oraz osobom otyłym, dręczonym częstymi zaparciami. Właściwości lecznicze mają przede wszystkim nasiona dyni. Dobre efekty spożywania nasion odnotowano u dzieci, które mają problemy z nocnym trzymaniem moczu, natomiast nastolatkom pomagają w leczeniu trądziku. Pestki dyni, bogate w białko, cenne kwasy tłuszczowe i odmładzające kwasy nukleinowe doskonale sycą apetyt, dlatego warto mieć pod ręką woreczek smacznych pestek, które zastąpią batonik lub czekoladę.
PRZEPISY NA POTRAWY Z DYNI: