Idealna receptura na zdrowy ser Salami Serenada
Czy wiesz, że według receptury serowarskiej do wyprodukowania 1 kilograma pysznego żółtego sera potrzebnych jest 10 litrów mleka? Dzięki temu ser ten jest znakomitym źródłem składników odżywczych.
Czy wiesz, że według receptury serowarskiej do wyprodukowania 1 kilograma pysznego żółtego sera potrzebnych jest 10 litrów mleka? Dzięki temu ser ten jest znakomitym źródłem składników odżywczych. Czy ser żółty jest zdrowy i czy warto włączyć go do codziennej diety? Odpowiedzi na te i inne pytania znajdziesz poniżej.
Co kryje w sobie ser Salami Serenada?
Przede wszystkim mleko – bezpieczne i najwyższej jakości. Z każdej cysterny, która przywozi mleko do Spółdzielczej Mleczarni Spomlek, producenta sera Salami Serenada, ręcznie pobierana jest próbka do badań. Tylko mleko, które pozytywnie przejdzie badania pod kątem zawartości komórek somatycznych, liczby bakterii, tłuszczu i białka; trafia do dalszej produkcji. Istotna jest także receptura – 10 litrów mleka na 1 kilogram sera. W każdym kilogramie jest także sól i dużo pasji serowarów!
Ser czy „ser”
Żeby wybrać dobry ser, warto zwrócić uwagę na etykietę. Jeśli nie widnieje na niej słowo ser, to istnieje prawdopodobieństwo, że jest to wyrób seropodobny. Poza tym należy przeczytać skład – ser wysokiej jakości nie może zawierać tłuszczu roślinnego! Bardzo istotna jest także kwestia odpowiedniego przechowywania. Tłuszcz na powierzchni sera albo skraplająca się w opakowaniu woda mogą oznaczać złą temperaturę. Niejednolity smak sera albo zbyt duża goryczka to także złe oznaki. Znasz powiedzenie – jesteś tym, co jesz? Dużo w nim prawdy – od jakości produktów, które spożywamy z pewnością zależy nasze zdrowie i samopoczucie. Jeśli wybierzesz ser wysokiej jakości – taki jak Salami Serenada – możesz mieć pewność, że będzie odżywczy- także dzięki 10 litrom mleka na 1 kilogram!
Doskonałe źródło wapnia
Wiesz już, że w serze żółtym, takim jak Salami Serenada, jest bardzo dużo mleka. A dokładnie? 10 litrów na 1 kilogram! Dzięki takiej zawartości mleka ser jest wręcz pełen wapnia. Warto spożywać sery codziennie, bo 100 g sera żółtego to aż 100% zalecanej dziennej porcji. Dokładnie aż 867 mg wapnia. A 2 plasterki żółtego sera mają tyle wapnia, co cała szklanka mleka! Chcesz mieć mocne kości, zęby, włosy i paznokcie? Nie zapomnij o serze żółtym, takim jak Salami Serenada, w codziennej diecie całej rodziny.
Co jeszcze kryje w sobie ser?
Oprócz wapnia, sery żółte kryją w sobie mnóstwo witamin. Na przykład witaminę A, która jest dobra dla oczu, ale też kilka witamin z grupy B. Dzięki zawartości 10 litrów mleka na 1 kilogram sery to także świetne źródło pełnowartościowego białka. Są w nich też cynk, siarka, która odpowiada za budowę komórek naszych organizmów, ale i jednonienasycone kwasy tłuszczowe, dzięki którym łatwiej utrzymać prawidłowy poziomu cholesterolu.
Kolejna znakomita wiadomość jest taka, że prawie wszyscy mogą jeść ser. Alergie na białka mleka dotyczą tylko u 2-3% populacji, ale na szczęście sery żółte uczulają jeszcze rzadziej. Wszystko dlatego, że nie zawierają laktozy, a to ze względu na rozkład białek w procesie dojrzewania sera.