Jak gotować szybko i zdrowo? Przydatne sprzęty
Wielu z nas praca, zajmowanie się domem i wychowanie dzieci zajmuje tak dużo czasu i pochłania tyle energii, że rezygnujemy z przygotowywania zdrowych i wartościowych posiłków. Tymczasem mitem jest, że przyrządzanie zdrowej potrawy musi być czasochłonne. W niektórych czynnościach mogą wyręczyć nas pomocnicy. Mowa tu w szczególności o: blenderze, sokowirówce i szybkowarze.
12.03.2019 11:53
Blender - jaki wybrać?
Wiele kobiet już po jednorazowym gotowaniu z blenderem nie wyobraża sobie, jak mogło żyć bez tego urządzenia. Na rynku dostępnych jest wiele blenderów, różniących się od siebie przede wszystkim funkcjonalnością. Tego typu sprzęt przydaje się przede wszystkim do rozdrobnienia i wymieszania jedzenia. Jest wręcz niezastąpiony przy przygotowywaniu posiłków dla małych dzieci.
Z pomocą blendera można m.in.:
- wymieszać ciasto na naleśniki;
- przygotować koktajl owocowy lub warzywny;
- zmiksować zupę;
- posiekać orzechy.
Zazwyczaj w sklepie można się natknąć na dwa rodzaje blenderów: ręczny lub kielichowy. Blender ręczny to niewielkie urządzenie, którego cechą charakterystyczną jest brak kielicha. Natomiast blender kielichowy jest bardziej wyspecjalizowanym sprzętem, posiadającym kielich, który przydaje się przy rozdrabnianiu lodu i innych twardych produktów (np. orzechów).
Przy zakupie blendera warto zwrócić uwagę na:
- moc;
- zasilanie;
- materiał;
- sposób montażu i demontażu;
- maksymalny czas pracy;
- stopień generowanego hałasu;
- wygodę użytkowania.
Oprócz tego wiele nowoczesnych blenderów obsługuje różne przydatne funkcje, które mogą znacznie ułatwić proces przygotowania szybkich i zdrowych posiłków. Przy czym nie bez znaczenia są także akcesoria do blenderów, np.:
- rozdrabniacz;
- końcówka do ubijania piany;
- końcówka do spieniania mleka;
- pojemnik do miksowania.
Jak wybrać szybkowar?
Szybkowar to jeden z typów garnka, który pozwala na zmniejszenie czasu przygotowywania posiłków. Dzięki jego szczelnej konstrukcji podczas gotowania wzrasta ciśnienie, co znajduje odzwierciedlenie w skróceniu tego procesu. Szybkowar zazwyczaj wykonany jest ze stali nierdzewnej lub z aluminium. Wśród licznych zalet tego urządzenia można wymienić:
- skrócenie czasu gotowania (ziemniaki gotują się w nim 6, zamiast 25 minut);
- obniżenie rachunków za prąd lub gaz;
- zwiększenie wartości odżywczej przygotowywanych posiłków - potrawy z szybkowaru mają więcej witamin i minerałów, ponieważ podczas gotowania dostaje się do nich znacznie mniej tlenu;
- brak ryzyka przypalenia potrawy;
- zwiększenie walorów smakowych przygotowywanych potraw.
Przy zakupie szybkowaru najczęściej jesteśmy postawieni przed wyborem materiału, z którego ma być on wykonany. Szybkowary ze stali nierdzewnej są odporne na korozję i uszkodzenia, jednakże stosunkowo wolno się nagrzewają i oddają ciepło. Z kolei szybkowary aluminiowe są znacznie tańsze, a przy tym znacznie szybciej się nagrzewają. Ich wadą jest niewielka odporność na zarysowania.
Jaki parowar kupić?
Kolejnym urządzeniem na liście pomocników sprzyjających szybkiemu i zdrowemu przygotowywaniu potraw jest parowar — specjalny garnek, pojemnik, który pozwala gotować na parze. Dzięki niemu warzywa i mięso nie tylko mają bogatszy smak, ale również są zdrowsze, gdyż zachowują więcej wartości odżywczych.
Standardowy parowar składa się: pokrywy, tacek na składniki, podstawy ze zbiornikiem na wodę. Przy zakupie parowaru warto zwrócić uwagę na parametry (w szczególności moc i zużycie energii), budowę oraz wyposażenie dodatkowe: kubeczki do deserów, podkładki do jajek, schowek na kabel, aromatyzer do ziół, ekran LCD i tacki ociekowe.
Warto wspomnieć także o dodatkowych funkcjach, które często oferują producenci parowarów:
- automatyczny timer, który pozwala ustawić gotowy program np. na przygotowanie ryby. Dzięki temu nie musimy się zastanawiać nad tym, jak długo należy gotować daną rzecz;
- funkcja przyspieszonego startu, która znacznie przyśpiesza proces nagrzewania urządzenia;
- delikatna para to opcja, która zapobiega rozgotowaniu się potraw;
- funkcja trzymania ciepła, która utrzymuje stałą temperaturę potrawy już po wyłączeniu urządzenia.