Będzie kruche jak nigdy. Oto patent kucharzy

Jak prawidłowo kroić mięso?
Jak prawidłowo kroić mięso?
Źródło zdjęć: © Getty Images | © 2018 Annick Vanderschelden

12.01.2024 13:02, aktual.: 12.01.2024 14:27

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Czy można źle kroić mięso? Okazuje się, że tak. Bardzo wiele osób popełnia ten sam błąd, który niekorzystnie wpływa na smak i konsystencję. Najwyższy czas nauczyć się, jak robić to dobrze za każdym razem.

Krojenie mięsa wydaje się banalnie proste, wystarczy wziąć nóż i do roboty. Tymczasem okazuje się, że – jak większość czynności w dobrej kuchni – jest to prawdziwa sztuka, od której zależy jakość przygotowanej później potrawy. Jeśli zależy nam na odpowiednim smaku, musimy nauczyć się robić to we właściwy sposób. Dzięki temu mięso podawane w naszym domu już nigdy nie będzie gumowate i nieapetyczne.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Powszechny błąd. Tego nie wolno robić z mięsem

Jeśli mięso zawsze wychodzi twarde i suche, pomimo naszych starań, może nie jest to wina jego złej jakości. Tak naprawdę ostateczny smak potrawy zależy od czynności, które wykonujemy w procesie przygotowawczym. Wiele osób nieświadomie popełnia pewien błąd, który może zrujnować smak i konsystencję nawet najlepszego mięsa prosto od najdroższego rzeźnika. Dlatego musimy stale podnosić swoją wiedzę na temat kuchni i uczyć się od bardziej doświadczonych kucharzy, o ile zechcą podzielić się swoimi sztuczkami.

Jak kroić mięso, aby zawsze było smaczne. Liczy się technika

Nie każdy wie, że istnieje tylko jeden prawidłowy sposób. Mięso zawsze trzeba kroić w poprzek włókien. Powyższa zasada dotyczy głównie wołowiny, ale można ją przełożyć również na inne rodzaje mięsa: wieprzowiny, dziczyzny i drobiu. Mięso krojone w ten sposób wciąż będzie zwarte podczas obróbki termicznej, a soki zamkną się wewnątrz, dzięki czemu gotowa potrawa będzie soczysta i smaczna. Przerwanie włókien podczas krojenia sprawia, że mięso traci strukturę i staje się miękkie. Z kolei krojenie wzdłuż włókien daje w efekcie mięso twarde i nieapetyczne.

Pewna ręka daje najlepsze efekty. Tak powstaje pyszny obiad

Mięso zawsze kroimy sprawnie i pewnie, najlepsze w tym przypadku są długie, zdecydowane i posuwiste ruchy. Aby to zrobić dobrze, musimy mieć w domu sprawdzony, bardzo ostry nóż. Jeśli nie chcemy inwestować w nowe narzędzie, możemy też użyć zwykłego noża, należy go jednak uprzednio dobrze naostrzyć.

Podczas przygotowywania każdej potrawy niezwykle ważna jest również higiena. Bezwzględnie trzeba wcześniej umyć ręce, deskę i wszystkie inne sprzęty, których zamierzamy używać. Tę samą czynność powtarzamy po zakończeniu przygotowań. Po kontakcie z surowym mięsem zawsze myjemy ręce  mydłem, a wszystkie naczynia i blaty – płynem do mycia naczyń. Dobrze je też wyparzyć.

Zapraszamy na grupę FB – #Samodbałość. To tu będziemy informować na bieżąco o wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!

Źródło artykułu:WP Kobieta
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Komentarze (4)
Zobacz także