Będzie kruche jak nigdy. Oto patent kucharzy

Czy można źle kroić mięso? Okazuje się, że tak. Bardzo wiele osób popełnia ten sam błąd, który niekorzystnie wpływa na smak i konsystencję. Najwyższy czas nauczyć się, jak robić to dobrze za każdym razem.

Chopped lamb.
Chopped lamb on wooden chopping board. Kitchen knife. High point of view.
annick vanderschelden photograph
knifeJak prawidłowo kroić mięso?
Źródło zdjęć: © Getty Images | © 2018 Annick Vanderschelden

Krojenie mięsa wydaje się banalnie proste, wystarczy wziąć nóż i do roboty. Tymczasem okazuje się, że – jak większość czynności w dobrej kuchni – jest to prawdziwa sztuka, od której zależy jakość przygotowanej później potrawy. Jeśli zależy nam na odpowiednim smaku, musimy nauczyć się robić to we właściwy sposób. Dzięki temu mięso podawane w naszym domu już nigdy nie będzie gumowate i nieapetyczne.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Czerwone mięso a choroby serca. Nowe niepokojące badania

Powszechny błąd. Tego nie wolno robić z mięsem

Jeśli mięso zawsze wychodzi twarde i suche, pomimo naszych starań, może nie jest to wina jego złej jakości. Tak naprawdę ostateczny smak potrawy zależy od czynności, które wykonujemy w procesie przygotowawczym. Wiele osób nieświadomie popełnia pewien błąd, który może zrujnować smak i konsystencję nawet najlepszego mięsa prosto od najdroższego rzeźnika. Dlatego musimy stale podnosić swoją wiedzę na temat kuchni i uczyć się od bardziej doświadczonych kucharzy, o ile zechcą podzielić się swoimi sztuczkami.

Jak kroić mięso, aby zawsze było smaczne. Liczy się technika

Nie każdy wie, że istnieje tylko jeden prawidłowy sposób. Mięso zawsze trzeba kroić w poprzek włókien. Powyższa zasada dotyczy głównie wołowiny, ale można ją przełożyć również na inne rodzaje mięsa: wieprzowiny, dziczyzny i drobiu. Mięso krojone w ten sposób wciąż będzie zwarte podczas obróbki termicznej, a soki zamkną się wewnątrz, dzięki czemu gotowa potrawa będzie soczysta i smaczna. Przerwanie włókien podczas krojenia sprawia, że mięso traci strukturę i staje się miękkie. Z kolei krojenie wzdłuż włókien daje w efekcie mięso twarde i nieapetyczne.

Pewna ręka daje najlepsze efekty. Tak powstaje pyszny obiad

Mięso zawsze kroimy sprawnie i pewnie, najlepsze w tym przypadku są długie, zdecydowane i posuwiste ruchy. Aby to zrobić dobrze, musimy mieć w domu sprawdzony, bardzo ostry nóż. Jeśli nie chcemy inwestować w nowe narzędzie, możemy też użyć zwykłego noża, należy go jednak uprzednio dobrze naostrzyć.

Podczas przygotowywania każdej potrawy niezwykle ważna jest również higiena. Bezwzględnie trzeba wcześniej umyć ręce, deskę i wszystkie inne sprzęty, których zamierzamy używać. Tę samą czynność powtarzamy po zakończeniu przygotowań. Po kontakcie z surowym mięsem zawsze myjemy ręce  mydłem, a wszystkie naczynia i blaty – płynem do mycia naczyń. Dobrze je też wyparzyć.

Zapraszamy na grupę FB – #Samodbałość. To tu będziemy informować na bieżąco o wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!

Źródło artykułu: WP Kobieta
Wybrane dla Ciebie
Nonszalancja w najlepszym wydaniu. Dygant zachwyciła na pokazie
Nonszalancja w najlepszym wydaniu. Dygant zachwyciła na pokazie
Włożyła skórzaną mini. Odważnie to za mało powiedziane
Włożyła skórzaną mini. Odważnie to za mało powiedziane
Nie ma modniejszego stroju. Tak ubierają się kobiety sukcesu
Nie ma modniejszego stroju. Tak ubierają się kobiety sukcesu
Zaszła w późną ciążę. Tak pisała wtedy o wierze i Bogu
Zaszła w późną ciążę. Tak pisała wtedy o wierze i Bogu
Byli razem ponad 20 lat. "Po kryzysie oświadczył mi się po raz drugi"
Byli razem ponad 20 lat. "Po kryzysie oświadczył mi się po raz drugi"
Sprzedają kalendarze adwentowe. Jeden kosztuje ponad 2 tys. zł
Sprzedają kalendarze adwentowe. Jeden kosztuje ponad 2 tys. zł
Jej manicure to prawdziwy hit. To lakier od polskiej marki
Jej manicure to prawdziwy hit. To lakier od polskiej marki
Zmieniła fryzurę. Tak jej metamorfozę ocenił specjalista
Zmieniła fryzurę. Tak jej metamorfozę ocenił specjalista
Mówi o końcu kariery. "Nikogo nie poznaję"
Mówi o końcu kariery. "Nikogo nie poznaję"
Cichopek już ma najmodniejszą kurtkę na zimę. Uwagę zwraca kolor
Cichopek już ma najmodniejszą kurtkę na zimę. Uwagę zwraca kolor
Był alkoholikiem. Mówi, jakie myśli go wtedy dręczyły
Był alkoholikiem. Mówi, jakie myśli go wtedy dręczyły
Jej córka umiera na białaczkę. Lekarze dają jej rok życia
Jej córka umiera na białaczkę. Lekarze dają jej rok życia
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀